用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學
樓主: babypig2017
go

玫瑰崗小學   [複製鏈接]

回覆 manmangerger 的帖子

中文方面我只要求小朋友合格, 所以沒有任何催谷和補習, 所以小朋友的中文就是合格, 維持中游位, 因為將來都打算出國, 不過我的小朋友也喜歡看褔爾摩斯, 喜羊羊等等漫畫, 而且夠膽說普通話, 有時在外用膳, 也會主動撩坐在旁的遊客說普通話, 我要求廣東話普通話聽到講到已經好OK了, 相比起要90 100分的中文成績, 我會選擇要佢有自信和膽量多D囉

fionaytwong    發表於 17-11-9 12:39

回覆 hkpapa852 的帖子

link 失效了:<

kvvvcheung 發表於 17-11-6 11:55
回覆 hkpapa852 的帖子

link 失效了:<

一早預咗佢有此一著, cap 咗圖:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3493940&pid=45318489&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

XXXXXXXX
XXXXXXX

XXXXXXXXXXXX

回覆 megwong1 的帖子

我都報左。但好老實我只是用來做back up, 因為我怕派去寶校,加上我覺得學費都貴。(原因係我窮)...我想問,如果冇唸住中學讀國際學校,又冇唸住出國,又想中學可以派到較好中學,係吾係吾應該揀玫小?

miumiuchan916 發表於 17-11-6 21:05

我都報左。但好老實我只是用來做back up, 因為我怕派去寶校,加上我覺得學費都貴。( ...

阿女同學家姐今年玫小畢業派了林鄭的中學。同班都唔少去同Band的學校。所以真系唔差架。

XXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXX

megwong1 發表於 17-11-6 21:53
我本身九龍人,香港島只報左玫小。其實九龍果邊培道同聖母有offer. 但我個人鍾意玫瑰崗。我都覺得學費貴, ...

請問怎様比較玫瑰岡與聖母小學?是否聖母較谷?

XXXXXXXXXXXX

九龍過去校車路線好少,過去是不是不太方便,校車多少一個月?

XXXXXXXXXXXXXX

megwong1 發表於 17-11-6 22:24
回覆 Iamshirley 的帖子

根據傳聞,聖母係好谷,但谷既定義因人而異。但親戚個朋友讀緊聖母,話谷得黎老師 ...

謝謝回覆。恭喜您已經揀到最適合小朋友的學校。

megwong1 發表於 17-11-6 22:24
回覆 Iamshirley 的帖子

根據傳聞,聖母係好谷,但谷既定義因人而異。但親戚個朋友讀緊聖母,話谷得黎老師 ...

請問知唔知大約有幾多外藉小朋友呢?謝謝

megwong1 發表於 17-11-6 22:46
回覆 alinazhou 的帖子

報之前睇左校車路線,咁啱屋企果頭有站仲要差不多8:00先上車。今日又問過學校,話 ...

請問是否褓母車去唔到學校?

wcwong888 發表於 17-5-9 15:35
好快又過左一年,諗返上年我仔考小一,真係一殼眼淚。

話說阿仔抽到間唔係咁心儀嘅學校,但由於競爭大,阿 ...

ok3 發表於 17-5-9 17:03
須則話論壇上, 大家都有言論自由, 可以暢所欲言. 但有時係咪都應該照顧下他人感受?!

記得小時侯, 亞媽同 ...

回覆樓主

請問呈分試西班牙語的考試會否呈分?佔比重多少?

謝謝很多用家的分享, 大部分都是好評, 小朋友返学都開心, 功課量不多, 我地收到 offer, 很喜歡 RHS, 正考慮中, 我地傾向愉快學習, 來自 happy local kinder, 小朋友中文強但英文稍弱, 但見到三測三
考, 有d 擔心, 有冇用家可分享測考压力大嗎? 也聽過默書很密, 每天雖然少功課, 但是否要花很多時間温習?

我小朋友对自己很有要求, 会給自己很大压力, 他也很在意自己表現, 如果跟吾上会好吾開心, RHS 適合我們嗎?

megwong1 發表於 17-11-6 21:53
我本身九龍人,香港島只報左玫小。其實九龍果邊培道同聖母有offer. 但我個人鍾意玫瑰崗。我都覺得學費貴, ...

6 年後既世界亦無人會知

只係想提醒大家, 係現行香港升中派位制度, 學生升中時所被安排既派位組別, 係跟據學校"前人"既成績而定, 而唔係小朋友本身既能力而定.

即係話, 如果學校以前既學生能力不夠, 令學校只有少量B1學生. 咁既使日後班學生幾叻都好, B1比例都唔會馬上可以改變, 至少要3-4年之後先有機會變

6年, 好似好長, 好多嘢可以改變, 但係制度上, 其實好短, 無乜嘢可以改變.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題