用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長要懂得放手!
樓主: brother4
go

家長要懂得放手!   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 17-4-28 18:58
若父母自己親身試過就知唔易,有時運動員chk 到圍禁藥,社會比很多負評,不是說對,但至少都try to 理解下 ...

其實「高要求」係家長也可以做到, 係學校也可做到。合理要求先重要。游水跑步踩單車的人會知, 一秒可以係好難, 甚至不可能。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 17-4-28 18:49
言歸正傳,至於畫班,都可能好似你咁講,柴娃娃開心d,自由創作冇乜壓力。
之前join 過一個小組,堂尾會一起討論所有學生作品,不過冇乜教technique,上了幾堂就quit 左
我咩藝術細胞都無,又無興趣,但要有文化修養,父母叫我學 "評畫"
基本好少落手畫,大部分係學藝術史、各種畫特色 / 技巧、名畫家風格。。。等我扮淑女搭到兩咀就算

所以討論 / 評價作品就係主題,唔識畫都識分好丑。

greentea000 發表於 17-4-28 22:32
我咩藝術細胞都無,又無興趣,但要有文化修養,父母叫我學 "評畫"
基本好少落手畫,大部分係學藝 ...
modern art 我就真是唔識欣賞,有d同我小朋友畫的鬼畫符其實差不多。之前毒果有個大劉專訪,其中也有提到畫投資,成套入面都不少人生道理,大家唔好錯過:
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20170408/56535454

回覆樓主:

回覆樓主:

自由講塲*阿媽就咁毀滅阿仔一世*講一個專科醫生上法院揭露被母親操控辛苦一生。。。可憐!更正不是辛苦是痛苦,為着逃避而自毀前途。。。

brother4 發表於 17-4-27 13:36
男人同女人對成績要求不同,哈哈。。。

有次小朋友派卷成績唔好,死佬打電話比我,我問咁點呀?佢話咁樣點入大學?我話入唔到大學係咪要死咗去?如果這樣,你早在細個時已經要死啦!

karen55407 發表於 17-5-1 07:51
有次小朋友派卷成績唔好,死佬打電話比我,我問咁點呀?佢話咁樣點入大學?我話入唔到大學係咪要死咗去? ...
有時一兩次失手父母真的要學識放鬆,有次小朋友數學6x ,我仲話數評唔溫都係咁上下,下次不如唔溫(當然係講笑)

Jane1983 發表於 17-4-28 18:03
回覆 MrBeast 的帖子

考小一係好大的stressor,家長係好易痴綫。不過點都好,自己啃咗去,唔好遷怒小朋友 ...

個人覺得考小係一個寶貴經驗,對細路既認識又有不同視角。

如果一步步好好安排,唔會痴線喎

要做既都做左,成事交俾個天(父)

回覆 retriever 的帖子

係寶貴經驗,會更清楚自己小朋友。至於家長痴線,唔係ga,好多都好上心,收reject letter慘過失戀。

父母想為小朋友搵間好學校,係人之常情,我唔會話人地多餘,讀邊間學校都一樣。家長希望小朋友考試成績好,亦無乜唔啱,考試多少睇到小朋友學識幾多,應唔應用到,唔係純粹無謂嘢。

但是,做父母,剩係睇住學校、考試黎係咁逼小朋友,就係低手...

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實要求高,有時係"遺傳"嘅

我家係爸爸跟讀書 (因為老公嫌我要求低,hea溫,而且我都讀緊書)
佢為兩個仔set唔同嘅要求,可以話跟能力啦
大嗰個,要求係自己溫書,考到90分以上,名次唔重要,最近呢次測驗,阿仔佢平均分有9x,但有科要溫書嘅得82分,俾老豆客氣地提醒:要溫書喇!

細嗰個係教極都唔識嗰d,老公set要佢考班頭十名!係keep住喎!大家知插班生呢類人唔係平常人... 一年一個,keep到15名就已經好叻啦.. 我覺得,但老公唔係咁睇!

日日見到有人仔扁住咀,眼濕濕咁繼續努力...
唉~

而此等要求,係來自嫲嫲!老公受過長時間嘅訓練... 依家用返响d細路身上!

恐龍家

小曳人 發表於 17-5-2 13:54
其實要求高,有時係"遺傳"嘅

我家係爸爸跟讀書 (因為老公嫌我要求低,hea溫,而且我都讀緊書)
其實好多成功人生自我要求好高,hence 也expect 子女to do well in school,its legacy。但有些人自己做不到卻將子女當為unfinished biz.

回覆 小曳人 的帖子

Btw, 有次學校活動,我發現成績好的一羣,多爸爸involve 的
‹ 上一主題|下一主題