用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學
樓主: babypig2017
go

玫瑰崗小學   [複製鏈接]

好高興小小嘅分享可以幫到大家,等我試吓回覆各位嘅問題。其實我未夠年資比到大家全面嘅答案,只係盡力而為,諗住幫到幾多得幾多吖嘛。

1. 講到玫小嘅中學入Band 1率,其實有啲複雜。由於玫中有非華裔學生嘅班,所以一部份外籍學生,無論佢嘅成績如何,佢哋係諗都唔使諗一定揀玫中,由於玫中係Band 3學校,所以有可能拉低左學校升中表現,但係我唔太清楚呢班學生嘅成績,所以冇實質嘅數據。

2. 入讀玫少我會建議一定要有資源支援小朋友讀書,最少初小嘅時候要有,無論係爸爸媽媽教,抑或搵補習老師教都好。因為幼稚園升小一係一個幾大嘅改變,學業嘅要求小朋友係好難自己搞得掂,尤其是轉左用英文。

3. 我嘅分享只係代表一個家長嘅主觀意見,每個家庭、小朋友嘅考量、情況都唔同,我所講嘅只可以作為一個參考,試吓睇吓間學校有冇你同小朋友需要嘅嘢。我嘅小朋友托賴升小一嘅適應過程尚算順利,雖然頭三個月見到啲程度都真係幾驚下。我聽阿仔講都有啲小朋友課業尤其英文唔係好跟得上,我諗如果同呢啲家長傾下,可能感受又有唔同或者覺得冇咁輕鬆。又或者對小學升Band 1要穩有勝算嘅家長,玫小現時唔係理想嘅學校。

4. 入讀本地班每星期有六節中文課(普教中)、兩節西班牙課,如果讀西班牙文班就掉返轉,即六節西班牙文課、兩節中文課。其實讀西班牙文班都有佢抵嘅地方,學費係貴啲$5330 ,但如果出去學西班牙文仲貴。西班牙文係世界第三多人用嘅語言,小朋友如果識中、英、西班牙文,第時都幾無敵下。咁當然中文就梗係會弱啲,家長自己衡量。

4. Mindfulness如果我冇記錯,係源自印度嘅冥想練習,由兩個美國教授將佢科學化、規範化,發揚光大。佢主要通過呼吸同冥想平靜身心、減少雜念、增強專注力,對學生讀書有幫助。香港而家都有好幾間小學有教Mindfulness,包括救恩。

5. 本地班今年學費$3990 ,西班牙班$5330。學校雜費唔多,只不過有時去運動會要比幾十蚊,有時外出參觀又比幾十蚊做車費、入場費咁。我開頭都覺得好奇怪,點解運動會都要俾錢,但係諗下私校係完全冇政府資助,所以呢啲小費用都要由家長用者自付。另外全期買書費約$3000,我覺得比較貴,我諗係因為學校買嘅書同練習比較多(學校比較少校本課程),有啲係外國版的,所以比較貴。另外要再俾書簿費,好似千幾蚊,係一次性嘅。不過學校有自己校車,車費比較平,響香港島上車嘅話,車費係$900來回,應該算做平。

希望幫到大家。

Winwinstar  西班牙語班一星期是有四堂中文堂的  發表於 17-5-13 22:13
Chirley    發表於 17-5-12 17:48
今天心晴靚唔靚呀 ?

另外我亦都想請教下其他家長,英文小學學生考完Pre-S1嘅成績,係點樣拉curve呢,畢竟個sample size比較細
今天心晴靚唔靚呀 ?

wcwong888 發表於 17-5-11 13:24
另外我亦都想請教下其他家長,英文小學學生考完Pre-S1嘅成績,係點樣拉curve呢,畢竟個sample size比較細 ...
Pre-S1唔理中小定英小, 都係要考中英數3科, 不過數學有分中文版同英文版, 權重一樣

學校可向考試局講明邊D係NCS, 佢地會有特別安排去考 (唔記得是否只針對中文科)

NCS既成績會否計算, 呢樣我又要搵吓資料 (以前睇過, 未搵得返).

成績唔係拉Curve, 係同全港學生比較
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wcwong888 發表於 17-5-9 15:35
好快又過左一年,諗返上年我仔考小一,真係一殼眼淚。

話說阿仔抽到間唔係咁心儀嘅學校,但由於競爭大,阿 ...

感謝分享!  我對妳和小朋友的經歷有以下建議:

1) 如小朋友功課不是太繁重,建議陪伴他每天閱讀課外書 (有空的請參考網友 eviepa 的分享他女兒不斷閱讀課外書的成果, 小孩有不斷的input, 妳能在幾年後看到小朋友語文能力有明顯進步! 我自己也是用這方法跟小朋友閱讀課外書, 我唯一跟eviepa 不同是是我有給小朋友不斷操練英文文法。) 建議妳小朋友在初小階段採用Reading A-Z 故事書, 裡面合共有29 Level有聲書可下載,故事書附有美式英語, 英式英語及西班牙文版本, 價格跟坊間最受歡迎的Oxford Reading Tree 低得多。

網頁:

https://www.readinga-z.com/books/leveled-books/

https://www.readinga-z.com/translations/spanish/leveled-books/

https://www.readinga-z.com/worldlanguages/british-english/leveled-books/

2) STEM 這個名稱我在十幾年前在美國有聽聞, 當時我參觀過頂尖美國小學是設有實驗室,實驗室內有技術員, 每個學生都需要做實驗,而且每個學生需要在年底提交Science Fair Project, 十多年前香港的小學哪有STEM? 我自己深知 STEM 的重要性,我小朋友念小學時我儘量在網上找一些學習科學資源跟小孩一起研究和分享, 我自己小朋友很喜歡,妳有興趣的可以參考一下, 我有很多資源仍未放進去, 有時間我會整理:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3198984&extra=page%3D1

現今香港政府在各小學推廣STEM, 我個人覺得每間小學只有一百萬津貼實在大小, 成效有多少我自己不知道, 發展STEM暫時也沒有美國的小學成熟, 也許玫小沒有政府撥款, 妳也可以用我方法跟小朋友學習科學。

3)  玫小最吸引的地方是設有西班牙語課程, 合資格學生須要考西班牙文化協會Instituto Cervantes 提供給外國學生的西班牙文能力測試DELE Exam, 考試合共有六級, 分別是A1, A2,B1, B2, C1及C2, 根據學校網頁資料, 我估算玫小國際班小學畢業生可以學到DELE B1程度, 如學生能通過考試, 個人覺得這個學費已經是回本, 因為DSE 西班牙文考試只有 DELE A2程度。國際班同時也是玫小的缺點, 這批畢業生小學畢業後如考進一些直資B1中學修讀西班牙文必須要從頭由A1程度讀起, 像妳小孩是普通班的比較好,他雖然在小學畢業時候西班牙文大概只有A1程度, 起碼他中文程度不會太弱, 如小孩對西班牙文有興趣的建議報讀坊間課程, 當妳小孩學會西班牙文, 他跟只會講葡萄牙文和意大利文的人溝通沒有問題,懂得普通話、英語、和西班牙語在香港找工作也是超容易! 坊間唯一被Instituto Cervantes認証有教學質素學校是Spanish World

網頁:

http://www.spanishworldhk.com/en/?route=home

Chirley    發表於 17-5-15 16:21

CarmanEE 發表於 17-5-11 07:41
基本上報名即收咁滯,可想而知受歡迎程度。
如果真係好似樓上網友講到咁好,相信唔會咁容易入到。
...

玫小易入 ,係因為 好多玫幼生 抽獎 抽到好官津,既然好 又唔駛學費,我睇返啲post,有人話4、5千蚊學費貴, 相信您 或者 覺得學費貴啲家長,如果抽到間好又免費學校,應該會心中有數 會取捨吧
所以咪變成 玫小最後多咗學位出嚟囉, 亦都變相 易考入
奉勤一句, 如果覺得呢間唔好,就請唔好報考,留返啲位比想入玫小嘅家

Baby.caroline33 發表於 17-5-11 22:24
玫小易入 ,係因為 好多玫幼生 抽獎 抽到好官津,既然好 又唔駛學費,我睇返啲post,有人話4、5千蚊學費貴 ...

對唔住喎,玫小從來唔係我杯茶,我從未考慮過要報呢間學校!我啲朋友都係統一中左寶校又無其他選擇下,先去報玫小,又係一報即收。

每月用4、5千蚊讀間只比寶校好既學校當然唔係咁多人願意啦。唔係因為覺得貴,而係根本唔值羅。

CarmanEE 發表於 17-5-11 22:57
對唔住喎,玫小從來唔係我杯茶,我從未考慮過要報呢間學校!我啲朋友都係統一中左寶校又無其他選擇下,先 ...

唔係你杯茶,亦無需要去踩人哋間學校! 你覺得玫小英文同出面任何一間津校一樣,你自己上去玫小睇一轉先再作評論吧!

fionaytwong    發表於 17-11-9 12:16

manman0808 發表於 17-5-12 00:19
唔係你杯茶,亦無需要去踩人哋間學校! 你覺得玫小英文同出面任何一間津校一樣,你自己上去玫小睇一轉先再 ...

我係話啲學生既英文水平,呢個係我觀察我朋友個仔所得出來既發現。

有麝自然香,如果間學校教得好,自然口碑好,唔使人吹虛都實大把人報,點會有可能來者不拒?

CarmanEE 發表於 17-5-12 05:51

我係話啲學生既英文水平,呢個係我觀察我朋友個仔所得出來 ...

因為您果間係 抽獎名校嘛
梗係話其他學校係寶校啦
好心您唔好咁踩間學校係寶校 啦
將來係龍係鳳都未知

仲有呀 您果間抽獎學校,聽聞啲英文 都唔及 GH 英文強啦
您抽到係您好運, 唔駛比學費
間學校有咩得罪您, 仲有呀
玫小 玫幼 其實好多人都識
唔係差嘅

CarmanEE 發表於 17-5-11 22:57
對唔住喎,玫小從來唔係我杯茶,我從未考慮過要報呢間學校!我啲朋友都係統一中左寶校又無其他選擇下,先 ...

咁你又唔好咁睇低啲寶校,灣仔區的英中位理應比中西區充裕,升中普遍比中西區好。
就以中西區公認寶校既潮商同玫小比,潮商啲NCS肯定比玫小多,根據hkpapa852數據庫,人哋潮商有40%入讀B1中學,應該比玫小高喎!
講關愛呀潮商都好關愛架,又唔使學費。

所以你唔好睇小啲唔使學費既寶校!分分鐘勁過玫小!

CarmanEE 發表於 17-5-12 05:51

我係話啲學生既英文水平,呢個係我觀察我朋友個仔所得出來 ...

話時話,間潮商有2/3學生係非華裔學生,語境實比大致上本地化既玫小好。

唔明點解會有人唔係用家但會咁花心機去踩一間學校.....

你唔鍾意.. .咁咪唔報, 唔比自己仔女入囉.. 但為咩要去踩呢? 踩多幾腳會顯得自己仔女讀果間好D?
又或者你好唔鍾意你朋友...所以係咁踩你朋友個仔間學校..然後自己暗爽...觀察一個學生就能=>間學校既水平....勁過民意調查....

fionaytwong    發表於 17-11-9 12:17

平心而論,玫小校園環境好,英文語境唔差(oral),雖然要俾學費,但都會吸引到一班唔想子女太多功課而可以輕鬆上學嘅家長需要,呢個係市場定位。至於點解會比較易入呢?唔係故意得罪,係因為市場上嘅家長唔係太受落呢個市場定位咁解啫。的確事實上係有朋友因為抽到寶校(灣仔區最多NCS果間官校)而去考玫小做backup,後來叩到且同區B2男女校就放棄咗玫小offer,但佢都好感恩玫小俾offer佢嘅。至於現實D講,唔計津校,你問我大家都要俾5K出嚟讀,如果山下面果間女龍校收,又係5K學費,我會點揀?

monodad 發表於 17-5-12 11:37
平心而論,玫小校園環境好,英文語境唔差(oral),雖然要俾學費,但都會吸引到一班唔想子女太多功課而可以 ...
但都會吸引到一班唔想子女太多功課而可以輕鬆上學嘅家長需要,呢個係市場定位。

睇番#43既家長分享, 玫小既學術要求, 以及測考次數, 定位應該唔係輕鬆學習
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

monodad 發表於 17-5-12 11:37
平心而論,玫小校園環境好,英文語境唔差(oral),雖然要俾學費,但都會吸引到一班唔想子女太多功課而可以 ...

其實我早道出 好多人 響灣仔區 好多好學校
好多人 一抽到 好 或者考到 好嘅龍校 就會放棄 玫小
但係 呢幾年 競爭咁大, 龍校 都唔係易入,大家做父母,當然想 小朋友 入龍校, 唔駛煩
入唔到龍校, 唯有搵半龍 , 冇半龍,唯有再搵 好嘅小學, 程序就似 音樂椅遊戲 ,
但唔明 CarmanEE 唔係用家, 就狂踩間學校, 您好彩 派到間 好嘅官津學校, 您連朋友仔女讀玫小 都咁話朋友,品德好唔掂囉, 希望您小朋友唔好學您咁講嘢

fionaytwong    發表於 17-11-9 12:19

hkpapa852 發表於 17-5-12 12:45
但都會吸引到一班唔想子女太多功課而可以輕鬆上學嘅家長需要,呢個係市場定位。

睇番#43既家長分享, 玫小 ...

我都認同,不過我認為最後選擇了玫小班家長,學費多少佢哋真係唔會太志在。

Felix223 發表於 17-5-12 13:14

我都認同,不過我認為最後選擇了玫小班家長,學費多少佢哋 ...

每人杯茶都唔同
TSL 夠有南亞裔人讀啦⋯⋯又唔見話間學校係 寶校 因為TSL 升中好嘛, 所以咪跟風話係寶囉
但其實唔係個個小朋友啱讀活動教學嘅學校
每個人 有唔同定位
有啲人覺得5K 好貴,亦有人覺得5K 唔志在
就算唔志在, 讀玫小嘅家長相信唔會唔志在 而亂咁將仔女 隨便定位吧
唔怕得罪講句,好多人 就算學歷好 專業人生 都未必一定讀 果啲所謂有麝自然香嘅學校
通常係啲 要提昇自己去高一級社會層次嘅人 先會咁做
呢幾年, 咁多人出生, 有間唔錯嘅學校已經好好

Baby.caroline33 發表於 17-5-13 08:48
每人杯茶都唔同
TSL 夠有南亞裔人讀啦⋯⋯又唔見話間學校係 寶校 因為TSL 升中好嘛, 所以咪跟風話係寶囉 ...

我無踩過玫小是寶校?呢個家長唔使咁快跳出來護法!

Felix223 發表於 17-5-13 11:09
我無踩過玫小是寶校?呢個家長唔使咁快跳出來護法!

我唔係話您
係話果位 笑人朋友讀寶校果位啫

Baby.caroline33 發表於 17-5-13 11:13
我唔係話您
係話果位 笑人朋友讀寶校果位啫

明白。
‹ 上一主題|下一主題