用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小四升小五呈分暑假準備
go

小四升小五呈分暑假準備 [複製鏈接]

我女小四, 因我係ftm所以一直無去功課班,  上學期開始逢星期五去數學班(因為我數麻麻地), 地區一線小學一直考吾過級30名(全級160人), 今次考級12

課外活動學校有交通安全隊, 步操銀樂隊(學大號), 歌詠, 外面學單簧管, cambridge,  黎緊暑假點安排好? 我囡呢級個個都好叻, 我都有D擔心佢不進則退, 如果7月比佢休息, 8月開始每星期三日上專科班會吾會好chur?
   18    0    0    0

小四升小五呈分準備

我女小四, 因我係ftm所以一直無去功課班,平時番屋企做完功課就自由睇下電視打下機睇下書咁。上學期開始逢星期五去數學班(因為我數麻麻地), 地區一線小學一直考吾過級30名(全級160人), 今次考級12

課外活動學校有風紀, 上學期join左小義工, 交通安全隊, 步操銀樂隊(學大號), 歌詠, 外面學單簧管, cambridge,黎緊暑假點安排好? 我囡呢級個個都好叻, 我都有D擔心佢不進則退, 如果7月比佢休息, 8月開始每星期三日上專科班會吾會好chur?

littlelamlam 發表於 17-5-8 23:08
我女小四, 因我係ftm所以一直無去功課班,上學期開始逢星期五去數學班(因為我數麻麻地), 地區一線小學一直考 ...
有無考慮過大號考皇家試?女仔學大號好吃香

Eat_Sleep_Play 發表於 17-5-8 23:43
有無考慮過大號考皇家試?女仔學大號好吃香
女仔玩大号/長号係少有d,但都要佢中2先得。個人覺得女仔拎呢2个樂器好吾靚!

一線小學, 級12, 又多活動, 孩子好優秀, KEEP住已好好, 我反而覺得心理調節更緊要, 唔好給她太大壓力

睇阿女都屬靜果类,無乜运动。參加下朗誦、辯論(有無校隊?)、義工……唔洗上乜專科班啦,俾佢透下预備两年作战啦~普通話同英文oral流利嗎?面試时發音準同对答流利有so.

我認為你要為心水中學的要求作準備和打算,例如它們要運動或音樂。

littlelamlam 發表於 17-5-8 23:08
我女小四, 因我係ftm所以一直無去功課班,上學期開始逢星期五去數學班(因為我數麻麻地), 地區一線小學一直考 ...

其實都好夠,keep住信心就夠!

IloveJJ 發表於 17-5-9 10:47
我都係咁諗,我仲以為自己太hea。
我仔都係小四升小五,嚟緊暑假,除了打算預習數學方面,做多少少,其次 ...
真係弊, 今年又唔小心報咗好多興趣班, 報下報下, 又報咗七個, 阿妹仲有九個添..........好彩有報到數研叫做有學術啫, 太hea了!!!

望下佢哋個時間表, 真係好鬼忙, 不過D興趣班真係好吸引。

Felix223  7 - 9 個咁多??   發表於 17-5-9 13:44

Yanamami 發表於 17-5-9 09:44
睇阿女都屬靜果类,無乜运动。參加下朗誦、辯論(有無校隊?)、義工……唔洗上乜專科班啦,俾佢透下预備两年 ...

之前佢學緊跳舞, 不過真的不大興趣和天份, 所以停左, 佢係學校做風紀, 仲有上學期有參與做義工

kkhon 發表於 17-5-9 08:27
女仔玩大号/長号係少有d,但都要佢中2先得。個人覺得女仔拎呢2个樂器好吾靚! ...

佢因為夠大隻, 所以呀sir安排佢吹大號咋, 如果吾考級只join銀樂隊對升中有用嗎? 因為已在校外學緊單簧管, 會考試

IloveJJ 發表於 17-5-9 10:47
我都係咁諗,我仲以為自己太hea。
我仔都係小四升小五,嚟緊暑假,除了打算預習數學方面,做多少少,其次 ...

唉~其實佢果屆競爭好大, 好多同學都好叻, 怕吾再裝備下, hea慣就不進則退啫

littlelamlam 發表於 17-5-9 12:00
唉~其實佢果屆競爭好大, 好多同學都好叻, 怕吾再裝備下, hea慣就不進則退啫
...
太chur, 捱唔到尾,累透或太紧張成績会跌~~若佢跟到課程有餘(無乜唔明唔識),改善下做卷快而準,少人地-倍careless mistake係好有幫助吖~

wongkaka  AGREE  發表於 17-5-9 13:19

littlelamlam 發表於 17-5-9 12:00
...

你既不安会影响佢……老老实实,而家你只係同自己学校比,如果計埋其他学校学生,真係天外有天,人外有人~所以唔好諗太多,做好自己本份就夠~如果逼得太紧,厌惡左学习,上到中学反叛时係可以好hea, 到时好激心~(真人真事)

IloveJJ 發表於 17-5-9 12:29
我未報呀!本來想報個義工活動,點知又撞咗旅行,我今年連去兩個trip,一個10日,一個3日,攪到宿營又報唔 ...
恒常班已經有六個了, 另加暑期七個, 真係好忙。

我好彩D, 因為今年基本上6月10日開始放暑假, 我哋6月去旅行, 所以暑期班未開始, 無撞到。

‹ 上一主題|下一主題