用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?
樓主: 大金仔
go

單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-9-22 16:17
推鉛球係我細個既時候參加既運動會項目,原因係一定要參加一項,而推鉛球容易,推完就走得。 ...

跳遠都得,跳3次3幾吋走得~~~

王家爸爸    發表於 17-9-22 16:22

王家爸爸 發表於 17-9-22 16:17
推鉛球係我細個既時候參加既運動會項目,原因係一定要參加一項,而推鉛球容易,推完就走得。 ...
我也是!! 哈哈!!

王家爸爸 發表於 17-9-22 14:30
睇下邊啲特異功能啦,演講、辯論、STEM、數學、寫作之類既特異功能,一定有優勢,永遠唔會 out。 ...
你啱,順其自然囉。
人地樓主運動蔴。

入到名校之後應該減少運動,專注學業,任何一間學校都唔會因為你專注學業而要你退學,但卻會因為你學業成績欠佳而在考公開試之前勸退你。

王家爸爸    發表於 17-9-23 09:17

alanchan11 發表於 17-9-22 20:59
入到名校之後應該減少運動,專注學業,任何一間學校都唔會因為你專注學業而要你退學,但卻會因為你學業成績 ...
都係嗰句,需要知道邊啲係配菜,邊啲係主菜。

大金仔 發表於 17-4-30 21:33
同個朋友傾開計,佢有以下疑問:
佢小朋友今年五年級,為出年升中做準備, 個小朋友成績相當一般(中下成績) ...
其實重大家都離咗題,未真正答 post 主既問題。
第一,個小朋友今年升六年級,知道咗小五呈分試成績,亦都就快考第二次呈分試,應該基本上準確地估計到小朋友既 banding。
如果個小朋友成績真係B3,其實唔駛諗名校,因為基本上無機會。
如果個小朋友成績真係B2,尤其係B2A,而運動真係超卓,其實唔少名校可以揀。睇咗咁多間名校,其實對運動員既支援都係一般,以男校計,個人覺得支援得最好既應該係 DBS,可以考慮下呢間。

王家爸爸 發表於 17-9-23 09:32
其實重大家都離咗題,未真正答 post 主既問題。
第一,個小朋友今年升六年級,知道咗小五呈分試成績,亦都 ...

樓主都唔係問呢D
Band 2尾靠運動入女拔都有鮮活例子
讀唔到書,運動又退步,會遇到咩情況,我同另一位會員已經講咗啦!

真係直接難聽都要講,入左你先好去担心啦。

王家爸爸    發表於 17-9-23 21:30

701003 發表於 17-9-23 17:41
樓主都唔係問呢D
Band 2尾靠運動入女拔都有鮮活例子
讀唔到書,運動又退步,會遇到咩情 ...
唔講得太明白,表達到之餘,可以留返啲想像空間俾人哋,又唔駛得罪人。

ABC-DAD 發表於 17-9-23 19:35

一針見血

ABC-DAD 發表於 17-9-23 19:35

要擔心足六年

asweetmom 發表於 17-9-24 17:19
要擔心足六年
或者入到去一天都光曬呢
何必去假設未來會跟唔上,好無謂。

運動員喎,諗太多負面東西,會跌入自我預期嘅旋渦。

Panda1017 發表於 17-9-22 06:34
打網球又要去到邊個level 先有學校吼?好多勁人都係讀緊國際學校。
我見D1 個d 學校長期比DBS, LS 覇住,之 ...

因為"學界"只有九龍同香港唔包括新界(新界係獨自成為一個區域),所以就算體藝有香港網球隊成員都唔關佢地既事。您小朋友有冇參加網總、ITF或其他既比賽?有冇14歲以下香港排名?打波真係叻既小朋友都會去哂打網總或經佢地參加外國賽事又去哂SI訓練,真係好波唔會冇人唔識。

佢小朋友今年五年級,為出年升中做準備, 個小朋友成績相當一般(中下成績) ...
no worries. Ur kid will just need to manage a Pass in overall. The school will retain your kid anyways.

如果唔介意返國內讀大學, 只要入到香港既"神校", 6年後由校長推薦, 國內部份名大學 (包括北大, 清華) 係會唔睇學生公開試成績而俾offer (就算睇成績, 如果係申請個別院校體藝類科目, 4主科只要求2211)

咁當然, 公開試成績只要唔係太差, 選擇都會多D

學友社關於國內大學免試招生既資訊:

http://student.hk/site/?q=article/1678

EDB 關於國內大學免試招生既資訊:
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/pilot_scheme_2017/Info.pdf

另外, 台灣大學收生好寬鬆, 不少B2中學, 都有大量 (至少10%) `學生係去台灣讀書, 甚麼又係連DSE成績都唔駛睇 (不過日後政治認可性可能有風險)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-25 16:20
如果唔介意返國內讀大學, 只要入到香港既"神校", 6年後由校長推薦, 國內部份名大學 (包括北大, 清華) 係會 ...
講真,211工程既100間大學都唔差,大部分都喺免試名單內。讀北大、清大、人民大學、北師大、北工大、北科大、南開、天津大學、浙大、交大、同濟、華東師大等,一定比讀三大以外既大學好。

如果唔介意返國內讀大學, 只要入到香港既"神校", 6年後由校長推薦, 國內部份名大學 (包括北大, 清華) 係會 ...
台灣啲大學既水平就比較參差,台大、清大、交大呢三間好勁,幾間醫大、台科大、成大、中山、台師大都唔差。讀其他既就不如讀浸大、嶺大,或者睇下大陸啲免試大學啦。

台灣大學泛濫,大學學位大偏値....葵涌有間學校試過喺天臺整咗張大大嘅Banner,用大大隻字寫上大學入學率有80%,但細細隻字寫住台灣各大學.........

回覆 Soundervolt 的帖子

去SI 訓練即係去邊訓練?阿仔有排名,不過唔高。

Panda1017 發表於 17-9-25 22:49
回覆 Soundervolt 的帖子

去SI 訓練即係去邊訓練?阿仔有排名,不過唔高。

如果夠top既player會去九龍仔網球中心及沙田SI (Sports Institute)接受訓練。香港top嗰班仲係華人居多。網球同游水係其中兩項熱門入外國名牌大學既渠道,每年香港都有人參加美國大學網球揀蟀武林大會。呢幾年有人入咗幾間Ivy League嘅大學。

‹ 上一主題|下一主題