用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港書展2017
樓主: huba
go

香港書展2017   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 17-7-28 08:07
我喺博客來訂,但好多已絕版
呢本正wor!

little_yolky 發表於 17-7-28 17:44
我都有訂康軒, 康軒真係好好睇。另外, 有一本《未來兒童》都好好睇。

本來我見好多前輩分享話未來兒童好,本身都想試下,喺書展阿女都話鍾意,不過鍾意康軒初階多啲,而且我自己覺得未來兒童太多字對4歲來講深左啲,所以出年再諗。

little_yolky 發表於 17-7-28 17:42
怪獸叔叔年年介紹人睇修煉, 但阿女唔鐘意個題材, 同埋封面設計, 所以無買。佢反而比較鐘意詩魂同辭 ...

係,閱讀係好需要培養,要由家長出發,主動買書、介紹書比小朋友,我仲培養緊阿仔對中文書嘅興趣。等你分享買咗咩書。

我自己都唔鍾意睇修練,但鍾意睇詩魂,所以今年買埋本詞靈(比自己睇(emoji))。不過我仲未開始睇詞靈,因為睇緊本小說講複製人。

我嗰日見怪獸叔叔介紹咗幾本小說適合高小,一本係“臨界點”,另一本書名唔記得,故事講有個小朋友患癌,但冇去醫治,去用餘下的生命做自己想做嘅事情。
我自己最近睇咗記憶傳承人,好好睇,高小可以睇,有所反思。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-7-28 17:15
我冇特別去揾,只係阿仔Metro買咗4本書有6折,所以先買埋。其實我唔知本書講咩,只知道本書好出名,所以先 ...
本書好classic,感覺上題材適合較細嘅小朋友睇,尤其係女仔,我仔細個時比過佢睇,佢一見封面就話女仔書唔肯睇

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-7-28 17:55
係,閱讀係好需要培養,要由家長出發,主動買書、介紹書比小朋友,我仲培養緊阿仔對中文書嘅興趣。等你分 ...
記憶傳承人係咪the giver? 呢套書有4本,我仔舊年睇咗第1集話好睇,不過第2集睇到1半就話好悶無睇落去

bobbob 發表於 17-7-28 18:16
本書好classic,感覺上題材適合較細嘅小朋友睇,尤其係女仔,我仔細個時比過佢睇,佢一見封面就話女仔書唔 ...
所以同細路揀書,judge by the cover 便可

S-Kwok 發表於 17-7-28 17:55
係,閱讀係好需要培養,要由家長出發,主動買書、介紹書比小朋友,我仲培養緊阿仔對中文書嘅興趣。等你分 ...
我個睇左幾頁又話詩魂唔好睇,遲些試下詞0得5得

bobbob 發表於 17-7-28 18:16
本書好classic,感覺上題材適合較細嘅小朋友睇,尤其係女仔,我仔細個時比過佢睇,佢一見封面就話女仔書唔 ...

本書好似有政治寓言,所以我估較啱高年級睇

bobbob 發表於 17-7-28 18:21
記憶傳承人係咪the giver? 呢套書有4本,我仔舊年睇咗第1集話好睇,不過第2集睇到1半就話好悶無睇落去 ...

係吖,即係the giver,一套四本,我英文唔好,所以只睇係睇咗中文版,亦只睇咗第一本(即記憶傳承人),我大概知道後面嗰幾本嘅內容,我覺得唔啱我睇,所以完全冇睇過後面嗰3本。阿仔明白當中嘅意思嗎?我覺得呢啲書係可以影響小朋友多方面思考,係唔錯嘅書。

MrBeast 發表於 17-7-28 18:38

Bingo, 至少我嗰個係。
前幾日我幫阿仔揀書,一如以往,阿仔睇第一頁便決定了該書是否啱睇,我問佢點解可以睇一頁便決定到,佢答我睇吓啲vocabulary 就決定到,勁古怪。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-7-28 18:38
以前買書確係帶埋個仔去穩陣,而家睇kindle反而接受度高好多,因為唔使對住個封面直接睇內容

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-7-28 18:49
本書好似有政治寓言,所以我估較啱高年級睇
我又唔知有政治意味,內容似啲溫馨小品,而且見適合年齡多數係6-7歲

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-7-28 18:53
係吖,即係the giver,一套四本,我英文唔好,所以只睇係睇咗中文版,亦只睇咗第一本(即記憶傳承人),我 ...
本書英文唔深,阿仔當故事都睇得明,不過深層啲嘅含意就未必清楚。我問開(我無睇過以為係sci fi)先發覺有人會被 "released",又好似唔多啱太細個睇,雖然我仔幾喜歡睇呢類dystopian小說。
另外,近排發現有個website對揀書幾有幫助,有book review from唔同嘅人,例如家長,仔女或獨立人士,又有講本書有無教育意味、正面思想、色情暴力之類,都幾值得参考。

https://www.commonsensemedia.org/book-reviews/the-giver-book-1

bobbob 發表於 17-7-28 20:46
本書英文唔深,阿仔當故事都睇得明,不過深層啲嘅含意就未必清楚。我問開(我無睇過以為係sci fi)先發覺有 ...

Thanks for sharing

bobbob 發表於 17-7-28 20:32
我又唔知有政治意味,內容似啲溫馨小品,而且見適合年齡多數係6-7歲

我都唔知吖,可能我記錯咗。學校另一本reader 係city of ember,  又可能學校揀一深一淺掛。

S-Kwok 發表於 17-7-28 18:56
Bingo, 至少我嗰個係。
前幾日我幫阿仔揀書,一如以往,阿仔睇第一頁便決定了該書是否啱睇,我問佢點解可 ...
唔古怪,structured reading 升一lev都是多幾個生字。我個之前看書內的公仔,最近會睇下d字密唔密

bobbob 發表於 17-7-28 20:30
以前買書確係帶埋個仔去穩陣,而家睇kindle反而接受度高好多,因為唔使對住個封面直接睇內容 ...
最近借左本~200p的英文書(好鬼新),話唔好睇,於是就chk 下lexile,原來有800,我未看過內容,唔知係咪太深。

MrBeast 發表於 17-7-29 06:52
最近借左本~200p的英文書(好鬼新),話唔好睇,於是就chk 下lexile,原來有800,我未看過內容,唔知係咪 ...

睇吓阿女一般睇到邊個lexile, 可能只係口味唔對。
我見阿仔一般睇嘅約680,但最近睇咗本叫lord of the flies 係770,佢又睇到,佢話好睇,可能係口味對。

S-Kwok 發表於 17-7-29 08:19
睇吓阿女一般睇到邊個lexile, 可能只係口味唔對。
我見阿仔一般睇嘅約680,但最近睇咗本叫lord of the fli ...
大概都是5-600左右,不過揀書時冇刻意去chk ,最主要都是睇字的密度,因為我借多,唔arm口味就還,no big deal,以後都可能要望望入面的英文先借,無謂si時間

MrBeast 發表於 17-7-29 13:03
大概都是5-600左右,不過揀書時冇刻意去chk ,最主要都是睇字的密度,因為我借多,唔arm口味就還,no big d ...

某程度上我覺得kindle 可以解決因為字體疏密而影響孩子閱讀興趣嘅情況。

bobbob    發表於 17-7-31 13:08
‹ 上一主題|下一主題