用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 上午密集,下午主流幼稚園(多唔多小朋友是這樣做?) ...
go

[學校] 上午密集,下午主流幼稚園(多唔多小朋友是這樣做?) [複製鏈接]

女兒三歲幾返緊N班有言語遲緩,還有整體發展遲緩(但其實佢認知和理解指令是ok的,行路和去公園玩摛架都是正常肯玩的,但有點肌肉張力低)老師有建議試下返密集,有冇家長都是這樣安排的?我擔心小朋友好辛苦,但又想趁上K1之前盡量幫她追。謝謝你們

0    0    1    1

pugpugyan 發表於 17-4-25 10:39

女兒三歲幾返緊N班有言語遲緩,還有整體發展遲緩(但其實佢 ...

我仔係調轉,早上主流,下午密集,日日係b車午睡一下,最主要係妳小朋友上堂時候學習到嗎!我有問過老師,兩邊都話啊仔跟到,唔會太累,所以都要睇小朋友

醒目開學勳章

回覆樓主:

我仔上午返pn, 星期1,3,5 下午返密集。之前返過5日密集,反而係大人接送辛苦d。

我仔都係上午返K1, 星期1,3,5 下午返密集。

我仔由K1 至現在K3 是上午返密集訓練(5天), 下午返主流, 都ok!

wincat 發表於 17-4-25 11:39
我仔上午返pn, 星期1,3,5 下午返密集。之前返過5日密集,反而係大人接送辛苦d。
...

我都認同大人接送會好辛苦,到時會是公公婆婆幫忙,我都擔心他們辛苦

vivicicimimi 發表於 17-4-25 15:08
我仔由K1 至現在K3 是上午返密集訓練(5天), 下午返主流, 都ok!

請問都是安排私家密集的?是否真的幫到小朋友值得嗎?

a6u1 發表於 17-4-25 12:23
我仔都係上午返K1, 星期1,3,5 下午返密集。

請問都是私家的密集班?值得嗎?可以講講小朋友在那方面弱嗎分享一下經驗嗎?

pugpugyan 發表於 17-4-25 16:40
請問都是私家的密集班?值得嗎?可以講講小朋友在那方面弱嗎分享一下經驗嗎?
...

密集班多數係私人的,政府的要經轉介同排2年左右先有位,我仔係A仔,宜家上左3個月5天密集,整體都有進步,但依然有排追,因仔的底子差,老師話佢好主動學野

要返密集班都要快d報名,因私人企業都要排

wincat 發表於 17-4-25 11:39
...

每到星期四就已經好累

Yukiruirui888 發表於 17-4-25 23:34
密集班多數係私人的,政府的要經轉介同排2年左右先有位,我仔係A仔,宜家上左3個月5天密集,整體都有進步 ...

好主動學嘢好好呀

其實如果小朋友真係有需要,辛苦D都要架啦,因為3-6歲係黃金時間比佢追返,我個女果陣一星期返三日密集,辛苦到我想死,因為係中心做完仲要幫佢係屋企繼續練,依家阿女進步左好多,淨係返小組已經ok,辛苦總算係有回報

adrio    發表於 17-6-5 11:47

mama.olive 發表於 17-4-26 12:19
其實如果小朋友真係有需要,辛苦D都要架啦,因為3-6歲係黃金時間比佢追返,我個女果陣一星期返三日密集,辛 ...

你囡囡進步咗真係好替你開心,我嚟緊報咗一星期三天的密集,希望她可以有進步,今日老師打電話嚟話阿囡最近有打自己個頭,可能佢未識講嘢始終情緒表達會唔好

請問你地會不會話比自己主流幼稚園聽自己的仔或女有自閉?因阿仔昨天確診左,係初期,佢現在21個月,黎緊佢9月便返n ,我今天會幫佢報單對單同密集,另協康的小組密集式是不是要家長陪上?

C93052322 發表於 17-4-27 09:09
請問你地會不會話比自己主流幼稚園聽自己的仔或女有自閉?因阿仔昨天確診左,係初期,佢現在21個月,黎緊 ...

我有講,當時仔仔未識表達,多數喊。  密集小組班,家長唔使陪同

[請求意見]: 仔仔剛3歲,有自閉証傾向,能說話但不能有較對答,大小肌能力及專注力一般,請問S位 vs 密集+K1,應該點揀?

pugpugyan 發表於 17-4-26 19:05
你囡囡進步咗真係好替你開心,我嚟緊報咗一星期三天的密集,希望她可以有進步,今日老師打電話嚟話阿囡最 ...
打頭好可能係因為佢想要感官刺激,好多A仔都比較under-stimulated,你試下多D同佢做下手工,例如紙黏土之類,或者去公園放下電都會有幫助

C93052322 發表於 17-4-27 09:09
請問你地會不會話比自己主流幼稚園聽自己的仔或女有自閉?因阿仔昨天確診左,係初期,佢現在21個月,黎緊 ...
我有同幼稚園講我女既情況,佢地雖然無乜SEN既支援,淨係得小組,但老師知道後會留意多D阿女,會體諒多D,但當然啦,呢樣都要睇本身個老師點睇

密集式通常只係小朋友單獨上,但小組就一DD既,有D就要家長一齊上,但好多都係唔洗

pugpugyan 發表於 17-4-25 10:39

女兒三歲幾返緊N班有言語遲緩,還有整體發展遲緩(但其實佢 ...

我仔是上午一至五密集,下午主流N班。咁樣返當然有唔同既學習機會比佢,但我覺得更重要係小朋友適唔適應到咁緊湊嘅時間, 同埋現實係對小朋友有無幫助。

我試左2個月咁樣返,但最後發現個仔十分之攰,下午上堂經常攰到扒係度瞓,見到覺得好心痛。唔夠瞓佢哋情緒都差啲,接受知識都差。最後取捨嚟緊會唔讀下午主流N班,令願佢瞓夠晏覺,有時間帶埋佢去公園玩練大肌肉和家居訓練,而亦考慮到主流學習成效不大。

每個小朋友情況特質唔同,你可以睇番自己小朋友的熟性而決定,唔肯定的話可以試行下。

SandraLo    發表於 17-5-6 16:40

joseph1201 發表於 17-4-27 14:15
[請求意見]: 仔仔剛3歲,有自閉証傾向,能說話但不能有較對答,大小肌能力及專注力一般,請問S位 vs 密集+ ...

已排到了S位嗎?
‹ 上一主題|下一主題