用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 回郵信封好浪費
go

回郵信封好浪費 [複製鏈接]

我覺得d學校要求所有申請人比回郵信封實在好浪費。學校好多時跟本唔會寄信比冇second in 或offer嘅人,跟住就剪返d郵票出黎掉咗d信封,所花時間應唔少于學校有需要時自己準備d信封。St Cat在注冊日賣回郵信封及郵票比冇帶嘅家長,郵票明顯係剪落黎。如果有5千幾人申請收4百個即浪費近5千個信封。維記8間每間過千人申請收1百人左右,冇offer唔會寄信即浪費8千個信封。學校有需要其實可以收多十幾二十蚊報名費,唔使白白浪費大量紙張破壞環境。就算回收都係浪費資源去重做紙。

0    0    0    0

非常認同!

mamami2017 發表於 17-5-6 23:02
我覺得d學校要求所有申請人比回郵信封實在好浪費。學校好多時跟本唔會寄信比冇second in 或offer嘅人,跟住 ...

同意!好多學校報名手續都不環保。
所以LH、啟思在呢方面真的做得好好,起碼係可以上網報名。LH直頭等確定報名才用八達通收費,也不用自備回郵信封,窗口式信封重用又得。

pthmisswong 發表於 17-5-7 15:47
同意!好多學校報名手續都不環保。
所以LH、啟思在呢方面真的做得好好,起碼係可以上網報名。LH直頭等確定 ...

希望多d學校好似LH咁支持環保啦!

So far 只有一間幼稚園寄返無用到嘅回郵信封俾我 (同reject letter一齊寄)。我覺得咁樣公道d,而且你寄返俾我我仲有機會用到,好過d信封白白浪費。

mercy2015 發表於 17-5-8 00:28
So far 只有一間幼稚園寄返無用到嘅回郵信封俾我 (同reject letter一齊寄)。我覺得咁樣公道d,而且你寄返俾 ...

請問邊間,真係值得其他學校效法

mamami2017 發表於 17-5-6 23:02
我覺得d學校要求所有申請人比回郵信封實在好浪費。學校好多時跟本唔會寄信比冇second in 或offer嘅人,跟住 ...

好認同

happybaby12 發表於 17-5-8 03:17
請問邊間,真係值得其他學校效法

恆安浸信會,唔浪費,對佢印象特別好。

10000000% agree

cannot agree anymore
‹ 上一主題|下一主題