用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長要懂得放手!
樓主: brother4
go

家長要懂得放手!   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-4-27 13:10
咁又何苦呢!個爸爸死咗去邊, 唔出嚟做下嘢?

前兩日, 大女同我閑談, 話學校同學D媽咪好得人驚, 小朋友考到 ...

我聽過隔離枱。。。 呀媽話個細路咁咁咁,唔係將來你點入到清華北大, 個老豆插口好言相勸。

結果俾呀媽話埋:“唔想細路似你,唔好似你咁唔上進。。。”

Binlojai  咁佢又揀個咁唔上進既老公嚟嫁?!   發表於 17-4-28 11:19
little_yolky    發表於 17-4-27 17:46

brother4 發表於 17-4-27 12:16
隔鄰自由講塲**燒幾個老師同一堆習作俾你?**(剛好昨天有一個朋友,一路好走) 見post內容是小四的兒子要求好 ...
愈來愈吾正常!生個孩子係用来滿足自己的虚荣同完成自己當年未能做到的事。每个孩子都有自己的路,他们是個個体,不是來代替父母,父母只需從旁扶一把便可。

回覆 Soundervolt 的帖子

呢d情節其實大家見得多,點都唔會有乜好結果。只係事到臨頭,好多人睇唔清。
忍得住,我都好少鬧小朋友,并會努力積累good will,希望佢無論發生乜嘢事,都可以返屋企同父母商量。其實好多事,日後睇番都係小事,唔需要發癲和凶細路。

retriever 發表於 17-4-27 17:34

我聽過隔離枱。。。 呀媽話個細路咁咁咁,唔係將來你點入 ...
真係個個屋企緊有一個唔上進的爸

噚口, 阿妹話驚考唔到40名, 我話45都可以啦, 問下爸爸50名可唔可以。爸爸即刻問全級幾多人, 我話110左右, 佢話50名當然OK 所以點解阿妹快快樂樂又一日。

retriever 發表於 17-4-27 17:28

我係你,晚晚聽到喊聲,突然一晚聽唔到,我會驚驚。
個阿爸平時要返夜更, 所以一般係阿媽教的。

回覆 retriever 的帖子

同感,突然静吓,仲驚出咩事。

回覆 little_yolky 的帖子

真係陰公,返夜班,都要出手教小朋友

話時話,110人考40,45,甚至50,分别真係唔大。如果目標係40,亞妹會好愁。但50,佢會好快活,就真係唔值得令佢咁煩惱。

little_yolky  所以佢日日都好快活囉。  發表於 17-4-28 10:48

retriever 發表於 17-4-27 17:34

我聽過隔離枱。。。 呀媽話個細路咁咁咁,唔係將來你點入 ...
我會答一半dna 係妳,教又係妳,咁只好怨自己

little_yolky  港媽係永遠唔會怨自己既,有乜問題都係C6既錯  發表於 17-4-28 10:50

retriever 發表於 17-4-27 17:28

我係你,晚晚聽到喊聲,突然一晚聽唔到,我會驚驚。
我都係咁諗。我有個獨居老人鄰居,有時耐冇見,都會膽心會不會有事

IloveJJ 發表於 17-4-27 12:23
咁恐怖?

我都話好多家長, 唔理孩子能力, 一味加壓力, 孩子無法解決, 走上絕路唔出奇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-4-27 13:10
咁又何苦呢!個爸爸死咗去邊, 唔出嚟做下嘢?

前兩日, 大女同我閑談, 話學校同學D媽咪好得人驚, 小朋友考到 ...

我說一句「呀女呢牌温書好專心,」, 都被教訓。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-4-27 20:53
我說一句「呀女呢牌温書好專心,」, 都被教訓。

教訓D 物?

Jane1983 發表於 17-4-27 17:55

話時話,110人考40,45,甚至50,分别真係唔大。如果目標係40,亞妹會好愁。但5 ...

用排名, 太多孩子控制唔到的事, 你控制唔到別人進步程度, 又控制唔到有幾多插班生。

Binlojai    發表於 17-4-28 11:21

retriever 發表於 17-4-27 20:55
教訓D 物?

唔好贊壞呱。

little_yolky    發表於 17-4-28 11:09

brother4 發表於 17-4-27 12:16
隔鄰自由講塲**燒幾個老師同一堆習作俾你?**(剛好昨天有一個朋友,一路好走) 見post內容是小四的兒子要求好 ...

明顯家長唔錫個仔/女,咁既說話都講得出,仔女唔係用來搵食或者要威架!

October.  毫無條件錫仔女  發表於 17-4-28 08:41
October.  你呢句好中,無話個個父母都毫無條錫仔女  發表於 17-4-28 08:36

回覆樓主:

剛看見自由講場*一位重度抑鬱症學生的自白書*,家長一心想孩子入好學校 ,由細訓練至大,三歲起唐詩,千字文,三字經。。小學最多每日放學活動有4種,中學入咗好好band 1學校,可惜是地獄的精英班,最後爆表 ,現每日食廿粒藥。。。可惜可惜。。。

Binlojai  真係可惜... 呢D情況, 好彩就大半世, 唔好彩就一世...  發表於 17-4-28 11:23

shadeslayer 發表於 17-4-27 20:48
我都話好多家長, 唔理孩子能力, 一味加壓力, 孩子無法解決, 走上絕路唔出奇。
...
我个女-句KO我……
有次游水比賽我只係好causal講左句:哎吔~快多-秒就可以XXX.......

佢即刻答:你自己試下游吖~

當堂醒哂~

Binlojai    發表於 17-4-28 11:23

Yanamami 發表於 17-4-28 08:07
我个女-句KO我……
有次游水比賽我只係好causal講左句:哎吔~快多-秒就可以XXX.......

叻女
‹ 上一主題|下一主題