用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位 vs 密集+K1
go

[學校] S位 vs 密集+K1 [複製鏈接]

[請求意見]: 仔仔剛3歲,有自閉証傾向,能說話但不能有較對答,大小肌能力及專注力一般,請問S位 vs 密集+K1,應該點揀?
   2    0    0    0

回覆樓主:

如果經濟ok,和小朋友體能負擔到,當然是半天主流k加半天密集好啦,同時兼顧到治療和社交

回覆 doriscatcat 的帖子

多謝你的見意,但不是S位全面D嗎?

回覆樓主:

單看你講你小朋友情況,如只是自閉傾向,若主流適應到,其實密集治療都足夠,但若3t治療需求大,當然s位會全面d,但就會小左社交。

回覆樓主:

而家有冇做緊密集和讀緊幼稚園?問下老師意見最好

joseph1201 發表於 17-4-26 23:20
[請求意見]: 仔仔剛3歲,有自閉証傾向,能說話但不能有較對答,大小肌能力及專注力一般,請問S位 vs 密集+K ...

我仔仔下兩個月將5歲,你所講嘅我曾經做晒,可以比你參考下:-
當時亞仔2歲評估係輕度至中度自閉,參加早期幼兒訓練同言語治療,差唔多3歲已開始識叫媽媽,到左3歲早上返一個星期五日密集班,下午返K1幼稚園,放學仲要返言語治療同早期幼兒訓練,當時亞仔返學有時會釣魚,我地大人都好累,同經濟感到有壓力,當時好期望快D派到S位,直到4歲終於派到S位,上年8月開始到現在,現時亞仔係S位讀得幾好,比私人訓練時更緊密,如果比我再選一次,我都會選讀S位,起碼慳返D訓練費,同亞仔出去玩下,或報返D興趣班。(現時亞仔係識講野傾計,有時仲識講下笑話,整蠱下人,眼神係好左好多,讀書寫字同幼稚園差唔多程度,我已經滿意喇!(但返到屋企做家居訓練真係唔可以懶)

sshoney 發表於 17-4-29 23:52
我仔仔下兩個月將5歲,你所講嘅我曾經做晒,可以比你參考下:-
當時亞仔2歲評估係輕度至中度自閉,參加早 ...

[請求意見]: 仔仔剛3歲,有自閉証傾向,能說話但不能有較對答,大小肌能力及專注力一般,請問S位 vs 密集+K ...

十分建議選擇S位。當時我仔3歲多,讀上午K1及下午密集,辛苦但進步緩慢。到K2時排到S位,問心當時是十分介意入讀特殊學校,自己經濟可以負擔私人密集。但眼見阿仔進步緩慢,十分擔心,最終選了S位。十分幸運阿仔有明顯進步,老師關注度十分高。S位的課程十分豐富,活動也很多,只是學術相比較少。有很同學仔也是發展遲緩,輕微自閉,見他們上堂也很守規矩,說話也多,十分投入。入讀之前也擔心會否學到不好行為,其實是多餘擔憂,入讀常規學校也可能發生的。當然每人的情況不同,當你派到S位,可以去學校先了解一下。

回覆 ct926 的帖子

請問你囝囝讀邊間S位?我囝囝現家同你之前一樣上午K1,下午私人S位,剛收到offer黎緊九月會讀政府全日S位,你覺得私人S位同政府S位訓練既分別係咩?同埋係咪政府S位係咪好快見到有明顯進步?

love_son 發表於 17-5-6 23:03

請問你囝囝讀邊間S位?我囝囝現家同你之前一樣上午K1,下午私人S位,剛收到offer黎緊九 ...

現讀協康會。我仔是理解及言語較差,上午上k1, 根本不完全理解學校所教的東西,上午三小時可以說是浪費,而且他又辛苦。s位是6至7個學生一組由一個老師帶領,關注度當然提高很多。你去下s位學校了解下,參觀下,才決定。當時我收到s位,都掙扎了很久很久,每天反覆思量才下決定。

如果未排到S位, 咁試下照排住S, 另一邊就俾佢照試下返K1+密集, 好多時S位會同E位一齊排, 如果未排到問下機構有無相關課程, 可以放學去上下堂, 一般一星期一堂, 或者普通興趣小組或去公園商場都可以, 等佢有多D機會社交, 隔一段時間如果你再睇下佢既進度, 再考慮S定E位

請問你囝囝是那一間協康?

多謝大家意見!想再問下你地讀緊S位的小朋友有沒有報出面的私人訓練?更加想問下有無小朋友報其它興趣班或kindergarten補習班?好讓他們追上主流的學術及有機會與正常小朋友學習。叧外,如果S位畢業後到主流小學,學術上應該跟唔到。但如果repeat K3, 不如repeat P1?

joseph1201 發表於 17-6-13 23:59
多謝大家意見!想再問下你地讀緊S位的小朋友有沒有報出面的私人訓練?更加想問下有無小朋友報其它興趣班或k ...

雖然我小朋友未上小學,但據我所知小學一年班同K3係2個世界,小學唔容許你話repeat 就repeat,所以最好清楚小朋友能力先決定升小學定repeat K3
‹ 上一主題|下一主題