用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小二先學phonics,會太遲嗎?
樓主: bbyau2010
go

升小二先學phonics,會太遲嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主:

有個建議: 既然小朋友仲未學phonics 而家長又未有其他更好方法促進他串字技巧,不如去書局買套phonics kids 喺屋企播比佢睇。唔駛上堂之餘又冇咁悶。試下work唔work先。

自己經驗係細個冇學phonics 但串字叻,睇完就記得。仔仔2歲好鐘意字母十分熟識phonics, 幼稚園又有教,但串字奇差。佢可以睇chapter books 同外藉英语清通冇問題。

回覆樓主:

補充: 而家6歲都仲係串字冇乜sense. 不過我冇迫佢,剩係有時提下佢,由得佢自然吸收發展,費事打擊佢自信。

回覆樓主

請問可以在那裏搵一對一老師一

jasonicole 發表於 17-5-10 14:43
有心唔怕遲,小二雖然起步好似比起K1 已學的遲,但小二的吸收能力和專注力都比幼稚園小朋友強,所以catch  ...

Pls check pm, thx!

Kuchumama 發表於 17-5-2 21:35
我都覺得有心唔怕遲!我女兒小一開始時也因為phonics唔熟而要花好多時間串英文字,我初時都猶豫會唔會太遲 ...

please pm me, thanks

little_yolky 發表於 17-6-19 13:21
唉!我女間幼稚園都係話用phonics教學, 仲自製課程咁話。但兩個學完三年都得個桔。到小一, 阿大就用死抄法 ...

咁你女係咪最後都無學phonics ?  我果個無學哂phonics,  串字要花很多時間記,  好辛苦記哂默書範圍, 還有一部份係unseen無得温。 所以每次默書, 就算好彩seen部份啱哂, unseen部份都會扣好多分。
我又係唔知學唔學返phonics好。

little_kid 發表於 17-7-17 16:56
咁你女係咪最後都無學phonics ?  我果個無學哂phonics,  串字要花很多時間記,  好辛苦記哂默書範圍, 還 ...
阿大無學, 因為佢刻苦, 一於死抄!

阿細學咗大半年, 好係好咗, 但唔知係咪因為大個咗既關係, 後來見學完同無學分別唔大, 而且學校減咗一半默書次數, 就停咗, 轉學cambridge了。

little_yolky 發表於 17-7-17 17:18
阿大無學, 因為佢刻苦, 一於死抄!

阿細學咗大半年, 好係好咗, 但唔知係咪因為大個咗既關係, 後來見學完同 ...

Cambridge 係可有可無的考試,為考試而上堂我覺得無乜謂。 好似香港中學課程係 NSS, 考試才是DSE。

你想孩子學好英文定孝好 Cambridge 定 both?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-7-17 20:01
Cambridge 係可有可無的考試,為考試而上堂我覺得無乜謂。 好似香港中學課程係 NSS, 考試才是DSE。

你想 ...

我連學琴四年都無考級, 你咪以為我會俾阿女考cambridge吧? 你太睇得起我了。

只係因為阿妹太屎, 上唔到個chat room, 又想keep住有同外國人溝通, 所以咪報cambridge頂住檔囉。

little_yolky 發表於 17-7-18 10:42
我連學琴四年都無考級, 你咪以為我會俾阿女考cambridge吧? 你太睇得起我了。

只係因為阿妹太屎,  ...

Cambridge course 對一般學英文好咩?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-7-18 13:17
Cambridge course 對一般學英文好咩?
無咩用架!生字佢又唔記, 文法又淺過學校。不過貪佢keep住同鬼佬傾下偈, 聽下D口音咁, 佢學校個NET唔掂架, 會鬧人既, 真係無聽過NET會鬧人。
我唔想阿妹同家姐一班chat room, 因為一有阿妹出現, 家姐就會變曳咗。所以要等家姐升班, 至俾阿妹去chat room班, 其實我只係想補口語。

pbhe 發表於 17-7-5 14:31
有個建議: 既然小朋友仲未學phonics 而家長又未有其他更好方法促進他串字技巧,不如去書局買套phonics kids ...

請教有無用過邊套phonics好, 介紹下我。

回覆樓主

幾時學都唔遲!

little_kid 發表於 17-7-20 14:03
請教有無用過邊套phonics好, 介紹下我。

我地用phonics kids. 曾經在三聯書局發售。包書,DVD.

pbhe 發表於 17-7-20 17:51
我地用phonics kids. 曾經在三聯書局發售。包書,DVD.

明白。
想問多少少, 你仔好熟phonics,  但串字差。 但又好叻可睇charpter book,  請問charpter book啲生字是靠phonics拼嗎?  
是否phonics 可幫助將charpter book 見到的生字拼音, 但不能( 例如默書) 將聽到的生字用phonics 拼番個字出來 .
因為我想小朋友學phonics來幫助默書, 不用死記。

bbyau2010 發表於 17-5-2 14:47
小朋友升小2,英文追得好辛苦,成日背英文背到好炆,有朋友話phonics可以幫助,係唔係呢?但好似成日聽到係 ...

贊成有心唔怕遲,我自己覺得以普通小朋友嚟講小二學返一定比幼稚園學快超級多,例如幼稚園小朋友一星期頂多學一個音,小二小朋友一星期已經可以搞掂最basic 26個字母,比多一個星期revision,已經可以move on 去其他例如diphthongs,而且我覺得小學先學有用好多,因為英文有時好多exception,幼稚園既小朋友未必get到,而且我見過唔少小朋友好細個開始學phonics,結果變成過度依賴,上到小學既小朋友比較容易理解有例外同明白phonics只係幫助既工具,唔會過份依賴,而且上到小學接觸多咗好多字,比較容易將學校學既同phonics融會貫通。我自己就係小二左右先學,學左兩三年已經全部搞掂,而且宜家仲記得

little_kid 發表於 17-7-20 18:11
明白。
想問多少少, 你仔好熟phonics,  但串字差。 但又好叻可睇charpter book,  請問charpter book啲生 ...

其實我都唔明點解佢串字好似冇乜sense. 不過如果客觀來說,在我冇同佢温習又或以他年紀來說,他有進步的,但不是因為懂phonics. 嚴格來說,他3,4歲已學了phonics, 但這只是學英文的其中一部分,整體上對英文運用有幫助,但並不是用來串字主要訓練。就算他能閱讀chapter books 也不代表全部與學phonics有關,需要平日多閱讀使用英文才有進步。若只針對默書,小兒反而能靠自己温習抄寫幾次就能掌握。

pbhe 發表於 17-7-21 14:16
其實我都唔明點解佢串字好似冇乜sense. 不過如果客觀來說,在我冇同佢温習又或以他年紀來說,他有進步的, ...

我都係買書自己試下教我小朋友, 謝謝你的分享。

little_kid 發表於 17-7-21 18:42
我都係買書自己試下教我小朋友, 謝謝你的分享。

不用客氣,希望大家能分享更多寶貴經驗,令小朋友學習得更有效。

我個人覺得唔太遲丫...

我見我D 朋友出黎做野之後至去 PRIME 讀 PHONICS
‹ 上一主題|下一主題