用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔 ...
樓主: 過客
go

黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔野小   [複製鏈接]

basbyy 發表於 17-5-5 12:35
樓主,

如果我無記錯,妳仔仔而家係中一,讀完中二,中三先過去都仲有好多時間,我都覺得首先係要夫妻間有 ...
多謝意見.
我小朋友由小2開始已沒有補習, 一直到而家都係, 至於課外活動....重來佢都冇興趣參加, 重之佢個人唔係返學就會在家, 星期六日叫佢出街食個午餐都唔出....再咁落去, 下一個宅男到佢架啦.  

難得佢話想出外走走, 我當然想可以支持佢啦.  多謝各大大比好多意見.  我會再好好去研究一下.

亮燈 發表於 17-5-5 13:10
3b:
你講得正確,如果我唔係有咁既條件,根本係冇可能送到佢地去英國讀書。首先要佢地想去,其次就係我地 ...

亮兄X2,先兩大人0K,同計掂條數先。。。亞大一樣是宅男 ,去遊行唔去,在家上網便可,去留學買過希望,中文中學考全級尾尾,留學就英文好咗,感恩用非聯招入大學。。。樓主條件不太差,有人在倫敦方便照顧,懢番監護人年費,宿舍費 ,機票費。。。

brother4 發表於 17-5-5 13:46
亮兄X2,先兩大人0K,同計掂條數先。。。亞大一樣是宅男 ,去遊行唔去,在家上網便可,去留學買過希望,中 ...

多謝 brother4 兄.  我都係唔想佢係屋企日又打機, 夜又打機, 既然大家都勞氣, 不如真係買個希望, 同埋當佢話想出國既時候, 要出街見 Agent, 佢都冇托手爭, 立即出去......平時叫佢行出門口一步都難.
倫敦附近 d 學校學費真係好貴, 我真係未有考慮過之後每年既加費, 今年度既學費可以頂得下, 但出年加學費後, 又係一個難關.    我同小朋友講左, 因為資金問題, 可能要搵過  d 平 d 既學校, 到時親戚就冇得做監戶人...雖然佢唔多願意, 但佢都了解.

過客 發表於 17-5-5 14:10
多謝 brother4 兄.  我都係唔想佢係屋企日又打機, 夜又打機, 既然大家都勞氣, 不如真係買個希望, 同埋當佢 ...
其實就算唔係喺倫敦讀書,你住倫敦嘅親戚都可以做監護人,如果你揀D學校唔係太遠(兩個鐘車程)仲可以做埋寄住家庭,因為一年都係往來三轉。

過客 發表於 17-5-5 14:10
多謝 brother4 兄.  我都係唔想佢係屋企日又打機, 夜又打機, 既然大家都勞氣, 不如真係買個希望, 同埋當佢 ...

佢一樣好麻煩,去要agent考入學試,佢話求其考,俾佢吹脹。。又hea住一年時間,最後半推半就才肯去。。。!北愛一定最平d既學校。。。

basbyy 發表於 17-5-5 14:31
其實就算唔係喺倫敦讀書,你住倫敦嘅親戚都可以做監護人,如果你揀D學校唔係太遠(兩個鐘車程)仲可以做埋 ...
寄住家庭就唔好啦, 一來唔想打攪親戚, 而來小朋友在家會冇時間觀念.  寄宿有時間表, 大伙兒一起學習, 一起生活, 對小朋友都好 d.

過客 發表於 17-5-5 13:32
多謝意見.
我小朋友由小2開始已沒有補習, 一直到而家都係, 至於課外活動....重來佢都冇興趣參加, 重之佢個 ...

咁睇,去北愛平D,每逢假期回港,兩母子多些時間相處,有助維繫母子感情

亮燈 發表於 17-5-5 13:10
3b:
你講得正確,如果我唔係有咁既條件,根本係冇可能送到佢地去英國讀書。首先要佢地想去,其次就係我地 ...

夫妻同心,其利斷金! 一定得!

emmafish 發表於 17-5-5 17:26
夫妻同心,其利斷金! 一定得!

謝謝,承你貴言。一定要互相支持,如果唔係,就會好大鑊。

咁北愛真係好 d,買埋三轉機票加埋嘅錢可能會便宜過讀倫敦嘅學校。北愛離倫敦都唔算係好遠,照樣可以做監護人(提醒仔仔醒醒定定唔好惹事煩到親戚就得)。

有作息定時嘅時間表會好好多,香港因為父母如果唔係強迫的話,半夜都可以未訓,第二日唔夠精神上堂釣魚,個惡性循環就係咁開始

一家人齊心,你有你努力讀書,父母都努力一齊賺錢!

回覆 basbyy 的帖子

價值觀唔同,呢點我好認同。
阿媽阿爸班朋友話做咩成日唔去旅行,唔食大餐,「折磨自己」,孤寒自己,大方別人。我阿爸話,人地鍾意及時行樂,但係佢好注重供書教學同埋住屋,因為食物旅行呢 d 野過左就唔再存在,唯獨知識同層樓會繼續存在,只係價值高低嘅問題而已。阿爸話如果係我讀書嘅話,佢一定唔會吝嗇用錢。筆錢佢預左我搵唔返,佢只係求我讀到書,搵到份好工,得閒帶下佢去茶樓食早餐就夠。佢本來都想退休(上年已經登 6),但係因為我要出國,所以唔退休住,做都間公司收檔為止。佢仲一早計掂條數,做好未來 5 年財政預算(做埋風險評估,脫歐、金融風暴等等)。

1998Ruby1998 發表於 17-5-5 17:57

令尊翁同我既諗法好相似,我同兩仔都係咁講:世間上只有知識係你地永遠擁有既!而且唔怕俾人,唔怕教人,亦唔會怕俾人偷。所在我叫佢地要努力讀書,唔係個個人可以有咁好既機會去到外國留學,要好好珍惜。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我就係希望小朋友有朝 1 日好似咁, 咁識諗.

過客 發表於 17-5-5 14:42
寄住家庭就唔好啦, 一來唔想打攪親戚, 而來小朋友在家會冇時間觀念.  寄宿有時間表, 大伙兒一起學習, 一起 ...
妳誤會喇,小朋友去英國寄宿除左要有監護人都要有寄住家庭架,寄住家庭係比小朋友 mid term break or extra day (唔係間間學校有extra day) 時寄住嘅地方,因為到時學校會放假,宿舍會關閉,小朋友要搬去寄住家庭度住。我地無親戚喺英國,會用監護人公司,佢地會收我地兩樣錢,第一樣錢係監護人同行政費,第二樣錢係寄住費,依照每個 term break 後住左幾多日收錢。監護人公司會有職員好似監護人咁處理小朋友喺學校嘅事務 (其實無乜實際野做),佢地亦都會搵一D無問題家庭比小朋友做宿住家庭。

1998Ruby1998 發表於 17-5-5 17:57

係呀,我同老公都好似爸爸嘅諗法『不望回報』,我同老公會同小朋友講,比佢地去外國讀書係希望開心快樂咁成長,希望佢地將來條路好行D,唔係要佢地搵好多錢返黎。

basbyy 發表於 17-5-6 12:49
妳誤會喇,小朋友去英國寄宿除左要有監護人都要有寄住家庭架,寄住家庭係比小朋友 mid term break or extra ...
Sorry, 我又表達錯誤.  我意思係...之前有 post 提議我, 如果想慳 $, 不如唔好做 Full boarder, 轉做 day pupil, 去埋親戚家住........

亮燈 發表於 17-5-5 09:52
哈哈…照你所講,我就係絕對例外既一個,年過40好多,儲蓄係你所講既10%,我咁都夠膽送左兩仔去英國讀書, ...

何以見得1千萬好多?如果儲蓄真的只有一千萬,去英國每年已四五十萬,十年都要5百萬,兩公婆若一路有野做還可,若冇野做,又不是公務員冇長期飯票,剩下來筆錢便養老,若退休後兩人每月用兩三萬,不去旅行也要三四十萬一年啦,一有病又要有額外支出。今時今日根本唔會諗仔女長大會養自己,所以為免孩子為兩老擔心,自己也要有一定儲蓄。這並不是自私,而是practical.冇錯,知識跟你一世,但不一定出國才能acquire knowledge. 只要有心,隨時隨地也可學,人的mindset 及學習態度才是最重要。做孩子如識諗都應為父母打算。如果出國出到今年不知出年有無$交學費,成日為$擔心,攪到孩子讀到好大壓力,反而有反效果⋯⋯

ratafan 發表於 17-5-7 08:59
何以見得1千萬好多?如果儲蓄真的只有一千萬,去英國每年已四五十萬,十年都要5百萬,兩公婆若一路有野做 ...

我又真係冇擔心過錢既問題喎!因為決定前已講清楚,冇錢就返黎,佢地亦有心理準備。
如果真係要計算到咁盡,即係一生人要用幾多錢,要有幾多儲蓄先可繼續做人的話,真係唔使做人喇!哈哈……

亮燈 發表於 17-5-7 09:30
我又真係冇擔心過錢既問題喎!因為決定前已講清楚,冇錢就返黎,佢地亦有心理準備。
如果真係要計算到咁盡 ...

It's always easy to say emotional words. But I was just addressing the situation of 過客,總之量入為出,it's a blessing to have choices than none

講成績其實本地is同英國boarding 差不多。
‹ 上一主題|下一主題