用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開始灰....我覺得我好似有點不自量力 !
go

開始灰....我覺得我好似有點不自量力 ! [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主, 有沒有想過這個暑假給仔仔一個機會到外國讀summer couse?
畀他知道什麼叫做在外國生活和讀書。 另外 他回來後,你也可以看看他有什麼改變。 例如學習上、態度上有沒有進步。summer course 要選擇一些學術性比較多,不是只去玩或觀光。
我仔仔中二時的暑假突然話中三要去外國讀書。 我覺得如果唔畀機會佢去, 佢會埋怨我。 所以我就搵咗間學校,畀佢去咗兩星期。 結果他返嚟之後 ,同我講都係讀完中六再去。
現今年青人,如果做父母能力做到的話, 我都贊成畀個機會他們。 但結果或效果如何?大家都估估下!
不知這樣做對你是否可行?

過客 發表於 17-5-3 13:20
我仔學校每年都有 2 個 study trip, 1 個在學期內, 全校都要去, 一個係暑假去, 而今年學校攪既其中一個暑假 ...

明白! 咁遊學團未必可行! 他是否9月升中三?中三係好難捱的一年。 太多科目要讀。

過客 發表於 17-5-3 13:36
出年升中二, 你指香港中三好難捱?

係。 因為要做選科的準備,所以中三文科、理科的科目都要讀。 然後,學校一般按照學生的能力和興趣,讓他們中四選擇讀文科或理科。
‹ 上一主題|下一主題