用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道小學、瑪利諾神父教會學校,你會點揀? ...
樓主: tiramisui
go

黃埔宣道小學、瑪利諾神父教會學校,你會點揀?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-5-2 10:47
男仔: 三間都唔好揀
女仔: 荔天/協和

why? 那深水埗男仔應選哪間?我也不會揀四邑,也沒選愛德。我們住在40網,不可能在樓價瘋癲的情況下轉去他區,我阿囝怎麼辦?

回覆樓主:

老實講,40網都好多人住,亦有好多好學校,我本身都是40網,亦有好多朋友誇區來讀小學,睇你目的和要求有幾高。一般既小學,升中成績必定同付出成正比,除非有龍。想轉校網,小學之後搬都可以。如果有得揀,我會揀瑪神。

teambuilder 發表於 17-5-10 07:59
老實講,40網都好多人住,亦有好多好學校,我本身都是40網,亦有好多朋友誇區來讀小學,睇你目的和要求有幾 ...

40網正正就係太多學校,好難揀,區域範圍太大。

cherrieshum 發表於 17-5-9 23:07

why? 那深水埗男仔應選哪間?我也不會揀四邑,也沒選愛 ...
SSP男仔升中基本上完全唔夠B1中學學額.

所以最好諗定:
1. 一早轉網去另一區抽小學, 或盡量叩外區小學 (當然要諗埋接送問題)
2. 留係SSP讀小學, 到小五/小六搬去另一區用住址網升中

Felix223  如果真係衝唔出SSP, 瑪神同荔天是否仍然是一個選擇??  發表於 17-5-10 11:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SSPB1男仔學額可以計算,但點樣知道區內有既幾多男仔同時又係Band 1?會唔有機會區內女多男少?

回覆樓主:

原則上,中學係冇banding之分,40網只可以話係沒有太多能吸引男生的中學。中一派位是band 1學生先選學校,所以六年後唔排除一些二線中學都可以收足band1生而升格所謂"band1"中學或全英中。另外,如果不能轉校網,明知40網band1位唔夠都唔選瑪神(在中學冇選擇之下還能求什麼?),似乎有d本末倒置。

根本好難用今年有幾多Band1英中學額去推斷六年後既情況,今日係Band 1 英中,六年後有機會要落車,今日Band 2中中,六年後可以上車英中/中中既比例會適時檢討。

回覆 se6b03 的帖子

真的對小學咩無要求, 咁就唔使日日留喺EK討論?

se6b03 發表於 17-5-10 12:40
根本好難用今年有幾多Band1英中學額去推斷六年後既情況,今日係Band 1 英中,六年後有機會要落車,今日Band ...
做人可以見步行步,亦可以未雨籌謀,最緊要唔好因為自己當初既決定而後悔。因為後悔都幫唔到件事。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-10 10:37
SSP男仔升中基本上完全唔夠B1中學學額.

所以最好諗定:

看到你的分析,現在要開始節儉了,為阿囝出國留學作準備!

真心請教各位,一直困擾問題出現,,請大家多多指教,如瑪神與聖若瑟英文小學(九龍灣),兩者中學是B2,請問學術及升中成績哪間較好,家住九龍城區,謝謝大家

popeyemuimui 發表於 17-5-11 10:41
真心請教各位,一直困擾問題出現,,請大家多多指教,如瑪神與聖若瑟英文小學(九龍灣),兩者中學是B2,請 ...

經濟許可的話,九龍灣聖若瑟的學術上比較優勝,雖然中學部屬B2, 但應該全英中。反正你住址是九龍城網,到時又可以用返九龍城升中派位。

回覆樓主:

咁如果係瑪神小學 vs 德雅小學呢?大家都係 40 網...

Felix223 發表於 17-5-11 14:00

經濟許可的話,九龍灣聖若瑟的學術上比較優勝,雖然中學部 ...
九龍灣聖若瑟一定唔係全英中, 係的話佢當咗自己係B1中學啦!

hkpapa852 發表於 17-5-11 15:46
九龍灣聖若瑟一定唔係全英中, 係的話佢當咗自己係B1中學啦!

又請教,以我所知小學部是英小?有錯請更正。

Felix223 發表於 17-5-11 15:58
又請教,以我所知小學部是英小?有錯請更正。
小學係私校, 當然可以做英小.

但中學只係有開英文班, 但唔係全級所有班都有開.

基本上, 如果係全英中, 10間有間小學都會當個間係B1中學, 以學生入到全英中為榮....  不過, 呢間至少過去幾年都無小學會以學生入到佢為榮

hkpapa852 發表於 17-5-11 16:06

我記得上年EK 曾經有post 關於九龍灣聖若瑟的學生大多中途高小跳船或B1生升中寧選擇其他B1中學。

hkpapa852 發表於 17-5-11 16:06

想請教下,原因是否中學係資助,所以無得全權決定教學語言呢?中學是否有機會爭取同小學一致,轉為私校。

讀得九龍灣聖若瑟小學, 基本上唔會考慮佢間直屬中學.
九聖小學按照過去多年升中派位資料估計, 應該有~40%B1學生
如果睇番瑪神近年中一Pre-S1成績, 恐怕連1/3 B1 學生都無....

加上觀塘區男仔升中比深水埗區好, 九聖私小個人認為較可取

se6b03 發表於 17-5-11 16:11
想請教下,原因是否中學係資助,所以無得全權決定教學語言呢?中學是否有機會爭取同小學一致,轉為私校。
...
所有官津校都要按EDB要求, 整體收取達85%屬於全港排名Top 40%既學生先可以開辦全英中, 否則只能按比例一班一班咁開

中學會否轉私校? 間中學又唔係我開

要轉都轉可以收人兩家茶禮(有政府資助兼收學生學費)既直資啦!
‹ 上一主題|下一主題