用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 十分好奇想問問大家,DSE考試之【書寫速度】? ...
go

十分好奇想問問大家,DSE考試之【書寫速度】? [複製鏈接]

好奇一問,經常聽學生講考DSE,除咗要與時間競賽,還需要寫字夠快,才可順利答晒D題目,正常會是在考完一刻,人人都會寫到手軟呢!那麼,平日D功課咪要多鍛鍊手寫字以習慣應付DSE繁重的寫字速度嗎?常常以電子版本作交功課的是否會削弱了DSE的書寫速度呢?

thx.thx.

王家爸爸  好睇考邊科  發表於 17-5-6 14:09
   10    0    0    0

YmOra 發表於 17-5-6 13:10
好奇一問,經常聽學生講考DSE,除咗要與時間競賽,還需要寫字夠快,才可順利答晒D題目,正常會是在考完一刻,人人 ...

應該咁睇囉,書寫速度對一此長編大論的科目較有關連,但一編好嘅文章又未必需要有水蛇春咁長的文章。個人認為有好嘅思維及速度勝於一切。

呢個係質同量的問題
但最主要是評分機構的主觀
在量不足的情況下
不會看質

王家爸爸    發表於 17-5-6 14:13

數理科其實書寫時間唔多,文科類可能多啲,所以文科類要寫得快。

重質不重量,一針見血

我就中文、英文、Econ、BAFS 都係整整齊齊,好似打印咁,完全唔潦,一定可以好容易睇我寫緊咩(所以串錯/寫錯就大鑊),中文作文字體果個分我係接近滿分

時間夠用,中文卷就卷三有 d 唔夠時間,英文就好充足,Econ 同 BAFS 都夠用,有時間睇多次。

LS 同 Eng Lit 就真係要潦草,但係都唔夠時間。不過寫潦草都唔成問題,因為都好容易睇到我寫咩。

我係平日唔準自己寫潦草同簡體。

天使麵    發表於 17-5-9 17:04
YmOra    發表於 17-5-8 07:47

好奇一問,經常聽學生講考DSE,除咗要與時間競賽,還需要寫字夠快,才可順利答晒D題目,正常會是在考完一刻,人人 ...

我囡同學已由中二開始 測考前經常記寫歷史
係順便練寫字速度 好似中二依科係top 1

寫答卷字最好清晰大隻點 印象分都重要
太細隻字 撞正判官老花 無心機睇
可能比分都手紧d

回覆樓主:

現在差不多所有科目都係網上改卷,scan後的效果雖然差唔多,但總有些差別,所選的筆不能太淺色。
另外,文科一般而言都要寫得多,寫得快,如中文卷三,至少1000字才有機拿level 4,字體不能太差,會影響評分。

b3410    發表於 17-5-10 15:17
王家爸爸    發表於 17-5-8 10:33

回覆樓主:

回想N年前考A- level中史,上午考3粒鐘,下午又考3粒鐘,真係奪命狂寫,每題答4版紙,字體真係寫到龍飛鳳舞,結果得A1 的好成績,我想現在DSE的中史科都要考字速,才能完成吧!

我也認為質重要過量,但學生往往有他們的一套唔聽大人意見,結果還是看見一大堆文字,在觀念未改的情況下,他們還是提升"字速"去解決答卷需要呢!

回覆 YmOra 的帖子

我就係多餘野一定唔寫嘅人。
以我 Eng Lit 黎講,我寫A4 紙 1/3,8 分攞 5 分。我同學寫 2 版滿分。依家大學考試,我 2 小段文字 20 分攞 10 分,同學寫一整版就攞 13 分。我成日出現唔夠字數呢個問題,但係其實我點到即止,唔會多講。我導師都話我寫野好簡潔直接,唔兜圈,而且字跡齊整,從來冇老師話我字樣衰,只會話我寫字好似雕花咁,好浪費時間。

但係我地一直觀念係唔寫就冇分,寫多未必有,但係起碼搏一搏,可能有一兩分執。但係其實好多時都係 waffling,即係好似政府官員咁,重複而遊花園,冇目的冇觀點冇論述。所以真係要每次做題目先計劃一下自己要寫咩,唔好浪費時間去重複論述。

不過字體真係好重要。試諗諗,一個考官一日睇幾十份一模一樣嘅卷,如果係作文卷,題材黎黎去去都一樣,悶到發荒,仲要你寫得樣衰,考官一定睇得唔舒服,會手緊。我個補習老師次次我同埋同學改卷,我份卷一定係最尾先改,因為其他人字跡太樣衰太潦,如果唔第一時間改的話,會因為答案千遍一律同埋改卷耗時,開始躁底同埋冇心機改,對果班學生唔公平。

天使麵    發表於 17-5-9 17:08
YmOra    發表於 17-5-8 10:42

1998Ruby1998 發表於 17-5-8 08:33
回覆 YmOra 的帖子

我就係多餘野一定唔寫嘅人。
文學科目可以特別啲,質素既重要性多啲。但係其他科目,其實係先有量,後有質,原因係改卷好睇中唔中要點,寫得多(當然需要言之有物啦),中既機會大啲。

Yanamami  都係㗎~  發表於 17-5-8 10:39

千萬不要高估咗老師(改卷員)既能力,所以要寫得簡單、易明,又要有內容。 記住,得分既係內容,而唔係質或者量。 質同量只係達到目的既手段,增加得分既成數;係影響得分既因素,而唔係直接得分既因素。有無分係睇中唔中評卷參考 (Marking Guidelines) 或者標準答案(Marking Scheme)入面提及既重點。

long0  千萬不要高估咗老師(改卷員)既能力  發表於 17-5-9 11:56

YmOra 發表於 17-5-8 07:45
我也認為質重要過量,但學生往往有他們的一套唔聽大人意見,結果還是看見一大堆文字,在觀念未改的情況下,他們 ...

依d留反老師教 依家真係唔多聽家長講

王家爸爸 發表於 17-5-8 10:47
千萬不要高估咗老師(改卷員)既能力,所以要寫得簡單、易明,又要有內容。 記住,得分既係內容,而唔係質 ...

講得十分之有道理,十分贊成呢!所以,有D學生好似"心智"還未""成熟""咁!這番道理真係要"""及早"""灌輸給他/她們知道呢!

TwinWong 發表於 17-5-8 10:55
依d留反老師教 依家真係唔多聽家長講

係呀!好難教,唯有把重任交予老師們呢!

YmOra 發表於 17-5-8 10:59

男女都係 teenage 最難搞
自覺自己已成長 但係心智未成熟

YmOra  我打錯字...  發表於 17-5-8 13:37

YmOra 發表於 17-5-8 10:59

依家鬧 同 哦 都無用
你急佢唔急 灌咩都唔飲
因為距離DSE 仲有段日子
依家無唔合格 我就算

TwinWong 發表於 17-5-8 11:45
依家鬧 同 哦 都無用
你急佢唔急 灌咩都唔飲
因為距離DSE 仲有段日子

係呀!e+想做"鉄面官"又唔得;做"溫柔柔"亦是不可能,因為""DSE期限""還未到.

YmOra 發表於 17-5-8 13:40
係呀!e+想做"鉄面官"又唔得;做"溫柔柔"亦是不可能,因為""DSE期限""還未到.

...

比點時間等佢真成長

YmOra  對!一定會呢!  發表於 17-5-8 22:25
‹ 上一主題|下一主題