用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光定高主教好?
樓主: asterion
go

大坑真光定高主教好?   [複製鏈接]

回覆 Fatmama1016 的帖子

老實講,除非家長力谷+外補,一般天主教幼稚園考直私結果都唔太理想,尤其SPK課程出名淺(可能仲淺過坑真)。
而且多數直私係基督教背景,SPK學生冇優勢。

Fatmama1016 發表於 17-5-10 11:26
回覆 asterion 的帖子

如抽得唔好,就能SPC

大概10個8個入DGJS,幾個入SPCC。

asterion 發表於 17-5-10 11:42

老實講,除非家長力谷+外補,一般天主教幼稚園考直私結果都唔太理想,尤其SPK課 ...

其實唔係,高主教,聖心,德望,SPK等等天主教龍幼入名直私校如DG, DB, SPCC 或者叩名津如 SJPS,MPS都好多,遲下妳見到高幼公佈升小結果就會明。

回覆 monodad 的帖子

我都聽過啊,但據聞係力谷+外補的成果。
有些家長甚至讓小朋友番兩間幼稚園,例如SPK AM + 維記PM, 或SPK + KV。

asterion 發表於 17-5-10 12:23

我都聽過啊,但據聞係力谷+外補的成果。

SPK + KV 似乎時間配合上冇咩可能

SPK sister 如果知會點?

分分鐘out你

本人會有以下分析:
1) 單以幼稚園去比較, 高主教會優勝一點, 而事實高幼學生升小的結果是很亮麗
2) 只有一個女兒都會考慮坑真
3) 有仔, 有女的, 我會選擇高幼, 因為不得不考慮, 第二個孩子是要靠自己實力之如, 還只有最多15分. 加上, 讀高幼有哥哥姐姐的關係起馬好過什麼都沒有.

但要注意高主教中學成績有下跌現象。快到b2

回覆樓主:

我是高幼用家,聽說今年K3其中一班七女孩只有四人暫時高小收(兩個有兄姐讀高小)。比例也是六成倒,並非傳聞中高。相反坑真差不多100%直上。如果他日家姐考唔到,又帶唔到細佬入高小,真係全軍覆沒(emoji)
當然可能樓主女兒擁有實力,但如果同屆多女孩有兄姐在高小,其實也有入不到的風險。留意好多超大B插入低班或高班。高小傾向收超大B,更難競爭。

lcyesther 發表於 17-5-10 16:10
我是高幼用家,聽說今年K3其中一班七女孩只有四人暫時高小收(兩個有兄姐讀高小)。比例也是六成倒,並非傳 ...

放心,最後都會收返

tracy1972 發表於 17-5-10 15:20
但要注意高主教中學成績有下跌現象。快到b2

轉做男女校之後反而成績差左......

我有睇佢地既學校報告,近年DSE中英文成績都唔係太好。

是的。所以付出的學費和所得到的家長要自行考慮。。。另高小之前超谷。不知現在如何。可去高小討論區看看。之前好多家長抱怨

又不是wor....英文有4+或以上是遠超過香港中學平均成績wor..加上一般分析不會用一年去睇, 如果你用三年內成績, 大部份都是HK average以上, 其實成績不是差, 但如果你用top school 比較, 的確是比下去. 舉例, 2015年高記入八大是百分之50%, 而香港華仁都只是百分之53%, 其實不算太差我自己覺得. 但不能否認, 比兩間學校比較佢地最輝煌時期是下滑了不少. 但其實你睇吓津校在近十幾年內是面對不少直資學校的挑戰, 加上, 中學生人口下跌等等. anyway, 我仍欣賞高記堅持不轉直資的教學原則和理念.

高記的確係高過全港DSE平均成績。

但相比之下,坑真中學近年DSE已接近Band 1A了,例如舊年有接近86%學生英文有4+:

[url]http://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php[/url]

不過又咁講,高記舊年有42%中六學生入到三大,都相當唔錯:

http://www.raimondi.edu.hk/new/document/dse2016_updated.pdf

asterion 發表於 17-5-10 17:23
高記的確係高過全港DSE平均成績。

但相比之下,坑真中學近年DSE已接近Band 1A了,例如舊年有接近86%學生英 ...

其實男女校係咪可以同女校直接比較?我相信全港只有一間男女校可以同女校直接比較,果間喺中環半山。

而且高幼最top嘅學生未必讀高小,高小最top嘅學生不少都去咗第間中學,如果一心想讀15年嘅話,不妨考慮坑真,但細佬就要加倍努力,但相反如果家姐有能力更上一層樓,除咗高小同坑真亦有大把選擇,大前提係細佬已經有高幼入場券。

不如先比較幼稚園和小學部派位先啦....haha...感覺和自己比較近一點wor....坦白講, 在我心目中兩坑真, 高主教都是很好的學校了.

咁計, 坑真小學部最top都未必讀自己中學部wor....hahahaa...

monodad 發表於 17-5-10 16:37
放心,最後都會收返

請問是經驗家長?真係大部分收返?可否分享多D?
‹ 上一主題|下一主題