用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 土瓜灣牧愛小學
go

土瓜灣牧愛小學 [複製鏈接]

請問土瓜灣牧愛小學是否活動教學?學生多是小數民族嗎?
   2    0    0    0

突然間想起牧愛小學殺人事件。

http://keikichannel.blogspot.hk/2015/09/blog-post_72.html

se6b03 發表於 17-5-4 15:12
突然間想起牧愛小學殺人事件。 http://keikichannel.blogspot.hk/2015/09/blog-post_72.html

請問用家可否指點一下。

回覆 se6b03 的帖子

( 星 島 日 報 報 道 ) 《 東 周 刊 》 披 露 , 上 周 三 警 方 展 開 代 號 「 火 螢 」 的 掃 黃 行 動, 瓦 解 了 一 個 經 營 了 三 年 , 搵 錢 近 半 億 的 「 鳳 樓 」 賣 淫 集 團 。 而 連 日 盛 傳 被 捕 的 涉 嫌 集 團 主腦 , 竟 然 是 一 位 德 高 望 重 的 退 休 校 長 。  

涉 嫌 集 團 主 腦 姓 黃 , 六 十 八 歲 , 是 土 瓜 灣 牧 愛 小 學 下 午 校 退 休 校 長 ,九 九 年 正 式 退 休 後 , 據 說 認 識 一 對 姓 王 兄 弟 後 , 三 人 涉 嫌 合 作 經 營 鳳 樓 , 以 高 於 市 價 的 租 金轉 租 給 本 地 妓 女 接 客 外 , 還 安 排 大 陸 「 北 姑 」 來 港 賣 淫 。  

《 東 周 刊 》 引 述 一 項 消 息 稱 , 集 團 主 要 由 校 長 打 本 , 王 氏 兄 弟 則 落 手落 腳 打 理 業 務 。  

警 方 表 示 , 該 集 團 已 經 活 躍 了 三 年 , 涉 及 的 賣 淫 收 益 高 達 四 千 六 百 萬元 , 但 有 千 萬 元 下 落 不 明 , 懷 疑 有 人 已 透 過 「 洗 黑 錢 」 方 法 , 成 功 逃 避 警 方 追 查 。  

巧 合 的 是 , 九 三 年 七 月 十 四 日 ,  魚 涌 海 澤 街 露 天 停 車 場 一 宗 火 警 ,揭 發 牧 愛 上 午 校 校 長 王 世 明 誤 殺 學 校 會 計 員 後 , 企 圖 燒 屍 毀 滅 證 據 的 轟 動 案 件 。 當 時 黃 仍 是該 校 下 午 校 校 長 。

當年上下午校長  一個斂財燒屍  一個開雞竇

個校長殺人燒屍只判誤殺,入獄9年,應該一早已經放返出黎。但陰影咁多年來仍然揮之不去,唔知凶案現場果個貯物室而家變成點呢?

metaltse 發表於 17-5-5 12:23
回覆 se6b03 的帖子

( 星 島 日 報 報 道 ) 《 東 周 刊 》 披 露 , 上 周 三 警 方 展 開 代 號 「 火  ...
嘩... 呢單真係唔知!

殺人果單就有聽聞, 因為細個一直住果區... 所以對間學校都印象麻麻...

呢間小學有個特別之處,同其它聖公會小學唔同,就係辦學團體並非聖公宗小學監理委員會,相反係個別堂區辦學,可能唔係聖公會親生仔。另外每級只有兩班咁少。

點解聖公會唔認佢做親生仔呢?好耐人尋味。

咁呢D N 年前新聞同小一和樓主所問的有何關係??

Felix223 發表於 17-5-5 16:44

家長揀小學,可能要查三代,看看學校舊址是否.........
天助自助者,  別再怨天尤人

Felix223 發表於 17-5-5 16:44

無直接關係,因為校舍由此至終未拆卸,案發現場可能仲係度。

但呢單案仲有好多疑團未解。翁靜晶既危險人物入面提出左好多疑問。

se6b03 發表於 17-5-5 16:49
無直接關係,因為校舍由此至終未拆卸,案發現場可能仲係度。但呢單案仲有好多疑團未解。翁靜晶既危險人物入 ...

其實這些新聞對我一啲都唔重要,请問se6b03是否都想自己子女入此校,所以不停發放這些陳年資料,好等其他家長不敢報讀。
若你不是用家,請不要發放由肺發出的資料。謝謝!

Beautyabimama 發表於 17-5-6 14:49
其實這些新聞對我一啲都唔重要,请問se6b03是否都想自己子女入此校,所以不停發放這些陳年資料,好等其他 ...

我唔係34區,所以唔太清楚牧愛小學,不過如在EK呢邊問,應該比較冷門,我覺得你不妨在BK嗰邊都問下,會有機會多d回應。

阿女幼稚園同學讀緊小一,未聽過佢媽媽講係活動教學,但功課少,好像幾輕鬆,其它唔清楚。

我女今年k3,呢一年參觀過唔少學校,34、35網都有,牧愛係其中一間,我嘅印象係好細間學校,聽校長講嘢唔太有vision ,硬件、課程、學生表現、老師都係普通到冇咩特別令人有深刻印象,我同老公參觀完嘅結論只有:原來土瓜灣有間牧愛小學....

我絕對唔係話牧愛唔好,始終我不是用家,只係我參觀完嘅感覺。

feifei_baby 發表於 17-5-7 15:54
我女今年k3,呢一年參觀過唔少學校,34、35網都有,牧愛係其中一間,我嘅印象係好細間學校,聽校長講嘢唔太 ...

牧愛小學係好多年歴史,以前我放學坐巴士都經過。

Beautyabimama 發表於 17-5-6 14:49
其實這些新聞對我一啲都唔重要,请問se6b03是否都想自己子女入此校,所以不停發放這些陳年資料,好等其他 ...

非常同意!

回覆樓主

我是舊生,當年這間小學是區內名學。英文十分之好,我之後入了現正已是band one 的英中,個英文底用到中三也名到前茅。之後中大畢業。小學母校給予深厚的語文底子。
當然那案發生我畢業之後,但已學術無關,我也畢業幾十年,現在口碑應該也不差吧!

以前我幾個中學同學都係牡愛,之後入 St Mary's,成績好好,尤其中文。最後都入中大。佢地都係話內地人多,但係冇咩特別問題,都讀得開心。

回覆樓主:

去了最近的開放日,有以下的個人意見及感受:

正面:

1.呢屆升中派位結果出奇地好,個別畢業生入到神校。

2.校長,主任及一些老師感覺上年輕有活力,有口才

3.有推steam同埋感覺上有大膽創新,勇於試新科技技術教學。

4.特別室及IT設備齊

負面:

1.校舍好細,課室,特別室及操場活動空間都好迫下。由其是佢播小息時間學生活動情況的映片,有人山人海之感。

2.個別老師令人有hea 做的感覺。

3.hard sell 感覺強烈,雖則開放日目的係介紹學校…

4.可能當日人多,安排上有雜亂的感覺,但整體上可以接受。

其他:當日沒有交代小一通常每日有多少功課,每星期或每月有幾多默書,全年測考幾多次。
呢樣就要請教其他有讀過的家長了。

請注意以上只是個人意見,僅作參考,其他人的感受未必與我一樣。

Jackieson    發表於 17-10-4 15:39

meatballk 發表於 17-9-13 11:47
去了最近的開放日,有以下的個人意見及感受:

正面:
呢屆升中派位結果出奇地好,個別畢業生入到神校。

有冇資料可以分享吓呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題