用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE可以寫簡體字?
樓主: Sadman07
go

DSE可以寫簡體字? [複製鏈接]

bb12345 發表於 17-10-6 07:56
係咪只有中文作文, 才可繁簡並用, 其它科(中文, 通識,中史)可以繁簡並用嗎? ...

考評局有指引 dse中文科可用簡體字,其他則沒有,但其他科考卷錯字或別字一般不會被扣分。我仔亦只在中文科卷、作文卷用上簡體中文。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-10-6 08:07
考評局有指引 dse中文科可用簡體字,其他則沒有,但其他科考卷錯字或別字一般不會被扣分。我仔亦只在中文 ...
我以前係中中,会考乜科都半繁简,無扣分喎~

DSE係可以用簡體字考, 但我囡學校"中國文學" 老師就唔接受簡體字.

回覆 bb12345 的帖子

所有用中文考嘅 DSE 科目都可以用簡體,通識同選修科唔計字體、錯別字,言之有理同睇得明就得。學校老師則未必接受。

回覆樓主:

雖然話得, 始終覺得如果遇啱改卷嗰個唔鍾意簡體, 會唔會影響印象分。

剛於上周六家長會問了中文科老師,她說可以,但大前提係寫得啱。她說有學生寫"認"的簡體字時(正確寫法為"认"),卻只寫了左邊"言"字的簡體,但右邊照以繁體寫法而不是寫"人",那會被當作錯誤囉。

我會考高考年代, 只要用中文考就可以用簡體字, 唯獨中文作文唔可以(當時老師係咁講), 原來而家連作文都可以簡體字.
‹ 上一主題|下一主題