用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?
樓主: 大金仔
go

單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 17-5-2 18:04
咁好在習慣咗中學生活,有個別老師體會佢地情況,有D堂係俾食住飯上,唔好嘈住其他同學就得

佢地班學生 ...

課室唔可以食野,不過佢都慣左,之前教佢帶定糖係書包,真係覺得攰時食粒糖。

見到咁攰我都肉痛,但佢鍾意我無辦法。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 17-5-2 18:10
其實可以訓練小朋友意志力及毅力,只要佢肯繼續,做父母一定支持,宜家年輕人太温室,我個女都有少 ...

上星期六睇完跌打,星期日打學界賽,我已經慣晒。

總之有傷出聲或睇左先,我會去找數。頂唔順想休息唔返我由得佢,佢揀既自己負責。

saiwanho  您女兒很能耐!  發表於 17-5-2 18:39
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

山海兒女 發表於 17-5-2 18:22
我幾時都相信靠音樂,靠體育入名校,就預咗要睇人面色做人。壓力一D都唔少,而且自己冇話事權,冇得想專心 ...

係呀...用体藝入校係要交數架

但有機會入既....仍然係難得既機會...起碼品格培育都信心大DD ~~~

MASAYA 發表於 17-5-2 17:05
部機邊度黎?
部機係錄底表演音樂, 俾佢練習用的。

醒目開學勳章

littlecath 發表於 17-5-2 17:30
咁其實係咪要cut一樣校隊呢?

我同阿仔講,上到中學,校隊最多俾入一個(非原本個人項目)。因為真係想像 ...

好難話cut就cut既。阿女已上左中學,玩緊3個校隊。佢唔肯cut,真係會有D影響成績,小學重可以keep到頭三名。
星期二、四早上7:00、lunch及放學練波。星期一、三lunch練波。

星期一、三、五及六再出去跑會操跑

peggy 發表於 17-5-2 19:06
好難話cut就cut既。阿女已上左中學,玩緊3個校隊。佢唔肯cut,真係會有D影響成績,小學重可以keep到頭三名 ...

所以,我既策略係,一開始就唔俾佢報咁多樣

littlecath 發表於 17-5-2 19:12

若學校係參與項目多,係適當時間唔夠人係會斑馬的~

醒目開學勳章

littlecath 發表於 17-5-2 19:12
d運動阿女小學玩開既,中學的校隊教練係interview時一早已收左阿女入隊,唔係阿女去報名。
佢地出左去學界比賽冇上堂的話,老師會同佢地補課,多比賽的話功課可以遲D交。暫時學業功課都ok,係操練比較忙

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 17-5-2 19:21

理想同現實並不相符

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 17-5-2 19:31
d運動阿女小學玩開既,中學的校隊教練係interview時一早已收左阿女入隊,唔係阿女去報名。
佢地出左去學界比 ...

校隊一我囡小學有玩,升中個暑假返左去跟操,順勢入埋隊,最終發現最愛係呢樣運動。

要練運動仲要兼顧學業,時間已經唔夠用,我唸我會堅持同學校「揮」,只參加阿仔原本項目既校隊。

醒目開學勳章

miriam 發表於 17-5-2 18:30
上星期六睇完跌打,星期日打學界賽,我已經慣晒。

總之有傷出聲或睇左先,我會去找數。頂唔順想休息唔返 ...
今年練波時常扭傷,幾次都在學界田徑/越野、選拔賽前幾日發生,到比賽時完完全發揮唔到應有的水準,成績強差人意。

saiwanho    發表於 17-5-3 02:58

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 17-5-3 00:09
今年練波時常扭傷,幾次都在學界田徑/越野、選拔賽前幾日發生,到比賽時完完全發揮唔到應有的水準,成績強 ...
我囡傷到我頂唔順

做完手術 + 傷未好 + 停操兩個月 = 打完比賽又再傷過

好彩依家睇緊個位推拿跌打中醫係前港隊, 學醫時有學運動創傷, 變左執新傷舊患執得好好, 否則已經 "掛甲".

little_yolky    發表於 17-5-4 13:16
saiwanho    發表於 17-5-3 02:58

mcl203 發表於 17-5-2 19:21
千里馬咁易有?

asweetmom  就是!!!  發表於 17-5-3 07:49

miriam 發表於 17-5-3 01:17
我囡傷到我頂唔順

佢係咪已經決定走運動員路線?

little_yolky 發表於 17-5-2 16:24
咁仲駛問?

好似我哋粵劇表演, 出場前閒閒哋等幾個鐘頭, 空閒時間家姐:溫書、做功課、練唱開聲;阿妹:玩 ...
阿妹高
唱戲你支持,表演你帶隊,成績唔好唔賴你賴邊個?

家姐係壓縮左休息同玩既時間,阿妹有堅持(玩),更開心係正常。

asweetmom  *^O^*  發表於 17-5-3 07:48

山海兒女 發表於 17-5-2 18:22
我幾時都相信靠音樂,靠體育入名校,就預咗要睇人面色做人。壓力一D都唔少,而且自己冇話事權,冇得想專心 ...
所以當我知道兩個女兒被加入學校中樂團,我已經很不滿,向班主任表達意向,學業為重,成績差了就退團。本身在音統處學樂器,不會完全沒得學,只是想女兒有輕重,也為她們出面留後路。

miriam 發表於 17-5-3 01:17
我囡傷到我頂唔順

為校比賽受傷是否要自費?( ̄∇ ̄)

本來唔想插咀,不過青少年運動員嘅運動創傷,焦點應在復健時間要足夠,如以出現重複/貫性受傷,以經係要正視嘅問題,堅持大強度運練同參與高水平比賽,攪不好,唔好話提升水平,後果可大可小。

2jkidsfather  Correct.  發表於 17-5-3 09:15

ABC-DAD 發表於 17-5-3 08:00
本來唔想插咀,不過青少年運動員嘅運動創傷,焦點應在復健時間要足夠,如以出現重複/貫性受傷,以經係要正 ...
全对~我同学正正係前果廿年用哂人生quota. .而家未入伍已經全身伤痕累累,膝关節要开刀,長期食止痛葯,仲要用拐杖……
‹ 上一主題|下一主題