用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! ...
樓主: hay03
go

06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! [複製鏈接]

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

Hi, all mommies,

我囡囡都係2006年讀K1, 佢而家讀緊Victoria Pre-nursery (海怡), 我會幫佢報幾間幼稚園, 希望明年可以轉讀一些對升小一有幫助的幼稚園, 以下是我個人心水, 請多多交流!

大坑道真光 - From 16 Sept 2005 可親身取報名表或上網download, 19 Nov 2005 (9:00am-2:00pm) 親身報名

銅鑼灣靈糧堂 - From Jul 2005 可親身取報名表及即場報名

愛群道呂郭碧鳳 - From 13 Sept 2005 可親身取報名表或上網downloard, 並即場報名

北角蘇浙 - From 12 Setp 2005 可上網download報名表及親身報名

跑馬地聖瑪加利大 - 11月頭取報名表

銅鑼灣聖保祿 - 11月上旬通知取報名表事宜

聖心 - 12月頭親身取報名表

dorchiu 寫道:
夫人,

wah...you are the host of this topic now.

I have applied 靈糧堂 for my daughter.  The others will be St Margaret Mary Church & North Point 聖公會.

Any moms will apply the above kindergardens??

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

jamiemum,

You are planning to apply 7 different kindergardnes for your daughter, so many  

Victoria already very famous  

Hi, dorchiu,

Yup, I will apply all the kinders for my girl, but I will make a selection for interview.  The most favor one should be St. Paul Convent, but it's difficult to get a seat for non-catholic.  Victoria is famous kinder but the school fee is comparative high and I prefer my girl to attend an local steam primary school which have much more discipline.

You know, mommy is greedy, not only knowledge but also behaviour and self-discipline.

我朋友個仔喺係救恩讀小三, 功課壓力唔太大, 一年有四次考試, 我見我朋友都好輕鬆, 小朋友好鍾意返學, 因為啲老師好細心及關心小朋友, 學校小息時, 啲老師仲會拖住或抱住低年級的同學仔一齊玩, 關係好好, 個小朋友都話讀得好開心, 一般老師較後生, 有愛心, 但相對嚟講, 學術上的要求就唔太高, 如果希望小朋友讀得開心快樂, 我諗救恩係一個選擇, 但論競爭力可能會差小小, 睇吓父母點選啦, 呢個係小小個人意見, 有咩唔啱, 請有經驗媽咪指正!

jamiemum,

If you most favor is St Paul Convent then you want your daughter to enter its primary as well.  You need to pay school fare on primary & secondary

My target just good & reasonable school fare for kinders!  I hope my daughter can enter St Paul Happy Valley or Hennessy Primary only.

我仔仔今日已經報左救恩, 6/10面試, 有無人已經去左面試, 會問的咩架?
我又幫仔仔報左聖雅各福群幼兒中心 & 仁濟方江輝幼兒中心, 不過我個仔係11月仔, 要夠2歲先至會收, 如果救恩收佢, 我就唔會諗第二間. 而家唯有大包圍, 不過我仲未知會有邊間派表.
有無媽咪同我一樣BB係11月出世, 因為我而家仲考慮緊夠竟比佢讀大定讀細, 好煩呀!

dorchiu
哈哈哈哈 .. host the topic, 5敢當
典解你敢surprise一個小朋友報咁多間kinder既   我識得有d mami真係同個小朋友報成10間kinders架, 問你驚5驚  

我依家有d緊張, 因為燒買下個月要interview, 5g間野點攪 ...
APfamily   

jamiemum 寫道:

聖心 - 12月頭親身取報名表

只係親身交表..........表格可11月尾在校網download/或親身取表

Hi jessicayin:
上星期已同仔仔去左救恩面試, 昨天已接到信說取錄佢讀上午班, 很高興啊!  

面試非常簡單, 老師同仔仔玩玩具,拼图, 多數問下這是什麽呀, 什麽顔色呀, 然後給他挑選鑰匙扣, 叫他說"多謝". (仔仔一直很合作和有回應, To My Surprise! 以爲佢會頑皮, 那時候又聽話, 小孩反應很難估計! 只可以順其自然!)

接著另一老師再同仔仔玩拼图, 認卡, 又問下"這是什麽呀" 等類似的問題.  (仔仔開始有D不感興趣, 不想答 ).  anyway, 面試很快結束, 只是10分鐘左右.  Good luck!

其實, 我還報左銅鑼灣靈糧堂, 但是路較遠, 還不知道去不去面試, (但是還未收到面試信...)

Best wishes
AHKC

我識得有d mami真係同個小朋友報成10間kinders架, 問你驚5驚  ===>  I just wonder why the moms apply so many kinders    Apply 10 kinders and then bring the kid to interview for 10 times...so tired for the BB just 2 yr old  

ahkc,

銅鑼灣靈糧堂 will send an interview letters on Oct  

Thanks dorchiu !!!

hi, dorchiu,

其實我都係諗住大包圍報咗名先, 等到interview時就再選擇去邊間, 而且有一兩間會喺10月或11月頭有得interview, 咪比自己同囡囡試吓interview, 攞吓經驗囉!

St. Paul Convent係要比學費, 但我覺得呢間傳統名校都只收約2千零蚊一個月學費(kinder & primary)都幾合理呀! 最緊要佢有埋中小學部, 咁樣就可免除日後的大抽獎同政府朝令夕改的政策, 我覺得自己唔係lucky的人, 靠大抽獎好似好難入到心目中理想學校, 太多未知因素, 所以就寧願比錢買平安, 當然一些貴族直資學校, 我又比唔起啦!

Sindy,

Thanks for your update.

醒目開學勳章 王國長老

st paul convent係唔錯既選擇, 最緊要中小學都好, 佢幼稚園生好大機會直升小學, 好似今年, 我想同個女報小一, 佢地都話唔考慮外來生, 要俾左位自己學生先....真慘
st paul convent出晒名鐘意收大女, 如果你囡囡係年頭出世既, 就先"公"喜你喇, 好似我個女, 8月尾出世, form都未拎已經幾乎俾st paul踢出局, 真無癮
st paul除左鐘意收大女, 仲鐘意full time媽咪, 因為佢地認為咁至夠attention俾小朋友, 你去下st paul門口, 會見到好多時都有好多媽咪自己接放學(唔係工人, 係媽咪)
st paul 唔易考, 我識個st paul nursery讀緊既朋友, 佢話nursery都仲好, 幼稚園同小學staff直頭係"對眼生o係頭殼頂", 要有心理準備喇
我記得當年考咁多間幼稚園(真光, 寶血, st stephen church, 蘇浙), st paul係唯一一間真係會問"點解你揀我地學校, 你expect我地學校俾到d咩"既幼稚園, 要做定功課喇

st paul係唯一一間真係會問"點解你揀我地學校, 你expect我地學校俾到d咩"既幼稚園==>  So terriable    :evil:

家長同小朋友搵幼稚園會有咁對待, 家吓我比$$ 讀書, 唔係你出糧比我, 唔讀佢唔洗c...

st paul 仲鐘意full time媽咪 ==> 我聽過 story - 有個女仔係同學面前話媽咪係工人, 媽咪自己接放學都要著靚d...

醒目開學勳章 王國長老

哈哈, 我都幾驚自己咁講俾人鬧(又話我抹黑又盛咁)
真架, 我預左晒d台辭, 點知間間都唔考家長, 考st paul時, 我已經有第二間offer, 又真係"神推鬼恐", 果日唔返工唔得, 咪叫我老公一個去lor
(我果時又真係笨既)
結果你估我老公點答? 佢夠膽死答人"因為你地學校大"
所以....唔收都好正常既.....

多謝您們的意見, 聽完之後真係令我要三思呀, 第一我囡囡係6月出世, 咁真係唔算大女, 第二我係 working mum, 邊可能扮靚靚接佢放學呀, 每日放工都好似比人吸乾晒血, 面無人色呀, 我似工人多過我真正個工人啦, 唉! 如果問我點解要選呢間學校, 我淨係知佢係出名學校, 貪佢有中小學, 但我諗呢種答案真係太行啦, 而家做父母真難, 想慳啲工夫幫囡囡搵間有中小學的幼稚園, 又要過五關斬六 將, 咁點好呢?  其實我都好鍾意聖瑪加利大幼稚園, 因為留意到讀呢間幼稚園的小朋友都幾 smart, 但聽人講又係好難入, 您哋知唔知呢間interview會考啲咩呢? 請多多指教!

jamiemum,

我都妳的想法可以話一樣,心儀的學校又係個幾間,連彼此的小公主都係同一間學校就讀。

Hi, hay03,

真係啱喎, 原來您的小公主也在海怡維記讀PN, 我諗大部份Mommy都會同我哋有相似的想法, 因為個個都想小朋友可以讀得開心又在學術上有進帳, 總之而家我已經好煩亦好積極地為小女搵心儀幼稚園, 不過都好担心Interview的問題, 因為真慚愧, 小女暫時的主要語言係英語, 廣東話就真係麻麻啦, 以佢而家的進度, 恐怕到11,12月interview時都唔咪好知老師問佢咩, 唉, 但無計啦, 而家唯有見步行步啦!  多多交流....!

jamiemum,

我都唔諗住係呢間學校讀到上小學、中學啦,所以如妳所講,要揾 D 一條龍嘅學校比亞小公主。

但我唔覺得淨係識講英文係大問題喎,慘得過我個女怕羞呢!我係驚佢十問九唔應咋!比妳更愁呢!
‹ 上一主題|下一主題