用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今日見到之前成日有人問舊試卷作業,點scan遮答案再用 ...
go

今日見到之前成日有人問舊試卷作業,點scan遮答案再用 [複製鏈接]

http://ezone.ulifestyle.com.hk/article/1773720v428

作爲學生,上課、溫書時用熒光筆將重點内容標出來,可算是日常必經的階段。然而,標出來之後就要靠自己去慢慢記,這個過程尤其痛苦。有人會選擇將重點抄數十篇,有人會選擇不停翻看。然而,這些方法的力度都不及自己去重覆答題,最後答到熟能生巧。所以,有人會選擇用貼紙將答案遮住,這樣就能夠在短時間内將溫習内容變成填充題。不過,這可是不太方便,效率亦不高。然而,近日就有一枝智能熒光筆,可以幫大家解決這個問題!

Pentel 推出了可以搭配手機專用 App 使用的 AnkiSnap 熒光筆系列,顔色只有兩種,分別代表不同功能。例如橙色熒光筆,就有著「暗記」的功能。只要先將重點用橙色熒光筆標出來,再打開專屬的 AnkiSnap App,將帶有熒光標記的内容拍攝下來。之後,圖片中帶有熒光筆痕跡的位置,就會變成黑色,秒變填充題。不記得答案,只要按下黑色的部份就會顯示原本的内容。

而同系列的另一款藍色熒光筆,就可以幫用家勾出想要的部份,並以圖像形式儲存在手機。例如,以藍色熒光筆圈出指定範圍,之後用 App 拍攝,就能夠單獨將圈出範圍内的内容,變成圖像儲存下來,更可以傳送給其他人,十分方便。

然而,這枝學習黑科技熒光筆都有缺點。每枝熒光筆附有一個 App 的登記號,可以用來開通 App 的使用權,然而每個登記號只有 1 年限期,限期之後再用就要重新買筆。不過,限期以内拍得的照片都會紀錄在 App 内,可以隨時翻看。如果大家想用黑科技溫書,不妨買一枝來試一下。

11    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-5-2 10:33
方便!所以我真係好愛科學,凡我所想的,之後就有了!
不過,要用手機先用到,就即係要成日用手機啦喎!
...
唔知ipad或win10有冇,不過人地好似係for中學大學生,所以好正常

little_yolky  乜佢哋小學生唔駛溫書咩?  發表於 17-5-5 15:38
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-5-1 11:42
http://ezone.ulifestyle.com.hk/article/1773720v428
作爲學生,上課、溫書時用熒光筆將重點内容標出來, ...

真係日本仔物都俾佢諗到...

其實SCAN 去PDF 再MASK 都好方便姐...

回覆樓主:

原來而家有咁多呢d野

不過讀書都係睇態度,呢d都只係小幫小補

回覆樓主:

我用point blur,  再用fast scanner save,  好方便

jumphigh 發表於 17-5-2 12:36
中南有呢样:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1416088245103770&id=182657678446839&__tn__=% ...

我記得小學曾經用過呢種筆和膠板,點解而家好似冇人知嘅?

qpa 發表於 17-5-4 13:54
我記得小學曾經用過呢種筆和膠板,點解而家好似冇人知嘅?
我知, 我都有用過!

//little_yolky 乜佢哋小學生唔駛溫書咩?//

溫書一定要用呢d工具?

‹ 上一主題|下一主題