用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 其實政府有無比人揾笨?
go

其實政府有無比人揾笨? [複製鏈接]

講真,衛理、華小小地盤幾靚,近地鐵站,獨特地理環境比得上寶翠園,起碼賣到幾十億,但政府可能為了提高和改善學生學習環境,批地比教育團體起學校,但呢間學校得了地皮政府資助興建學校後,學到未入已經急不及代攪直資,只给少數資質學生入高讀,是否和政府原意有教無類有出入?
   2    0    0    0

衛理已經等咗十幾年才分派到新校址,我估番禺都差不多!

轉直資是中學而非小學,你否你攪錯了!馮京作馬涼?!

利申:是北衛前家長,一間優秀的學校應該收多些學生,而非躺著中槍!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-5-8 11:33
衛理已經等咗十幾年才分派到新校址,我估番禺都差不多!

你會錯耳,我說的是華仁不是衛小,我當然欣賞衛小能有新校舍,因為衛小能全人小學,又有學習概念,搬校舍非常好。第二,原意的而且確是華中想轉直資,但後來已經演變到華小也想轉目標,如果是,我就覺得有點不公了。

MMVV 發表於 17-5-8 11:41
你會錯耳,我說的是華仁不是衛小,我當然欣賞衛小能有新校舍,因為衛小能全人小學,又有學習概念,搬校舍 ...

如果華中要求脫龍,華小會收到更多基層小朋友,(因為現正是中、基層一齊爭,你可以參考現正的抜莘小學。),我覺得不一定是壞事,除非入華小的潛臺詞是想入港華,因為還是聯繫學校關係!

撇開一條龍,北衛,華小都是津貼學校,都是全人發展!

你針對目標可能錯了,不應針對小學,應該是中學及辦學團體!

若果撇除直資的負面思維,五個組別變成三個組別,是產生太多教學問題,及迫學校落車!如果EDB肯讓步,不再強行因收生組別比例,逼學校落車,可能少些名校轉直資。

提供多些看法,你是否有其他想法及出路!?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

香港基層的定義定得太低了,所謂現在的中產階級,可能只是好基層,政府為了少些人申請公屋,所以才㩒到咁低!

我當然明白為人父母者的操心及不安,大家自求多福,不跟EDB聞雞起舞,錯不了多少!

例如
母語教學 -> 自己搞兩文三語
文中有理 -> 理中有文較大路
A貨lB -> 正式lB
33222 -> 大學收生由上而下

賣给地產商幾十億好?校址落脚地鉄站方便學生家長老師出入,就不好?如果兩者選擇,我情願给学校好了。

樓主是赞成有地不要给直资起学校,政府賣地好過搞教育?

原來你真的認為錢是凌架教育的,尤其直資政策教育。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

20120808 發表於 17-5-8 12:18
賣给地產商幾十億好?校址落脚地鉄站方便學生家長老師出入,就不好?如果兩者選擇,我情願给学校好了。

樓 ...

你又只掌握我一半意思,我當然是認為政府要花多資源在教育上,一個政府是單寸靠賣地是不理想的。但是希望政府多花教育資源在全人類教育上,特別是弱勢社羣特殊教育十分不足,如果地用在全人教育或起特殊教育中心我肯定讚成。

不是掌握你[一半意思],另一好聽又正確的説法是[不同角度]。

全人教育是所有教育政策的大方向,直资是政策,也必然朝着全人教育這方向。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

ANChan59 發表於 17-5-8 12:04
如果華中要求脫龍,華小會收到更多基層小朋友,(因為現正是中、基層一齊爭,你可以參考現正的抜莘小學。) ...
亦可能係當年EDB想多些 (名校轉和新辦) 直資手段

20120808 發表於 17-5-8 14:03
不是掌握你[一半意思],另一好聽又正確的説法是[不同角度]。

全人教育是所有教育政策的大方向,直资是政策 ...
我諗樓主既問題係:

之前批地, 同批錢時, 都係按一間津校方式去資助建校.

但其中一間資助學校現在考慮轉直資, 是否有過橋抽板之嫌?

其實直資學校同津校既校舍都係由政府資助, 呢一點無話有冇搵笨.

只係EDB當年計算過華小轉過東區先夠官津學位去作小一分配. 如果依家無咗呢120個位, 點算呢?

最後, 可能EDB唔會批准華小轉直資

ANChan59  The said school not apply for DSS.   發表於 17-5-8 20:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 17-5-8 12:16
香港基層的定義定得太低了,所謂現在的中產階級,可能只是好基層,政府為了少些人申請公屋,所以才㩒到咁低 ...
其實母語教學入係一個大問題, 不過亦有例外既成功例子: 培正中學

培正中學, 係任何年期都不做英中, 但仍然維持良好既成績. 近年比之前更好

其餘3點, 要推翻整套NSS同DSE..... 恐怕太困難了!

akys  除咗PC,又唔覺有第二間。  發表於 17-5-8 22:41
ANChan59  You mean now or in the past. PC also forced not to use English text book now.  發表於 17-5-8 20:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

只有市民被搵笨

hkpapa852 發表於 17-5-8 15:45
我諗樓主既問題係:

之前批地, 同批錢時, 都係按一間津校方式去資助建校.

數據王果然完全明白我意思,唔好聽嗰句,如果立法會知道個嗰靚地原來是比華人轉直資(精英教學),會否批得咁疏爽都成疑問。

其實教會辦學起始時係咩境況?點樣辦學?睇到受過下教育嘅人,重同教育專業有聯繫嘅人講嘅說法,都好無言,我知得少,都係欣賞你地高談闊論好過。

講起土地,有些例外話。家族有人曾經因土地買賣而跟所謂宗教人員接觸,只能說,原來宗教人士是人,都有人性。
直資學校更加需要監管。用錢,收生,維修,當中可能出現的古怪事,政府更加責無旁貸,跟足監察。

MMVV 發表於 17-5-8 18:45
數據王果然完全明白我意思,唔好聽嗰句,如果立法會知道個嗰靚地原來是比華人轉直資(精英教學),會否批得 ...

有乜証據批一間津校易過批一間直資?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

hkpapa852 發表於 17-5-8 15:48
其實母語教學入係一個大問題, 不過亦有例外既成功例子: 培正中學

培正中學, 係任何年期都不做英中, 但仍然 ...

其實母語教學入係一個大問題, 不過亦有例外既成功例子: 培正中學,
Cxxxxx

似乎陳Sir 唔係質疑母語教學對學科有影響,只係對英文有影響。何以見得PC的英文比得上同級英中?

shadeslayer 發表於 17-5-9 08:18
有乜証據批一間津校易過批一間直資?

咁你叫華小返轉頭,向政府申請撥地時,應順便講埋幅地將會另華小有能量申請直資,在立法會申請興建時應該講埋學校是打算轉直資,到時乜知有乜唔同攞

回覆 ANChan59 的帖子

ANChan59 You mean now or in the past. PC also forced not to use English text book now.

我指培正現今既成績, 比以前AL年度更好

shadeslayer 發表於 17-5-9 08:23

其實母語教學入係一個大問題, 不過亦有例外既成功例子:  ...
語文既應用能力, PC既學生好唔好就唔敢講, 但對英文科既應試能力, PC絕對不亞於一般有直屬英小既B1中學

過去年DSE英文科取得5級或以上比例:

DSE年度

培正中學

香港真光中學

民生書院

2012-2013

33.70%

53.50%

35.00%

2013-2014

30.60%

36.80%

38.00%

2014-2015

24.40%

41.70%

29.90%

2015-2016

38.00%

38.30%

32.90%

‹ 上一主題|下一主題