用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫助增高既運動
樓主: IloveJJ
go

幫助增高既運動   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-5-10 23:32
咁睇都係籃球好啲! 而且作為男孩子,大個同人聯誼,打籃球都好過跳繩。

我仔6歲半,我同c6都係矮,所以想佢高D,上年6月開始學游水,游左差不多一年,高快左身體又好左,可惜佢不太喜歡游水,今暑假會改學籃球。其實佢好想學足球,但我唔想,怕妨礙長高。

回覆樓主:

跳繩

我仔有睇開跟進身體發育的醫生,所有身高不足的小朋友,不同既醫生都係叫翻屋企跳繩(有時間規定)。我阿仔本身唔需要為增高而跳。不過佢都有玩下跳繩咁。

day_bo 發表於 17-5-11 10:59
我仔6歲半,我同c6都係矮,所以想佢高D,上年6月開始學游水,游左差不多一年,高快左身體又好左,可惜佢不 ...
我覺得踢波唔會矮左,只係冇幫助增高,矮既人重心低,所以踢波有著數 (頭鎚除外),我中學時放學就踢波,暑假就由朝踢到黑,畢業時178cm,讀完中學先開始打籃球

little_yolky  點解個個男仔都鐘意踢足球咁奇怪?  發表於 17-5-11 17:01
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-5-11 11:50
我覺得踢波唔會矮左,只係冇幫助增高,矮既人重心低,所以踢波有著數 (頭鎚除外),我中學時放學就踢波,暑 ...

唉,主要係c6自小踢波,又矮腳又偏短,所以我怕有遺存...所以唔敢比阿仔踢,起碼唔想小學噤早踢。

day_bo 發表於 17-5-11 12:00
唉,主要係c6自小踢波,又矮腳又偏短,所以我怕有遺存...所以唔敢比阿仔踢,起碼唔想小學噤早踢。
...
唔係嚇妳,遺傳既話,踢唔踢波應該改變唔大,妳睇下現今世界最top既兩個球員,美斯同C朗,身高爭幾遠
我明白父母都希望仔仔大個高大威猛靚仔,但天生既野最好平常心去看待
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

littlecath 發表於 17-5-11 11:45
跳繩

我仔有睇開跟進身體發育的醫生,所有身高不足的小朋友,不同既醫生都係叫翻屋企跳繩(有時間規定)。 ...
我聽過醫生都咁講,事實証明係跳繩確實work過打籃球同游水,因為跳繩係不斷跳,打籃球好多時係跑同拍波。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-5-11 12:05
醫生建議點跳呢?一星期跳幾多次?每次跳幾耐?
每日跳幾分鐘就夠,再耐啲會斷氣。

IloveJJ 發表於 17-5-11 12:05
醫生建議點跳呢?一星期跳幾多次?每次跳幾耐?

因為阿仔本身唔需要跳,所以醫生冇俾guideline。我知道每日都要跳,但唔知跳幾耐。下次複診幫你試下問醫生(唔擔保佢會答我㗎)

回覆 IloveJJ 的帖子

最好學好一樣再學一樣啦,每一種運動嘅基本技術掌握好先學另一項每好啲,不過玩下就無所謂的

ABC-DAD 發表於 17-5-11 12:32
回覆 IloveJJ 的帖子

最好學好一樣再學一樣啦,每一種運動嘅基本技術掌握好先學另一項每好啲,不過玩下就 ...
其實玩下,好多唔駛錢學,不過而家好似興趣一定要參加興趣班,有個理由叫唔好學壞手勢,之後返唔到轉頭,但呢個前設其實係考慮玩到成績,好似脫離左原意係興趣

MASAYA 發表於 17-5-11 12:34
其實玩下,好多唔駛錢學,不過而家好似興趣一定要參加興趣班,有個理由叫唔好學壞手勢,之後返唔到轉頭,但 ...
基本技巧有合資格嘅人去指導,樂趣係會大好多嘅,重可以減低運動傷害嘅機會,訓練競賽係另一個層次啦,揾到有共同興趣嘅朋友指導,有時一毫子都唔使俾。
‹ 上一主題|下一主題