用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! ...
樓主: hay03
go

06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! [複製鏈接]

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

Anyone will try St. Clare's??

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

Charlotte_mom,

May I know St Jo have only K1 & K3? If so, how you arrange your son at K1?

Cheuk Yin

是呀,我仍有個細仔,因他到時沒有了大仔分而煩,如果哥哥好彩hkuga 收他,我會選靈糧堂或聖瑪加利大;否則便會試st jo kinder 或聖公會

其實有好多派位學校雖說是一位龍,但仍有爭位的壓力。現在我只想這六年,如果現在六年都學得不好,直資一位龍又如何,到時如果小朋友不合他們的要求,到時老師會暗示給你知要自己找出路或是說你位小朋友不適合他們~到時都是一樣煩

其實學校就是社會的小縮影,如果我的(只是假設)小朋友在st jo小學讀得不開心,便幫他轉校,起碼他都試驗過自己的能力,叫做知道世界上有另一種天地,希望他懂得珍惜他現在的幸福
讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

醒目開學勳章 王國長老

cheukyin,
st jo kinder係4歲開班, 即只有k2&k3, 個個都係o係第二度讀k1架喇
hehe, 我個仔都係去家姐以前果間nursery, 讀住先啦, 好在唔係咩名校, 唔駛爭

聽聞st clare arm arm開埋k1, 以前只有k2&k3, 都係一個好消息
我自己覺得 st clare小學唔錯架, 我都有考, 如果女女入唔到hkugaps, 我都唸住去st clare
st clare(私小)好在學業成績唔錯, esp. 英文底子打得好, 小朋友有禮貌得黎, 又唔"薯", 我幾鐘意
不過有d人唔鐘意st clare就話佢傳統教會學校, 透明度低, 功課多小朋友辛苦, 不過隨住學校今年開始轉左全日, 又轉左校長, 我相信跟住落去, 會有d好既改變

醒目開學勳章 王國長老

exactly! 我都知st jo辛苦, 但我又唔想再黎一次搵p1果種慘法...hopefully大女醒醒定定順利過關, 入到hkugaps, 今次真係"帶弟"入小一喇(希望)
你個細仔幾大? 我個係04年頭lor, 其實而家都未知佢究竟適合邊類型學校, 不過, 有d"渣拿"總係放心d既...
xellos 寫道:
如果哥哥好彩hkuga 收他,我會選靈糧堂或聖瑪加利大;否則便會試st jo kinder 或聖公會"

thx for yr reply! Wingwing has already go interview(K.1) yesterday. I m not sure what things she ask because my girl go interview by herself(teacher ask me to leave if she is ok). wingwing just told me that teacher ask her name and age. She said that she sings 3 songs.

Is St Clare's primary an English primary?? u said that students will have many homeworks....how many ga??

我個仔是04年5月,我是否今年還是下年找k1?哎,開始亂啦...

我個細仔定過大哥而且觀察成強,也可以說是醒過哥哥(可能因有哥哥可以copy),我猜他在舊式教學上應該沒問題,哥哥就真的要選讀活動些的學校

[quote]
Charlotte_mom 寫道:
exactly! 我都知st jo辛苦, 但我又唔想再黎一次搵p1果種慘法...hopefully大女醒醒定定順利過關, 入到hkugaps, 今次真係"帶弟"入小一喇(希望)
你個細仔幾大? 我個係04年頭lor, 其實而家都未知佢究竟適合邊類型學校, 不過, 有d"渣拿"總係放心d既.../quote]
讀書只係人生一部份,

hi all ma ma~~

想問你地知唔知starters 好唔好呢??
好似無乜人講呢間學校既

xellos
next yr

Thanks a lot
讀書只係人生一部份,

醒目開學勳章 王國長老

我都唔知exactly幾多功課, 我個女都未讀
不過有人話, 轉左全日, 應該好d, 因為老師可以跟埋功課至放學
sc係中文小學, 不過英文程度一d都唔差就係喇
佢面試好著重小朋友獨立, 好多年前既interview, 已經分開家長, 女女一喊就即刻out!

xellos
嘩, 04年5月, 都識觀察? 咁你個仔真係好醒lor, 我隻豬仲係過緊"混混鱷鱷"既人生, 哎....
應該係06年9月找k1喇

limma
starters? 我個女讀過summer school(大坑)2年, 鍾意得要c, 我都唔知佢地玩咩magic, 可以攪到個個細路賓至如歸(我識好多mummy都話小朋友放完暑假唔想返自己學校)
佢係英文幼稚園, 好多日本人同其他外籍人士, 所以佢d小朋友英文真係幾好
不過佢d小朋友, 普遍曳d (呢個係我簡單observe既印象, 你自己再留意下)

pigpig
我亞仔03年1月出世,你有如此豐富的經驗,可否提供些出年返k1全日班的學校&一些資料呢?全日班是否都係會同上午班一起上堂架?

Charlotte mom,
好著重小朋友獨立....agree...that's why wingwing need to go interview by herself... (its the first time she go interview by herself...I m so worry~~)

yr daughter has finish the interview or not??I want to remind u. I heard other parents(just finish interview primary section) said teacher test 'maths' when interview

hello 5354
係度見到你呀.亞女好嗎?

sywong,
hihi~~ ho ar...thin but active~~ hhheee
She is studying K1 in a whole day nursery now. I m trying to find another kindy for her repeat K1(because she is big girl)...dont want to stay same class 2 yrs. How about u??

亞仔宜家返緊全日N1,諗緊出年同佢轉較讀全日k1,但對香港幼稚園了解太少,所以上來找一些資料同意見.

醒目開學勳章 王國長老

你意思係指我女女考完st clare小學部未? 留位費都交左lu anyway, 多謝你意見, 真係有考計數, 不過唔深, 一題1+1, 一題2+3 <--而我個女夠膽死答=6, 激c我
以我眼見, st clare小一每年都出好多offer俾外面既學生, 可能家長心態都係"難考至係好野", 所以st clare唔係好多人既首選, 變相連佢既kinder都唔係咁多人爭, 不過我真係覺得st clare唔錯啊

sywong,
oic~~

冬日勳章

9)銅鑼灣靈糧堂幼稚園:校舍設備唔錯、主任 &校務處職員態度麻麻、戶外活動地方唔理想、為一間創辦多年的學校、與啟思、嶺南同樣採用晶晶出版社的教材、程度較淺
面試過程:由2位家長陪同入課室,每間課室有2or3個小朋友,每個小朋友由一名老師負責,課室內放了不同的玩具,例如:煮飯仔、車仔....,由小朋友自行決定選擇哪樣,然後老師再由小朋友所選擇的玩具中入手問問題;見完老師後,大約10個小朋友連同家長,會到另一間課室與校長主任見面,校長未到課室前,會由2位老師帶領小朋友唱歌。
結論:於交報名表前,本人帶同囡囡前往參觀學校,到校務處詢問,職員態度麻麻,我企左好耐,表明想參觀學校,他們都好似見唔到我一樣,當時為下午班放學時間;最後,由一位主任帶領我參觀,但佢只自顧自行,完全唔理我我與囡囡跟在她後面,到行樓梯到下一層時,囡囡行得慢又跌跌碰碰,她見到亦當見不同一樣!但課室內的老師就微笑、點頭打招呼,感覺很好。當日面試時,囡囡於課室內完全唔答老師問題,每樣玩具只係碰一碰;到另一間課室時,因為要等候校長,老師同小朋友唱左一陣歌,但其間就不停提醒小朋友,一陣校長入黎,要安靜,給我的感覺是,好像很怕校長似的....到校長入黎後,其中一位小朋友於12月出世,校長睇一睇報名表,當眾同該位家長講,因小朋友屬細仔,當眾叫她下年才帶小朋友黎面試....最後,小朋友一個跟一個到校長前說再見,囡囡全日就只係說了這一句再見;最後,囡囡被取錄為下午班學生。

10)堅道真光幼稚園:老師、主任態度有善、校舍細、課室略細、戶外活動地方環境唔理想、若未能考上大坑真光幼稚園此校必定為入讀真光小學的第2選擇
面試過程:由於本人並非於面試日去面試,所以未能作出分享;當日囡囡到學校後,只由主任問了叫咩名?然後就取錄了囡囡為上午班學生。
結論:該校與大坑真光為同一學校,而且於堅道真光畢業的學生,升讀大坑真光小學的機會與大坑真光幼稚園一樣,但堅道真光的校董為陸趙均鴻,故此校採用晶晶出版社的教材。此校唯一缺點是,校內要行好長的樓梯才可到達2樓,每層的地方很細,戶外活動地方被四圍的樓、冷氣機廢氣包圍。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
以上對各間學校的睇法,純屬我個人的意見,只是與各位媽咪作分享之用!如有任何得罪,請見諒!
其實,根據我上年的經驗,我覺得每間學校能生存都有它的存在價值,有好亦有壞,家長選擇時,最重要係親身的感受,若該校的老師、校長、校舍,能給你一種舒服、對教學有熱誠的感覺....此校已是一所很不錯的學校!另外,小朋友的直覺亦非常好,所以,相信你自己與小朋友的感覺,去選擇一間你地都覺得合適的學校,此才為正確選校之道!!

冬日勳章

sywong 寫道:
pigpig
我亞仔03年1月出世,你有如此豐富的經驗,可否提供些出年返k1全日班的學校&一些資料呢?全日班是否都係會同上午班一起上堂架?

sywong ,
我只是與各位媽咪分享意見,希望大家唔需要盲模模....
以我所知,好多學校都會由k2開始才有全日班,但當然有例外啦!我記得灣仔合和城後面,有一間叫灣仔堂的幼稚園,佢地的校舍位置就比較隔涉,但老師、職員都好好,而且我覺得佢地既衛生環境都唔錯,你可以去睇睇!
至於仲有邊間學校有k1的全日班,我諗你要用少少時間,打電話去問問。其實,如果你想搵全日班的話,為何不考慮幼兒園呢?如果全日幼兒園,就一定唔會同上午班一齊上堂啦!
至於全日班是否會與上午一齊上堂,就要睇該校的收生人數啦!如果全日班的人數足夠,當然就唔會同上午班一齊上堂,相反收生不足的話,就要同上午班一齊上堂囉...但以我所以,現因很多學校收生不足,故全日班都會與上午班一齊上堂,可以減少人手!
‹ 上一主題|下一主題