用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇小國際,kts, 培僑, St Margret大家會點揀? ...
樓主: snoopy123456
go

崇小國際,kts, 培僑, St Margret大家會點揀?   [複製鏈接]

培僑睇dse成積只喺b2

Kts係小學名校之一
正常起碼target升中喺b1
冇得比嘛?

KTS 冇得輸

培僑同聖瑪加利無呈分, 升中想轉走亦唔係咁易, 崇小國際部, 我又認為佢"唔"會出色得過KTS

如果入咗KTS, 除非畢業時係最底個20%, 如果唔係要入番其餘三間小學既關聯中學, 應該毫無困難吧?

除非好想有升中保障, 否則答案應該好明顯 (九龍城區既B1同B2中學學位都極之充足, 而且水平亦高)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-11 10:41
培僑同聖瑪加利無呈分, 升中想轉走亦唔係咁易, 崇小國際部, 我又認為佢會出色得過KTS

如果入咗KTS, 除非畢 ...

如果認為龍校沒呈分是一種障礙,以上學校中KTS 的確是最好選擇。始終KTS學術強,口碑好,學習生活愉快。相信樓主心裡已有答案。

培僑同聖瑪加利無呈分, 升中想轉走亦唔係咁易, 崇小國際部, 我又認為佢會出色得過KTS

hkpapa, 你關於祟真國際部既評語,係唔係打漏左個『唔』字

請問邊三間係kts關聯中學?

LinusYip 發表於 17-5-11 12:13

請問邊三間係kts關聯中學?
應該係: 其餘三間小學既關聯中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

培僑同聖瑪加利無呈分, 升中想轉走亦唔係咁易, 崇小國際部, 我又認為佢"唔"會出色得過KTS

如果入咗KTS, 除 ...

可否舉下例九龍城中學水平如何高?

Vote for KTS

喺九龍城區嘅band2生,喺全港排名有部份會上返band1, 所以九龍城區一向喺強區

LinusYip 發表於 17-5-11 08:45
培僑睇dse成積只喺b2

Kts係小學名校之一

一間b2中學一間小學當然冇得比。係比都同九龍塘學校(中學部)比。

teambuilder 發表於 17-5-11 14:11
一間b2中學一間小學當然冇得比。係比都同九龍塘學校(中學部)比。

我既意思喺培僑小學同kts比
培小冇呈分,預左多數升培中,而培中只屬b2
Kts作為九龍區名小,理應好多升b1
所以kts應該正路過培小

咁聖瑪加利屬於乜banding 的中學?

LinusYip 發表於 17-5-11 15:57
我既意思喺培僑小學同kts比
培小冇呈分,預左多數升培中,而培中只屬b2
Kts作為九龍區名小,理應好多升b1

如只諗學術成績,kts一定最好,升中都好易好過另外三間。但高小一定谷過龍校小學,睇家長睇重乜嘢。我见聖瑪利版有位daddy放棄某神校,呢哋選擇係好需要見識同勇氣,始終都係父母最了解自己小朋友。

deco99 發表於 17-5-11 21:47
如只諗學術成績,kts一定最好,升中都好易好過另外三間。但高小一定谷過龍校小學,睇家長睇重乜嘢。我见聖 ...

所以我話'正路'kts比培小好
前提當然是小朋友學術上ok(或接近ok)
差太遠就當然唔可以夾硬來

其實最主要係讀到 KTS , 轉去其他學校都比較容易。

純屬個人意見:因有第二次interviee同校長詳談後,覺得學校好識找出小朋友的長短處在短短與小女獨處,便能道出強弱,小女連喜惡都道出,學校有法文,德文,西班牙文及日文任擇其一為課程。
interview等候時見到中學生都好有禮貌,大部分同學都用英語交談。覺得學校真係比左好多心機係學生身上,另一面新block有大禮堂,及泳池等。如果我地唔係有類似龍校,  一定唔會放offer.亦嘗試問校長對資優生個別可以獨立加以幫忙,甚至跳班。
如果6年後,再面對另一㳄競爭,真係變數太大。
以上純屬個人觀感,並無利益衝突。

cody214 發表於 17-5-12 21:32
純屬個人意見:因有第二次interviee同校長詳談後,覺得學校好識找出小朋友的長短處在短短與小女獨處,便能 ...
Sorry, 你說的是培橋還是另一間學校?事關我女兒都有培橋2Nd in, 但都是女兒自己一個入去面試,莫說是校長,連和老師談話的機會也沒有,另外,那天我也不太覺有中學生

tobebee 發表於 17-5-12 22:30
Sorry, 你說的是培橋還是另一間學校?事關我女兒都有培橋2Nd in, 但都是女兒自己一個入去面試,莫說是校長 ...

SMC

cody214 發表於 17-5-12 21:32
純屬個人意見:因有第二次interviee同校長詳談後,覺得學校好識找出小朋友的長短處在短短與小女獨處,便能 ...

你最後選了那間學校?

jessica723 發表於 17-5-12 23:02
你最後選了那間學校?

cky
‹ 上一主題|下一主題