用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 8月B可否重讀小一再考直資和私校?
go

8月B可否重讀小一再考直資和私校? [複製鏈接]

THANKS!
PS: 唔係想一心考名校, 只是想知係最差派位情況下,而直私又無,叩門又無,可否咁做, thanks all!

2    0    0    0

poodlema 發表於 17-4-24 15:37
THANKS!

應該唔得。如果要用超超大先可以win 面試competition , 應該都唔係直私prefer要收果type 小朋友

回覆 貝珠 的帖子

OK THANKS

醒目開學勳章 王國長老

可以,一邊重考一邊試插小二,學期尾睇下有咩喺手再決定(唔係假設、係現實情況,你可以唔同意但大把人咁做)

Charlotte_mom 發表於 17-4-24 16:43
可以,一邊重考一邊試插小二,學期尾睇下有咩喺手再決定(唔係假設、係現實情況,你可以唔同意但大把人咁做 ...

8月都可 重考小ㄧ?

poodlema 發表於 17-4-24 16:10
回覆 貝珠 的帖子

OK THANKS

在被留級的情況下,孩子將來知道會怨你嗎?

mayyylai  Agreed  發表於 17-4-25 10:36

Charlotte_mom 發表於 17-4-24 16:43
可以,一邊重考一邊試插小二,學期尾睇下有咩喺手再決定(唔係假設、係現實情況,你可以唔同意但大把人咁做 ...

Thanks all!只是想知最差派位情況下,而直私又無,叩門又無,可否咁做, thanks all!

回覆 poodlema 的帖子

要重讀小一,我相信妳一定會遇到小朋友一個好直接嘅問題:我讀得好差?點解其他小朋友可以升班,而我就留班?
我個人覺得,如期重讀小一,不如將小一讀好啲,插小二好過,對小朋友嘅心理會好啲,除非你小朋友真係學習能力有問題。 而且重讀小一再考直資或私校,我估學校方面都會問點解,當然,有機會都會收,但真係諗清楚值得嗎?

純粹個人意見,不喜勿插!

回覆 mayyylai 的帖子

你都講得好有道理, 我之前無諗過可以插小二, 以為只有超叻O既人可以咁做, 我目前只係想大抽獎公怖前諗定D最壞打算同方案, 比如唔好彩派到三十幾位咁, 又叩唔到門會點, 因而家有D直私要開始報名了, 謝謝各位回覆, THANKS ALL!

回覆 Forgetmenot999 的帖子

不要誤會, 只是想知如果派到三十幾位, 而又叩唔到門時的方案, 不是一心想考神校, 只是不希望入到太差風氣的學校, 謝回覆

可以,因為我見之前培僑都話有人repeat 小一考多次。
我覺得可以試下一路考小一,一路揾插班,加油

ShinChanMaMa 發表於 17-4-25 12:22
我覺得可以試下一路考小一,一路揾插班,加油:fortuna ...

Yes 這是最佳方法,thanks!

ShinChanMaMa 發表於 17-4-25 12:22
我覺得可以試下一路考小一,一路揾插班,加油:fortuna ...

細B 我覺得okay, 如不是細B, repeat 小ㄧ  很特別

回覆 poodlema 的帖子

我細女當年 20 分入唔返家姐嗰間,大抽獎衰埋,叩唔到門,最後摺埋心水讀好小一,我教佢小二嘅嘢,諗番真係有少少變態架,但好慶幸插到小二。
努力,唔好放棄,條條大路通羅馬!

poodlema 發表於 17-4-24 15:37
THANKS!
PS: 唔係想一心考名校, 只是想知係最差派位情況下,而直私又無,叩門又無,可否咁做, thanks all!
...

無著數。一生人只抽一次。

不如讀好D 小一插小二。

讀得好總有得插,慢慢昇級。

有人康山插蘇浙,都算有競爭力私校。

明白晒!知道玩法了!多謝各位意見!希望到時派得好!派唔好都叩到門啦!再唔得就插小二啦希望!係我過份緊張問定。。。thank you 大家!
‹ 上一主題|下一主題