用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區學位
樓主: 1025
go

葵青區學位 [複製鏈接]

1025 發表於 17-4-29 16:19

呀女5鍾意女校

讀書應該係睇長線,在可能範圍下,應該爭取對自己最有利的位置。一開始
就單以情感將女校(手定)走,在派位遊戲下無疑等於讓車馬,極不理智。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

1025 發表於 17-4-29 16:22
我5反對排位係要有策略,但係咁前放伍就等於係好策略?

甘你米照排全部band 1 校,之後先排伍囉

1025 發表於 17-4-29 16:22

我5反對排位係要有策略,但係咁前放伍就等於係好策略?

講得誇張d,Bl生乙三十填伍,就算乙一至二十九重覆填某Bl大熱,
最差的結果咪又係派伍!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆樓主:

以我所知只可放乙一的學校:林護,善德,安柱,李兆基

跟住
蕭明 1B/  保祿 1C / 83 1C/ 陳兆民1C / 完全 1C

唔會排完陳兆民之後排安柱,咁排等於無意思,都無位!比我會放埋83先放伍。

奥脫福 發表於 17-4-29 16:30
講得誇張d,Bl生乙三十填伍,就算乙一至二十九重覆填某Bl大熱,
最差的結果咪又係派伍!

奥脫福 發表於 17-4-29 16:30
最差的結果咪又係派伍!

完全正確,除非個個B1生第二、三就揀伍,但這情況伍就已經可以升呢做B1學校,因為佢在派位階段所收的學生係100%B1生。

1025 發表於 17-4-26 08:47
請問葵青區係咪band 1位多過band 1生
如果係,係咪填哂band1 校,先填band2校
反正最差只會碌到第一間填的b ...

其實我都想知今年葵青區加其他校網轉入既小六畢業生有幾人?(以便計算出有幾個B1生)
今年外借俾荃灣網既B1位係少之又少(得一間善德借出2個位),係咪已經代表本區經已唔夠分?
如果係咁,填表真係要好小心,唔係分分鐘連伍若瑜都已無位(唔係黑心講)

rulerL 發表於 17-4-29 20:08
其實我都想知今年葵青區加其他校網轉入既小六畢業生有幾人?(以便計算出有幾個B1生)
今年外借俾荃灣網既 ...
根據以下連結, 葵青區派位同上年一樣 5 人争 1 個英中學額
http://paper.wenweipo.com/2017/04/07/ED1704070004.htm

elbar 發表於 17-4-29 21:29
根據以下連結, 葵青區派位同上年一樣 5 人争 1 個英中學額
http://paper.wenweipo.com/2017/04/07/ ...

點解呢度啲連結我係開唔到既?

elbar 發表於 17-4-29 21:29
http://paper.wenweipo.com/2017/04/07/ ...

如果係5個爭1個B1位,咁B1生一定會多過B1位,實唔夠分啦,前面擺晒B1校咪隨時派去B3校囉,除非你好彩隨機號碼靚有得揀先

rulerL 發表於 17-4-29 22:08
如果係5個爭1個B1位,咁B1生一定會多過B1位,實唔夠分啦,前面擺晒B1校咪隨時派去B3校囉,除非你好彩隨機 ...

所以正常情況下伍若瑜都會係派位收到部份 Band 1 生

如果係5個爭1個B1位,咁B1生一定會多過B1位,實唔夠分啦,前面擺晒B1校咪隨時派去B3校囉,除非你好彩隨機 ...

一個真真正正的B1生係無可能派到B3學校,除非你自己揀!

如果B1生會派到去B3,咁啲B2、B3生又派去邊呢?

1025 發表於 17-4-30 11:23
如果B1生會派到去B3,咁啲B2、B3生又派去邊呢?
遲來的回覆
葵青band 1女生(要肯定係),填晒區内所有英中(B1)學校, 喺你嘅處境嚟講,最壞結果係入咗嗰兩間女校,其實有晒數據可計,大抽獎時約莫得返600幾人爭大約600個位,而呢600個位當中有140幾係女校,葵青band 1女派去B2可以話係自己申請,話派到去B3根本就吹水唔抹嘴,anyway 祝你囡囡派到心儀學校啦!

如果係肯定B1生,填曬B1校先填 B2 校,如果隨機號碼真係黑仔到係最後一個,佢點都派咗你先才開始派 B2 生,點解會派咗去 B3 校,除非呀媽故意填完 B1 校就填 B3 校,是嗎?

pcy307 發表於 17-4-30 10:33
一個真真正正的B1生係無可能派到B3學校,除非你自己揀!

一係故意只填三四間收筆

回覆樓主:

今年乙二放蕭明仲有冇機? 因為同時知道2位女孩乙一林護乙二蕭明,我個人覺得博左少少。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-6-11 22:42
今年乙二放蕭明仲有冇機? 因為同時知道2位女孩乙一林護乙二蕭明,我個人覺得博左少少。
...
咁要博L W,就要自行承受風險,一面天堂,一面地獄
‹ 上一主題|下一主題