用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關呈分計分
go

有關呈分計分 [複製鏈接]

似乎有不少家長, 到子女升中, 甚至升中後都仲未知呈分點運作.

呈分成績計算大致如下:

1. 中英數常4科, 係先將各科成績以整數計算, 再化作標準分, 然再乘以科比重.

2. 音樂和視藝既分數, 需要調整為可以被5除盡既分, 如85,90,95, 不能有83,96等分. 分數調整完成, 再化作標準分, 然再乘以科比重.

3. 最後將1和2計算出既各科分數合計, 再將學生按成績排名. 呢個排名就係所謂既呈分排呈 (或模擬名次)

最後, 教育局會將小學前兩次Pre-S1既成績, 按呈分排名去配對分數, 然後定出學生既全港次弟

pocoyo123  明白晒  發表於 17-4-29 12:59
Christyleungcm    發表於 17-4-28 10:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

claudiayumt 發表於 17-4-28 16:01
請問標準分係點計出來呢?
標準分, 你可以參考吓以前憫父既講解:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3067984&pid=41059350&fromuid=1389083

或者去Google一下

不過家長係無辦法計到, 因為一定要有齊全級學生既分數先計到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 17-4-28 23:54
回覆:hkpapa852 的帖子
沙田蘇浙、善德乙三在NT2乙三無機會派到?!俾我攪得掂鍾校長
的話我搬都搬過來剝你棚牙!

沙田蘇浙、善德得2個位, 乙3風險頗高....

至於你呢一句:
俾我攪得掂鍾校長的話我搬都搬過來剝你棚牙!

我唔係好明.....
‹ 上一主題|下一主題