用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 明天阿仔要去做自閉評估,心情好沉重
go

明天阿仔要去做自閉評估,心情好沉重 [複製鏈接]

阿仔21個月,有好多自閉的特徵,常開關門,每天也會拿書架上的圖書放在梳化上搭來搭去,現只能說爸爸媽媽bye bye,但冇意思地說,叫佢講bye-bye時,以前都肯動手,現在做都不做,之前都肯起飛吻,現在又不做,這些晚晚都跟佢做,中意搭電梯,搭lift,一不喜歡便發脾氣,中意用腳尖行路,有時自己笑,常說bb話。。我已打定輸數,現只欠明天報告點講,雖然已有心理準備,但這段時間自己一想起阿仔係甘,便不停哭,不知明天宣佈結果時,自己會點,自己就像活在黑暗的世界度
   1    0    0    0

呢度好多同路人, 你不獨單, 況且你已經有最壞打算啦!好方面去諗就係早發現早治療, 多點機會改善

我仔當初1歲時,D自閉特徴已經好明顯,我當時同你一樣,未評估就已經日日喊,到21個月確診,依家我仔就黎4歲,黎緊8月會讀S位,情況會越來越好的,唔好太擔心!
最緊要盡快俾適合訓練給小朋友

C93052322 發表於 17-4-25 19:12
阿仔21個月,有好多自閉的特徵,常開關門,每天也會拿書架上的圖書放在梳化上搭來搭去,現只能說爸爸媽媽 ...

有冇眼神接觸Y?

阿仔21個月,有好多自閉的特徵,常開關門,每天也會拿書架上的圖書放在梳化上搭來搭去,現只能說爸爸媽媽 ...

這裡很多媽咪都經歷過,傷心是必然的,傷心過後就要積極訓練他們,加油(emoji)

阿仔有眼神接觸,但不多,最近佢會同姐姐玩躲貓貓遊戲,而令我最安慰的事,昨天同今天我放工回家時佢跑出來笑笑望住我,而且高興地嚷著,雖然不會叫媽媽,但我真的好開心

你聽日會好忙㗎!做完評估會即日有結果。結果有好幾方面的。會有認知,言語表達和理解的能力,大小肌肉的發展,這些方面的程度,也會對是否自閉症有結論。當醫生告知你結論後,有咩問題好即刻問。例如,如果有自閉症,你可以問吓醫生嚴重,中度,定輕微。問吓醫生治療有咩方案。問吓你個仔邊方面弱,邊方面的治療需要多啲。

醫生會在一張表格上做出建議和轉介。到時你睇吓佢俾咩你。有咩想要就出聲。

我見過,有人話問醫生攞證明,證明係殘疾人士,可以申領津貼。但好似要嚴重 case先有的。我當時冇問。我唔知呢方面嘅事。

記住,走咗出間房,想再問就好難。

之後有人會帶你去見社工,要填表要揀嘢。你今晚如果有時間就睇吓 s位 I 位 e 位嘅資料。簡單嚟講係政府俾你嘅治療方面嘅支援。但全部都要排要等的。

你要帶轉介信去醫院排期。

要去搵治療。治療方面最大路的有幼兒導師,言語治療師,職業治療師。有些人也會需要物理治療師。(叫醫生剔多啲政府嘢俾你啦。我當時唔識。。。不過政府嘢要排要等的)

如果有錢,即刻去治療喇。社工會俾一啲資料你。你可以申請協康會,耀能,保良局等好多機構的付費服務,也可以去私人機構。

你可以報一個星期番幾日的密集式課程。

如果入息符合資格,可以申請政府資助。社工會講。

以上是基本。如果基本以外仲想再做啲嘢,可以考慮針灸,舌針,顱胝骨治療,食益生菌,GFCF diet等好多另類嘢。我未試過。請自己決定。

最後,祝你一家平安喜樂。這裡好多人幫到你。大家一齊面對。

謝謝你們的支持

加油,我們一班同路人會支持你架!

評估完了,阿仔有自閉,是初期,那臨床心理學家說阿仔情況算好,佢學野算快,但就少眼神接觸,唔識用口表達,建議他排I 便ok,他會幫我比信去社會福利署,同埋比左封信去現在會比佢上單對單training

C93052322 發表於 17-4-26 15:33
評估完了,阿仔有自閉,是初期,那臨床心理學家說阿仔情況算好,佢學野算快,但就少眼神接觸,唔識用口表達 ...

在那裡評估?

請問系咪cac評估呀?系心理學家評嗎?我仔30m.下個月去cac評估,姑娘話系做聽力測試+見兒科醫生

我在step評估,佢即日有報告,會即日幫你transfer 你的case 去社署,今天已見社署比左初步資料,再等負責社工聯絡自己再約見,於是便會幫你排,另會比信你去cac再check,今天也自己比左信去那區

lobb2015 發表於 17-4-25 23:54
你聽日會好忙㗎!做完評估會即日有結果。結果有好幾方面的。會有認知,言語表達和理解的能力,大小肌肉的 ...
好幫得手同好正面,Like! 😊

C93052322 發表於 17-4-26 22:36
我在step評估,佢即日有報告,會即日幫你transfer 你的case 去社署,今天已見社署比左初步資料,再等負責社 ...

可否告知邊間?thx

不用太担心,通常當評估後都会吾開心,如果積極面对,安排密集式訓練,一定有幫助,加油,如有需要,可whatapps我,我也是同路人

Vyvycollection,,我仔上月已確診左,輕度自閉,其實我現在雖然會好積極幫佢安排training,針灸,但心中還是覺得好痛苦,由其是當自己一個人的時候,那種心情真的不是用筆墨可言喻,星期六上他之前上開的playgroup,由於那裡的小朋友都已識說話,而且好定,明白老師的指令,但我仔仲仍然處於坐不定,中意行來行去,無任何語言。。。的階段,每次上課前我都好想逃避不陪他入去上堂,想叫工人姐姐陪佢上堂就算了,但我最後當然冇甘做,但當見到他有些異於其他小朋友的行為我便會好不開心,去公園時也是,他最近又走去蚊那些樹葉,然後逐塊逐塊行上去個滑梯度放下,但他不玩滑梯,只放樹葉,重複又重複,不讓他玩,他又大發脾氣,攤在地上。。。每每見到佢呢些行為,個心真的好痛。。我已pn你

C93052322 發表於 17-5-15 23:20
Vyvycollection,,我仔上月已確診左,輕度自閉,其實我現在雖然會好積極幫佢安排training,針灸,但心中還是 ...

加油啦!要d時間去接受。如果可以參加一些講座,認識到同類似的過來人,妳會發覺,原來我自己的小朋友不是太差,係要用多d時間陪伴他或了解他背後的意義

我自己有時候都會唔開心,點解會係我仔,但之後都係要面對,所以我降低左對仔仔的要求,只要佢的行為唔會傷害或影響別人,我就由巨,同時唔好太在意別人眼光

Vyvycollection,,我仔上月已確診左,輕度自閉,其實我現在雖然會好積極幫佢安排training,針灸,但心中還是 ...

學會接受同理解小朋友"獨特"行為,你會舒服好多,從佢角度出發思考,有助引導同教導佢。試下從旁觀察下佢既行為,有佢自己既原因同pattern. 有時無影響其他人咪由得佢,呢種係佢自己既探索方式。

你可whatapps我,68787837
‹ 上一主題|下一主題