用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港書展2017
樓主: huba
go

香港書展2017   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 17-7-29 13:08
某程度上我覺得kindle 可以解決因為字體疏密而影響孩子閱讀興趣嘅情況。
...
不嬲我都assume generally較深的書字會多d密d,所以冇考慮kindle 這個優點,其實以local高小的英文課程,應該lexile 5-600 已ok,當然其他小朋友睇到更高程度亦冇問題

scgift 發表於 17-7-28 17:51
本來我見好多前輩分享話未來兒童好,本身都想試下,喺書展阿女都話鍾意,不過鍾意康軒初階多啲,而且我自 ...
4歲訂康軒學前版嘛, 有實驗玩具的。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-7-29 06:52
最近借左本~200p的英文書(好鬼新),話唔好睇,於是就chk 下lexile,原來有800,我未看過內容,唔知係咪 ...
我都覺得未必關深唔深事,有無問過點樣唔好睇法?我仔有時都會話本書故事亂唔知up乜、睇咗幾集個tone轉咗唔啱睇、故事悶等等而停睇。
講開,我覺得lexile level未必同深淺好大關係,似乎某啲書用字無咁常用level就會高啲,所以幾廿年前出版嘅書多數話深啲,因為啲字無咁常用。阿仔睇過嘅書中level varied得緊要,由6xxL到13xxL都有,近排睇過本n年前出嘅書,話有9xxL,但阿仔話好笑兼易明,一啲都唔深。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-7-29 08:19
睇吓阿女一般睇到邊個lexile, 可能只係口味唔對。
我見阿仔一般睇嘅約680,但最近睇咗本叫lord of the fli ...
lord of the flies個故事令我諗起n年前有本漫畫叫漂流教室,諗起都驚

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-7-29 13:30
不嬲我都assume generally較深的書字會多d密d,所以冇考慮kindle 這個優點,其實以local高小的英文課程,應 ...
去到高小,5-600L未必夠,因為要睇嘅non fiction通常唔止呢個level

little_yolky 發表於 17-7-31 09:02
4歲訂康軒學前版嘛, 有實驗玩具的。

舊年3歲時已訂了學前版,就係我個女話唔要再睇學前版,要睇初階版。佢連學前版啲遊戲書都話無聊…

scgift 發表於 17-7-31 14:23
舊年3歲時已訂了學前版,就係我個女話唔要再睇學前版,要睇初階版。佢連學前版啲遊戲書都話無聊…
...
那就看初階版吧。

little_yolky 發表於 17-7-31 15:35
那就看初階版吧。

係呀,今次書展訂左初階版。價錢上抵睇過學前版XDDD

little_yolky    發表於 17-7-31 18:04

bobbob 發表於 17-7-31 13:06
我都覺得未必關深唔深事,有無問過點樣唔好睇法?我仔有時都會話本書故事亂唔知up乜、睇咗幾集個tone轉咗唔 ...

冇好深入去understand lexile,之前無聊chk 過幾本,一本8x0 但我覺得是易過另一本5x0,講起呢樣又chk 左the da vinci code(我自己睇),原來只有8x0,但我肯定就算肯睇都get 唔到/ wont sppreciate 入面的情節

bobbob 發表於 17-7-31 13:09
去到高小,5-600L未必夠,因為要睇嘅non fiction通常唔止呢個level
might be ur right,我只是針對英文課程,你講起我又chk 左最近一本non fiction,8x0,雖然應該大至上是看得明,但伴讀時有幾處需要解釋一下。

S-Kwok 發表於 17-7-28 08:07
我喺博客來訂,但好多已絕版

多謝介紹,我喺金石堂買到4本,阿女好鍾意睇,睇到唔肯停。可惜其他既已絕版買唔到T_T
‹ 上一主題|下一主題