用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 覇權主義入侵校園,九龍中名官校校長成為土皇帝 ...
go

覇權主義入侵校園,九龍中名官校校長成為土皇帝 [複製鏈接]

朋友 X女士個小朋友响九龍中某出名官立小學就讀,她常參與家長活動,因此多咗機会接觸校方員工,她漸漸發現該位女校長假公濟私!!! 點解咁講,皆因她小朋友期待已久的翻新音樂室,原以為可以享用,唔使留在課室聽電腦播碟學唱歌,點知!!! 該室卻長期被校長佔用為私人工作間及唱歌室,令到成班都好失望。

此外,音樂室中的音响器材亦被校長獨霸為私人用品,據聞價值為 $30幾萬元,如用在更換課室冷氣和電腦,比個人享用更有值價,據學生講課室的冷氣不夠凍,電腦亦Load 得好慢,投影機老化效果灰濛,睇到學生眼矇矇。

仲有校長運用私權來接收一些熟人推介的小朋友做插班生,而平日寄黎嘅插班生信件卻不問不看,只賣人情俾有勢力人士。

校長喜歡唱歌,為滿足己欲閒時就會抽取某些唱歌好嘅學生來陪唱,唔理學生的學習情況和學業進度,妨礙學生吸收知識及正常課堂。

最近一位工作多年的護衛員竟被她調走,她以無禮之罪加諸其身,實質上該護衛員對家長,老師,學生均有禮貌,她要藉此宣示權威,令老師下屬敢怒不敢言。

她將於今年退休,所以朋友X女士才敢說出來,一吐悶氣,因她怕校長使橫手為難佢個小朋友。

依位校長好大喜功愛出風頭, 如要舉報惡行可以去邊個部門投訴???教育??是廉署訴???

2    0    0    1

CMacy1688 發表於 17-4-27 16:57
朋友 X女士個小朋友响九龍中某出名官立小學就讀,她常參與家長活動,因此多咗機会接觸校方員工,她漸漸發現 ...

請問是否馬xx官小

回覆 vivianswy 的帖子

回覆 ar_mak 的帖子

明白 Thanks.

官校校長,公務員,等退休。衰D 講句,唔犯法,乜都做得,無佢符!

我知講緊邊位校長,幾年前我帶住個仔去扣門見識過
她的咀臉有幾衰我仲記得好清楚 ,我一入到接見室佢就同我講"我地收咗300幾份申請,但得十個位,你點表現自己令我收你呀?"
成個過程佢眼尾冇望過我同小朋友,枱面份profile掂都無掂過,問D問題九唔搭八,之後掟本校刋同我講"我d學生個個都攞獎,你諗住攞咩獎?"
我當堂0咀,你連份profile睇都未睇過,你知我小朋友有咩技能咩!果刻我好想問返佢你間學校有咩資源去訓練我小朋友去攞獎呀?我黎求學不是同你玩個人炫耀,當時如果唔係求學位,我拍枱鬧爆佢
如果條問題出自私校或直資我絶對可以接受,但一個官校校長咁問為免太勢利了,睇返轉頭好彩入唔到,否則對住個咁嘅校長點頂呀!只懂個人炫耀敗咗間學校,近幾年口碑已大倒退⋯⋯可憐

回覆 CMacy1688 的帖子

唔知樓主講果間是否在紅?

Cherrie25 發表於 17-5-7 23:49
我知講緊邊位校長,幾年前我帶住個仔去扣門見識過
她的咀臉有幾衰我仲記得好清楚 ,我一入到接見室佢就同我 ...
收你都唔好讀啦,唔係發晦氣,做事咁唔認真,就算成績好,好可能係食老本,靠以前學生成績黎支撐場面。
仲有,就算細路有獎,個獎係隨身,係學生神、係家長用心機黎培養、用錢黎堆砌出黎,並唔係學校本事訓練到學生有獎,如果唔係收到神生,如果無得選入學前已經係好醒既學生,邊間學可以包培養到學生攞獎或者好成績呀。
帶獎入學,係你已經交左現貨俾佢,日後佢係咪幫到成績,完全係期貨,學校對學生既支票有排到未兌現。

回覆 wonglily 的帖子

係土瓜灣

回覆 Cherrie25 的帖子

都有五六年前了,這紅土兩間官校,我覺得土的比較好,但沒有入讀 沒得比較。噤多年校長都可能轉了幾次啦。

寫信去報館, 搵區議員.....

校長 d 出位野真係鑊鑊新鮮令人恥笑, 5月5日是校慶開放日,校方出通告叫家長到校觀課,叫人地11點到校,點知被人欄住站在門外排隊,班家長乖乖地排隊,點知一等就等咗45分鐘, 當日又晒又熱又焗,人龍仲長到排到去消防局,起碼200米長,有人開始鼓躁先放人入去,我地經过禮堂(礼堂在校門側),才見到校長好似歌姬咁娛賓,原來當日局長吳克儉去咗做主礼開放日,佢為討好局長就唱歌。唔想人地騷擾佢唱歌情緒,所以唔准人入去,撹到班儍瓜家長就硬食要等囉,咁有表演慾就去發展娛樂事業,唔好玩班家長啦!

回覆 vpo0615 的帖子

正有此打算!!! 謝謝提點

回覆 wonglily 的帖子

好彩當年你無讀,都係同一校長,如果今年9月升小一就可以重新考慮,但 interview 都仲係佢,可以去見識下

回覆 Cherrie25 的帖子

其實校長由 Interview 果刻已經俾你見到佢真實一面係好事,比起大抽獎入的學生家長,你起碼知道間學校已經唔值得入讀,可以有選擇權唔讀,讀緊果 D 叫緊救命,望佢快d退休

回覆 CMacy1688 的帖子

當年學校擺放有本教署對佢嘅校本評核,都寫得幾好,可能係前人種樹啦。我對佢太空禮堂,都鐘意。

CMacy1688 發表於 17-5-8 15:47
回覆 vpo0615 的帖子

正有此打算!!! 謝謝提點

可能fb 生於亂世群組幫到你 會快d上報

回覆 小荻媽咪 的帖子

請問 FB 個群組有冇詳細資料,我揾唔到

CMacy1688 發表於 17-5-11 09:17
回覆 小荻媽咪 的帖子

請問 FB 個群組有冇詳細資料,我揾唔到

https://www.facebook.com/%E7%94%9F%E6%96%BC%E4%BA%82%E4%B8%96-1640482902830291/
‹ 上一主題|下一主題