用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津校叩門過程通常至到幾時?
go

津校叩門過程通常至到幾時? [複製鏈接]

我知通常六月中至尾面試, 如有offer, 係咪通常七月頭便註冊? 小朋友想去旅行, 一年一次, 想知太約幾時會結束

hppa  better do not travel during the whole summer  發表於 17-5-2 17:17
   4    0    0    0

回覆樓主:

9月頭都未坐得定架喎。
不過如果你想去旅行咪去囉,照book,無問題架,可能唔使叩門呢。

hppa    發表於 17-5-2 17:17

sissysze 發表於 17-4-25 12:22
9月頭都未坐得定架喎。
不過如果你想去旅行咪去囉,照book,無問題架,可能唔使叩門呢。
...

I see, thanks!

回覆 poodlema 的帖子

音樂椅由大抽獎之後先開始轉,有人話開咗學都仲有 call,但真係個別情況。 至於你話想去旅行,我就真係冇得比意見。

poodlema 發表於 17-4-25 11:31
我知通常六月中至尾面試, 如有offer, 係咪通常七月頭便註冊? 小朋友想去旅行, 一年一次, 想知太約幾時會結 ...

通常七月頭至中注册。八月去旅行穩陣D。老師都要放暑假啦,當然轉手第N 輪可能九月都仲CALL, 不過機率少D。

retriever 發表於 17-4-25 15:12
通常七月頭至中注册。八月去旅行穩陣D。老師都要放暑假啦,當然轉手第N 輪可能九月都仲CALL, 不過機率少D ...

I see I see thanks!諗定七月頭機票平些⋯所以問下~

poodlema 發表於 17-4-25 11:31
我知通常六月中至尾面試, 如有offer, 係咪通常七月頭便註冊? 小朋友想去旅行, 一年一次, 想知太約幾時會結 ...

我覺得8月第一第二個星期去旅行ok。D小學8月第三、四個星期開始有適應班,D老師校長開始返,唔上適應班的學生亦開始放位。不過你出發旅行前最好交低基本註冊文件比親人(包括授權信),萬一真係call waiting ,可叫親人代辦。
P.S.去年我仔9月頭才收到offer

day_bo 發表於 17-4-26 08:38
我覺得8月第一第二個星期去旅行ok。D小學8月第三、四個星期開始有適應班,D老師校長開始返,唔上適應班的 ...

Thanks!又學到野!我想問下如叩到門係咪可授權個親人去學校拎返註冊證?thanks!

poodlema 發表於 17-4-26 09:33
Thanks!又學到野!我想問下如叩到門係咪可授權個親人去學校拎返註冊證?thanks!
...
係,可以授權比屋企人幫你攞,我相信亦可授權佢哋幫你註冊,不過記得準備晒小朋友啲個人資料,以備不時之需。

mayyylai 發表於 17-4-26 10:13
係,可以授權比屋企人幫你攞,我相信亦可授權佢哋幫你註冊,不過記得準備晒小朋友啲個人資料,以備不時之需 ...

知道!謝謝你呀!

...

我當時打去心儀學校問(等緊call waiting 的2所學校),佢地話可以授權比其他人註冊。相信其他學校也可以。穩陣D打定去問下。

...

拎番註冊證也可受權家人代辦,但穩陣也可打去已有offer 學校問下 ,但當然唔好比佢知學生名。我個時都有問,個書記好有禮貌問我,其實佢地預左有人走。

day_bo 發表於 17-4-26 10:36
拎番註冊證也可受權家人代辦,但穩陣也可打去已有offer 學校問下 ,但當然唔好比佢知學生名。我個時都有問 ...

哈哈!明白!

poodlema 發表於 17-4-25 16:34
I see I see thanks!諗定七月頭機票平些⋯所以問下~
我都買左七月頭機票,響度考慮緊寫受權書會吾會好啲
‹ 上一主題|下一主題