用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小二先學phonics,會太遲嗎?
樓主: bbyau2010
go

升小二先學phonics,會太遲嗎?   [複製鏈接]

My kid starts his phonics class (very small class, teacher:student 1:3) in the middle of K2.

At the end of K2, he needs to face Primary 1 school interviews, which will have pronunciation of certain vocabularies and also full sentences. He can manage many of them.

太遲了

我囡幼稚園至小一學過年半就無學, 因為我覺得佢ok 就無比佢再學,  默書讀書都可以應付, 每日聽AUDIO BOOK 然後就自己大聲朗讀一次, 好有幫助, 起碼佢發音比我D港聲英文好好多.

scgift 發表於 17-5-16 01:08
點會冇幼稚園教得晒啲音呢?而且唔同phonics教材所教既音都有多寡之分,唔可以一概而論。我知有劵校(普通 ...
係教得完 ar/er/ir/or/ur, 連 au, aw, ou, al, ful, el, 重有 好多其他法則都教埋. 睇下大家肯付出幾多同要求係乜嘢啦。
而學校選用嘅教材都會影響進度快慢

回覆 MrBeast 的帖子

基本係 44 ,另加大量應用規則。
K3學生 係可以處理得到大部分既規則,不過當個生字長的、多啲變化嘅時候,係 P.2,3,4 學就更得心應手;所以p.2 學唔遲。

拼音原意幫小朋友自己拼讀書本,係需要有語景,平時聽埋聽埋,又拼下,試下,估下,再加上晚上家長伴讀,成個過程為提升閲讀興趣及自主閱讀能力。

拼音原本都唔係用黎串生字默書嘅,外國小朋友讀小學寫文章時,拼啱個音唔代表串啱個字,老師亦唔會叫佢抄5 次個正確串法,而係呢個時候老師希望鼓勵小朋友用喜歡文字表達自己所想。

情況近乎小朋友畫畫, 唔通小朋友畫畫你要求佢畫到寫生素描咁咩,正常小朋友覺得冇癮就停手,要打發時間緊係去搵有趣嘅事玩㗎啦。 拼音係工具,係用黎幫助陪養興趣。而 喺香港大家就用拼音黎幫小朋友默書串生字,趣味缺缺。 不過亦睇吓點教啦,今時今日大家都咁忙,都係盡人事,同一位老師可以教得生動活潑亦可以令學生叫苦連天。

回覆樓主:

Phonics K2 至 K3 学最好, 可以幫到P1 英默。

Kuchumama 發表於 17-5-2 21:35
我都覺得有心唔怕遲!我女兒小一開始時也因為phonics唔熟而要花好多時間串英文字,我初時都猶豫會唔會太遲 ...

可否PM 资料给我?
‹ 上一主題|下一主題