用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 個老師成日俾閒氣俾同學受
go

個老師成日俾閒氣俾同學受 [複製鏈接]

歡迎私聊
有回報
   2    0    0    0

提早練习下……第日都可能遇到呢d老闆~

呢樣野,早 d 見識都唔係一件壞事,出黎做野,一定會遇到麻煩人。

我之前個英文老師,佢一開始 9 月就唔鍾意我,第一堂就針對(後來我發現佢係我同學個親戚,個同學好唔鍾意我),無論我功課測驗做得幾好,佢都唔會對住我笑。我英文點超越全班水平,所以寫作文比其他人好,佢唔鍾意,壓低我個分,然後話我唔跟班嘅進度,唔合群,要我跟返。

之後有一次寫作文,佢心情唔好,計錯時間,早左 5 分鐘收卷。班同學唔滿意,講畀佢聽佢計錯時間,所以繼續寫。佢立即發脾氣,話邊個繼續寫就取消佢資格,畀 0 分。

呢 d 其實已經算 Level 1,我聽過出面有更多更衰嘅老師。

問題佢好難頂
但又要湊夠返學日數 哎

1998Ruby1998 發表於 17-4-27 20:54
呢樣野,早 d 見識都唔係一件壞事,出黎做野,一定會遇到麻煩人。

我之前個英文老師,佢一開始 9 月就唔鍾 ...

怪獸miss

唔通無人治到佢,要d同學硬食?

Yanamami 發表於 17-4-27 20:48
提早練习下……第日都可能遇到呢d老闆~

話係甘話

但現在返學,天天要崖,唔係一日2日「體驗班」

timur 發表於 17-4-27 20:59
話係甘話

第日番工都係日日要捱咯,除非有父蔭隨时可以辞工唔做啫~成日轉工都唔係好事吖~

回覆 timur 的帖子

得個親戚同學可以「照」住班 friend 嘅同學。個老師事後有秘密補償佢地。
我本來想做校際英文舞台劇,但係佢唔選我,原因係我英文太好,佢要扶持英文差嘅同學。個親戚同學同埋佢班 friend 英文差,所以入到圍去玩。

我唔多唔少都要多謝佢,佢係一年內畀我見識第一類嘅麻煩上司。

teacher bullying 原來係好普篇的,學校和工都可以轉,但代價是什麽?有時最皆的辦法可能是改變自已的心態,時機到可以轉換環境,唔通成世會對住同一個老師或老世?唔會啦!

回覆樓主:

個老師/師父一樣,第一日想投訴佢,因佢罵孩子足有5分鐘,自己不會咁做,但之後見佢個個都一樣行為。。當逆境自強有約十年。。。哈哈

timur 發表於 17-4-27 20:59
話係甘話

小學都有 咁嘅老師 更何況係中學
我只叫两個囡做好自己本份 唔好比人入位

我大女4年里日夜癲倒 不分晝夜
嘔心澀血 做好導師指定題材要求
仲要加入個人風格元素 做完出泥
當住成班同學面前批評 諷刺你嘅功課project 低水平
周邊同學唔會因為你係女仔憐憫你 去幫你
有竅門方法 用另一方法做 都唔會講你知
佢會呻下 當宣洩 叫苦連天 情緒起伏 挫敗感 一定有
捱咗四個寒冬 日曬雨淋 每份小project 拍几星期
要出几分鐘嘅片 大protect 係几個月
最后自己去解拆 畢業前有個post 話好多謝
折磨佢嘅人 無佢地落手雕琢塊平平無其嘅大石
今日就唔會變成一塊精雕細鏤嘅翡翠
要知道 玉不琢不成器 人不學不知理
依家只係成功第一步(畢業) 往後就係要努力開創
自己嘅事業

October.    發表於 17-4-29 09:39

Dear Timur

When I was in S3, my CHist teacher always insulted me in class, asked me to stay late at corridor after recess, lunch break, scolded me something I never did.   My overall academic result was really good at that time.

After 2 months, I went to the teachers room during lunch, told her if I's late for any class cause her, I'll quit the school and reported to Edu Dept.  She yelled at me in front of her colleagues.  And everyone knew what's happened.  I won but this is a really painful experience.

I sincerely hope you can treat this as a 'other learning experiences'.  If you can't bare it any longer, you need to find at least one teacher you can trust, share your story with him/her, and seek for his/her advice.  Share with schoolmates and your parents, if they support you wholehearted.  That's what I did when I's in S3.

gigilovesnoopy 發表於 17-5-5 08:16
Dear Timur

When I was in S3, my CHist teacher always insulted me in class, asked me to stay late at ...

This's true

Thank you so much

現家最壞情況,可能是退學
因為,如果無王管的話
因為,個科係必修科,到時考試,個老師搞到雞毛鴨血,考唔成,又係畢唔畢到業

所以,現家盡快搞清校方會點處理
最壞情況就係退學

Dear Timur

I'm sorry to hear this.  If this is not personal issue, better ask the classmates to check with school management.

BS, find another school before you quit, contingency plan.

「你一定要挨下去,得吾得,一回事,如果,吾是,挨1o個月,仲有一個月都吾挨,太可惜!」

崖?

刀唔係割落去佢度,佢唔知痛啫

gigilovesnoopy 發表於 17-5-9 12:19
Dear Timur

I'm sorry to hear this.  If this is not personal issue, better ask the classmates to che ...

如果現家入另一間學校,只係出2個月成積表

其實,如果,呢幾日拆唔掂數,我諗住止蝕離場

買個教訓,以後,唔好參與d長時間計劃,免得受人軒制,收唔到科

gigilovesnoopy 發表於 17-5-5 08:16
Dear Timur

When I was in S3, my CHist teacher always insulted me in class, asked me to stay late at ...

傳說中的「教畜」

我孩子讀 band 1 中學, 活潑開朗, 努力讀書同做好自己.
但同學們喜歡 ha ha 霸霸, 推撞圍, 寃枉, 各式各樣, 日日新鮮, mud 都做得出.
老師們不但唔覺得佢地品德有問題, 有D老師仲助長兼叫好, YES, 係叫好, 同肯定, 唔駛煩同跟進.
你頂唔順係因為你唔得, 你口頭反擊係你自作孽.
俾同學欺凌已經唔妥, 被老師欺凌更離譜.
坐以待斃? 你讀唔讀呀? 你唔讀大把人讀.
轉校? 可能越轉越弊, 問題仍然存在.
其實點解今日的教育變成咁?
老師冇愛人的心, 返工放工, 千萬唔好阻住佢地收工.
家長投鼠忌器, 正常不過.
話就話準備學定做嘢時遇到這類人, 但現在中小學已經好多這類人,將來相信工作時更不堪.舚成
有時夜欄人靜時都會想, 是否不應帶孩子來這世界受苦? 唯有各方面行動和心靈上支持.
唉......

Longan 發表於 17-5-11 11:34
我孩子讀 band 1 中學, 活潑開朗, 努力讀書同做好自己.
但同學們喜歡 ha ha 霸霸, 推撞圍, 寃枉, 各式各樣, ...

係呀

如果第時有仔女,在家教育得唔得?
好似之前,有一個家長係甘做
想教佢做人既道理

最緊要,考到公開試就得
‹ 上一主題|下一主題