用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! ...
樓主: hay03
go

06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! [複製鏈接]

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

AHKC, 好多謝你的分享,等我有d心理準備。至於分享教育心得呢條,大概要答d0麥架?冇o麥idea添!

jessicayin, 我個仔都係下星期四4:00 interview, 你幾多點interview呀?

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

Cyrus:
My Baby will be interview at 2:00pm

Cyrus 寫道:
AHKC, 好多謝你的分享,等我有d心理準備。至於分享教育心得呢條,大概要答d0麥架?冇o麥idea添!

jessicayin, 我個仔都係下星期四4:00 interview, 你幾多點interview呀?

Charlotte_mom
唔該哂!我睇完佢地既回應喇,如果佢地講既係真既,咁即係讀st.stephen girl kindergarden 都唔會好大機會直上"小一"!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/631377/c4e.jpg[/img]

jamiemum 寫道:
Hi, peggyhoho,
救恩又有小學及中學部, 將來可以直升, 但中學好似喺大埔, 所以我朋友都唔會預佢個仔讀救恩中學, 而小學學費就二千零蚊。

救恩幼稚園半日$2,100   小學全日要$3,000

我囝囝昨日於救恩面試完,大致同ahkc所講既相同,但我地就可以有兩個家長陪同及冇參觀學校幼稚園部同其他 設施(可能我地那批家長之前已參觀過學校).老師問完野就話可以走得,快得很.我同囝囝是第一個走,可能我地坐近門口位.但囝囝話唔走要玩玩具

簽名被屏蔽

Hi, Charlotte_mom,

我自己就覺得真光的英文程度真係一般, 以前(好多年前啦)我姐姐及哥哥都是在真光讀小學的, 而佢哋都無直升真光中學, 姐姐就派咗去新法書院, 哥哥就派咗去蘇浙中學, 佢哋中文就好好, 但英文就真係好麻麻, 而我自己就在多年前讀真光的商科, 很多同學都是真光中學部的學生, 佢哋的英文程度亦只是一般, 好多中五生應該識的生字或文法, 佢哋都會錯或唔識, 但呢啲真係以前的事啦, 而家會唔會有改進就真係唔知, 小小意見!

jamiemum,

其實我咪又係擔心真光的英文程度淺囉!

聽完您地的睇法,都係要再諗一諗先!   

我都想同囡囡報st. stephen's girls',睇完你地o既回應,都驚就算入到幼稚園,都未必上到小一喎!!!

veronica,
想問下你朋友個case,如果佢係住中西區instead of太古,咁直升o既機會又大唔大呢?

veronica 寫道:
[quote]
ingerha 寫道:
Charlotte_mom
唔該哂!我睇完佢地既回應喇,如果佢地講既係真既,咁即係讀st.stephen girl kindergarden 都唔會好大機會直上"小一"!

我朋友個囡係入面讀,佢住太古,老師已講明直升唔洗諗.同埋佢的課程真係好一般,我見佢個囡都唔太享受學校生活.但有好多專業人士的囡囡讀.[/quote]

haileymama 寫道:
蕭夫人:
我都諗住報5間度,當做後備嘛!===> 哦 ... 我都會報多2-3間度.

我都好緊張喇,好鬼快就到喇!聽聞Cannan問既野好鬼深喎,我驚彤彤到時唔識答啊!唉,佢仲係一舊飯咁!   ===> 好鬼深 ,,,, 5係化 ,,,,, 不過我預左燒買5多典出聲架啦, 果日我會早15-20mins去到, 等佢熟悉下個environment, 到時再call你呀.
APfamily   

tinnray,

我朋友個囡現讀 St stephen girl 小二, 佢入幼稚園時就有小小靠人事, 而我朋友係全職媽咪, 老公就係專業人事, 家住中區半山, 但在第一輪選小學時都入唔返 st stephen girl 小學, 最後係靠大抽獎先入返小學。所以我諗若您希望入咗幼稚園可以好大機會入到小學就真係好難, 但到第三輪叩門時有無幫助就真係唔知, 因為我朋友個囡在第三輪大抽獎已經得咗。

同埋聽我朋友講 st stephen girl 的課程較淺, 因為佢個細囡現讀聖心幼稚園, 相對嚟講就深好多啦!

但兩間學校都好要求媽咪的involvement, 很多咩嘢父母講故事, 父母閱讀之類的校內活動, 所以全職媽咪應該會着數啲。

上述資料只是單憑八我個朋友得知, 如有錯誤, 請多多補充!

hay03
如果你真係覺得英文淺
你可以自己再train佢, eg 比多d英文書佢睇, 日常生活同佢講多d咁 (如果你又真係好想入真光).

其實講真, 間school既英文係淺定深, 我地都要係課外比多d英文書/中文書佢地睇, 一來可以increase their knowledge, 二來陪養佢地讀書既興趣.
APfamily   

蕭夫人信箱,

謝謝妳的意見呀,我都知道真光是一所好學校,所以都心大心細囉!

我平時都有同個女睇英文故事書呀、帶佢去圖書館咁,佢都好鐘意睇書架;但又好似學校唔睇重呢方面的話,又好似幫助不大咁囉!唔知係唔係自己愚見咁!

Hi ALL]

我心目中 1st choice 是聖馬加利大, 但我想問是否"隻眼生係額頭度"呢? Thanks!

醒目開學勳章 王國長老

mandyyuen
我識2個人讀聖馬加利大, 父母算係讀過下書, 但真係唔係咩名流紳士, 都只係一般小康之家
我唔知係我"唔知訂", 定事實就係咁簡單
我見幼稚園版都有個聖馬加利大家長forum, 你可以直接去問下

hay03
我都好明你感受, 我個女讀緊tim, 我都覺得佢好, 而家選小學, 真係好難攪, 究竟走定唔走呢????   

hay03,

我都認同您的睇法, 其實而家做父母的又有邊個唔係在課外時有各式各樣的培養, 但如果學校可配合就會事半功倍, 好似我朋友在 St.mary 小學中學就讀, 佢英文好好, 佢話當時又唔覺得學校有咩特別英文課程, 只知學校可以培養到佢哋成班學生講英文時就用英文思考, 並唔係用中文思考, 咁樣久而久之, 佢哋的英文就不需再死背, 而係自然明白, 但係又係好耐以前的事, 聽講而家的 st.mary 亦大不如前了!

唉, 再加上而家政府的制度, 攪到啲學校中又唔係英又唔係, 令到我哋呢班亞媽都唔知條路應該點行, 由幼稚園就開始担心, 又想小朋友開心, 又担心佢哋跟唔上主流小學課程, 國際學校又負担唔起, 算啦, 都唔知自己講咗去邊啦, 見諒見諒....!

妳做緊一個「母親的抉擇」!

妳係唔係忙於揀小學的階段啦?睇怕幾年後輪到我,又會好似一隻盲頭烏「英」咁呀!到時我又有野要問妳架啦!

Charlotte_mom 寫道:

hay03
我都好明你感受, 我個女讀緊tim, 我都覺得佢好, 而家選小學, 真係好難攪, 究竟走定唔走呢????   

jamiemum,

點解我地諗嘅野一樣架!
‹ 上一主題|下一主題