用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 記一次難忘的小一面試
樓主: babadogcat
go

記一次難忘的小一面試 [複製鏈接]

teambuilder 發表於 17-4-26 11:28
每個小朋友的性格都唔同,冇話對與錯。我兩個小朋友性格都好大分別,大既非常BB,細既非常成熟。我未教我細 ...

我仔都會這樣答....  有人問他喜歡吃什麼,他說蘋果,因為蘋果健康。在外面他會跟其他小朋友說,你要吃多些蔬菜,才能快高長大,在學校要吃得健康。但是在家裡,其實他好喜歡吃不健康的東西。
那你細既小朋友,對不識的東西會不會勇於嘗試?我仔對100%有信心的事情才舉手,不太確定的問題就不舉手 >.<

醒目開學勳章 王國長老

miss_siu88 發表於 17-5-8 16:02
我仔都會這樣答....  有人問他喜歡吃什麼,他說蘋果,因為蘋果健康。在外面他會跟其他小朋友說,你要吃多 ...

我朋友個仔同你個仔一樣
唔會亂up,唸好晒至講,考直私炒晒(唔夠人快)
不過佢的確係深思熟慮型叻仔

中學去左邊丫?去皇仁
皇仁當年收生問左條問題:如果你想買野父母唔肯買咁點。
朋友個仔完美演譯咩叫需要 vs 想要。需要係咪有唔同option點考慮,阿媽唔買一定有佢嘅考慮(阿媽教得好)

而家呢個仔已經係醫學院學生

祝你小朋友同佢一樣咁成功

Charlotte_mom 發表於 17-5-9 11:38
我朋友個仔同你個仔一樣
唔會亂up,唸好晒至講,考直私炒晒(唔夠人快)
不過佢的確係深思熟慮型叻仔
好成熟

好奇一問,其實樓主係講緊邊間將軍澳直資嘅面試呢?

回覆 teambuilder 的帖子

哈哈,我明白你。
當年我仔玩叩門,有一間,問佢喜歡食麥當勞嗎?喜歡,如果嫲嫲想去茶樓飲茶,但你其實想去麥當勞,咁最後你點選擇,佢答:陪嫲嫲飲茶。
事後,佢話覺得啲大人應該希望得到這個答案

我覺得呢啲係老積 。有啲嘢冇人教 ,但又識睇大人眉頭眼額

babadogcat 發表於 17-4-26 10:29
豆袋那間感覺好好,老師又友善,我仔話老師識玩!只是爸爸有些擔心他們讀少一年,兒子能否應付!

其實之 ...
樓主,可否分享一下仔仔現在就讀九龍那一所小學?謝謝。
‹ 上一主題|下一主題