用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫助增高既運動
樓主: IloveJJ
go

幫助增高既運動   [複製鏈接]

wan_sosin 發表於 17-5-21 12:12
政府一向最叻快快手手拉閘,當年如果唔係我同姑娘講,我個仔爬上窗話想試下跳落街,佢哋都唔會點理我。
協 ...
同意,身邊有個自閉例子,當證實時已過了行為治療的黃金期,但講真除非本身係嗰行,日做晚做邊個父母會識別到,又或者除非咁好彩遇到個好e生/姑娘/pn 老師。

MrBeast 發表於 17-5-21 12:29
同意,身邊有個自閉例子,當證實時已過了行為治療的黃金期,但講真除非本身係嗰行,日做晚做邊個父母會識別 ...

如果朋友有一定育兒知識,朋友的意見,有時都可以參考,旁觀者清,不過有時父母未必接受,我曾花了一年時間勸一位朋友帶佢小朋友去評估,最後佢有聽,最終也確診自閉。

香港這些地方的公民教育不足,令普遍人大都不認識精神科的各種情形,市民實在是需要認識的,就算自己子女親人沒有這些需要,但生活在社會都總會接觸和遇上這些人,較近的城市台灣都比香港做得好。
芝麻街都已設計了一個有自閉症的小朋友角式

IloveJJ 發表於 17-5-15 12:14
我個西醫都唔贊成飲奶食蛋,我好少俾佢哋飲。蛋就間中食,無日日食。
不過,敏感既野,唔好全介,反而無咁 ...
請不要隨便叫人敏感試下唔怕!隨時會害死人
如果只系敏感濕疹痕下就可以間中試,但系有急性反應如口腫面腫嘔吐,不可隨便試,要好小心,可以無命

我仔就係呢類急性反應,我話,如果人地叫你試下唔怕,唔好聽,人地隨口講,有事辛苦要入院打針吃藥的是你自己,擔心你的是爸爸媽媽,辛苦和擔心的不是叫你吃那個人

我也提醒仔,這世界只有三個人記得你有咩敏感,會時刻記住和小心的,就是爸爸媽媽和你自己,其他人都不可輕信

IloveJJ 發表於 17-5-16 11:19

營養師話眉豆有好多氨基酸,小朋友食咗會長肉,而且不是鬆 ...
請問放眉豆煮飯,點煮?是否先要煲淋d 豆先跟生米煮?謝

‹ 上一主題|下一主題