用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考IELTS 參考書和 past paper
樓主: funfun
go

考IELTS 參考書和 past paper   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Rattie 發表於  
考試形式一定要知所以 past papers 要做。冇上過 prep course 所以唔肯定有幾多 value added。
女話响圖書 ...

外國公開試沒有係便宜的,4份卷你張佢除開4咪平啲囉 wakaa。
我鍾意

ouiwa    發表於 17-6-17 01:41

Rattie 發表於 17-6-1 00:35
當年我女報 British council, 朋友女報 IDP, 考同一日的試,BC 一早約 8時可網上 check results, IDP 好似 ...
我見idp可以早好多報,但Bc就要好遲報,以為idp方便D添,同学友社的ilets連結是idp.

hksarhksar 發表於 17-6-1 23:33
我見idp可以早好多報,但Bc就要好遲報,以為idp方便D添,同学友社的ilets連結是idp. ...
啊...可能就係呢個原因所以我朋友女揀咗 idp,我哋的確係好遲吓至去報考的。

1998Ruby1998 發表於 17-5-7 22:50
回覆 chun媽 的帖子

IELTS 7.5 等於 DSE 的 5**,那麼 7 就是 5* 的意思。但是按實際來說,拿 7 的人大多 ...
根據考評局的資料, 5** 是 等同7.7 分(其實係一個無可能的分), 但係呢個分數係用2012年的成績黎計, HKDSE 其實係無好有系統地將IELTS 做bench marking 的

Charlotte_mom 發表於 17-5-31 08:06
Written呢下真係食幾多著幾多整定
一日workshop應該都救唔到咩,不過多謝你資料

啊女剛考完, written 得6.5 ,係咪應該上下啲堂會好啲呢。

回覆 lm251099 的帖子

我女writing 7, speaking 7.5.....其實6.5都吾差

lm251099 發表於 17-6-16 07:14
啊女剛考完, written 得6.5 ,係咪應該上下啲堂會好啲呢。

6.5申請英國大部份大學應夠用,oxbridge就唔得啦,要看看你為何考IELTS

ouiwa 發表於 17-6-12 01:04
根據考評局的資料, 5** 是 等同7.7 分(其實係一個無可能的分), 但係呢個分數係用2012年的成績黎計, HKDSE  ...
你意思係5**定7.7分無可能?好多名校生考8分或以上……

Yanamami 發表於 17-6-16 22:53

7.7分係無可能,考試局係好tricky,因為IELTS 係0.5 分為單位,應該無可能有人有7.7分的,就是只有7.5 或者8分呢~

Yanamami 發表於 17-6-16 22:53

其實香港有冇人考到9分呢?我上網睇,話香港最高考到8.5分

我係c奶 發表於 17-6-17 15:20
其實香港有冇人考到9分呢?我上網睇,話香港最高考到8.5分

"我上網睇,話香港最高考到8.5分"

係?資料來源?

nintendo 發表於 17-6-17 17:19
"我上網睇,話香港最高考到8.5分"

係?資料來源?

舊年的新聞,指15年冇9分,16年同今年的冇搵到

.......

samsam123321 發表於 17-6-19 21:21
我個女都係得8.5分。
Can you share how your daughter prepared for the exam?

ouiwa 發表於 17-6-12 01:04
根據考評局的資料, 5** 是 等同7.7 分(其實係一個無可能的分), 但係呢個分數係用2012年的成績黎計, HKDSE  ...

佢地自己話乜都得,外國 D 大學是否承認又另一件事。

ouiwa    發表於 17-6-22 23:41

我係c奶 發表於 17-6-17 17:41
舊年的新聞,指15年冇9分,16年同今年的冇搵到

咁可能一年冇,唔代表從來冇。
D 記班家長和學生,常常聲稱佢地學校 "好多人有 9 分"。

samsam123321 發表於 17-6-19 21:21
我個女都係得8.5分。

請問你女Cefr level 攞多少?thx

我係c奶 發表於 17-6-20 16:52
請問你女Cefr level 攞多少?thx
如果8.5  , CEFR 應該有C2 的程度吧~
但原來CEFR 有個別的exam 嗎?

BC  free internet ilets class registered before 9 Jul

nintendo 發表於 17-6-20 13:17
咁可能一年冇,唔代表從來冇。
D 記班家長和學生,常常聲稱佢地學校 "好多人有 9 分"。

補充:
其實  IELTS 和 SAT 唔同。

SAT 真係要越高分越好,最好滿分,因為美國大學看 SAT 為第一個門檻。

IELTS 就唔同,夠 requirement 就得,例如大學話要 7 分,咁你有 7 分就得,唔需要又考多次搏 8 分。

因為 admission 時,根本唔會 consider IELTS ,甚至多數大學收咗你先後補 IELTS 也可以。

‹ 上一主題|下一主題