用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 屯門小學情況
go

屯門小學情況

此二間那間好。呂祥光小學
胡少渠小學

功課多少,教學,考試情況……

可以給資料你作參考,我大仔係呂小讀過三年,朋友的兒子三年前亦是呂小畢業的,胡小就唔識人有子女就讀,不過細仔係天水圍區順德聯誼總會嘅小學就讀。
功課量應我唸差不多,平日應有8樣起,假日就特別多,教學來說兩間都係傳統教學,呂小有一班精英班,胡小就唔知,因為細仔那間有一條龍,話唔主將有排名,兩間學校都有勁多自己學校出的工作紙及書。考試及測驗前特別多功課及操練,有額外溫習工作紙及小測。我細仔係三年級開始要全級留校至5點操練TSA,中英數三科每日亦有小測,呂小唔記得清楚了,好似都有,應該無咁密。派位方便胡小勝一籌,平均都有5X%Band1,呂小係無咁高,聽過朋友講精英班都唔係咁理想,佢小朋友係band1生都係派band2中學,當然可能係唔夠運氣,當時我亦八卦問過大仔補習老師,佢答我係呂小派位會較差,因為友愛也有間順記,三間相比呂較弱,再睇佢哋聯繫中學,順記的梁中和譚中都係好勁嘅中學,而呂中係底一個band。學內設施就呂小較勝,最記得係有一間電影院室,同戲院無分別只係迷你版。另順帶一提係呂小係教會學校,即同時著重心學生的成長心靈,再而順記我就覺得呢方面係較差,不過亦要看看遇上甚麼老師。
希望幫到你少少,看看想要甚麼及合不合適。

默書一星期一次?
友愛 有間順記?  不是何日東?
我不是要BAND ONE 人, 只要中中程度便可, 不想大家辛苦 ......