用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Kendall international Preschool 漢迪國際幼稚園 ...
go

Kendall international Preschool 漢迪國際幼稚園 [複製鏈接]

尋日聽完講座,挺喜歡校長的教學理念。selling point 是他有豐富辦學經驗,兼具國際同本地學校經驗視野。學校講求學生自信、良好語言、及孩子獨特性。不鼓吹過份盲目地「谷」小朋友學業。

見唔到有人談論過呢間學校,想聽多點意見。
本人囡囡下年K1, target 直資/私校。
   0    0    0    0

fifiplay 發表於 17-4-23 17:17
尋日聽完講座,挺喜歡校長的教學理念。selling point 是他有豐富辦學經驗,兼具國際同本地學校經驗視野。學 ...

我地都有去聽,我女女下年都k1,本身已有pn收,先生聽了也挺喜歡。但我新校應該未有track records.

回覆 mamamia321 的帖子

新校的而且確係concern ,理念同實踐有時可以好大段距離的⋯⋯
我囡囡現在的PN 比較多功課,係傳統型幼稚園,聽聞K3已經要一星期默一次中一次英!我自己聽到其他家長講時就不太appreciate 呢種方式,所以先想explore下有乜學校可以活啲,培養presentation skill同自信,又有良好語境與小學接軌。

我諗住5月學校裝修完後campus tour 下,希望到時再了解多啲 。

我都有考慮過這間學校,旦真係未有 track record, 理念與實踐可以相差好遠,仲有我還擔心新裝修校舍會有甲荃或有啲對幼兒不健康的物質!

我都有去聽,可惜時間over run, Mr Chan講得rush,都係要等學校開先多資料

聽講只辦K1,K2咁K3咪要轉校?

真係覺得有點兒商業化!未有充足能力就辦校,K2之後都唔知點

回覆 晴晴浩浩 的帖子

我睇到好似係今年未開到K3 (K2 仍開到)? Correct me if I'm wrong

你哋有去聽的家長,小朋友都係下年K1 定係 PN?
你哋有冇報其他名幼?

我自己就初時無諗住轉校,但後來決定轉時已過晒其他學校的申請日子,所以變咗宜家無乜選擇。

簽名被屏蔽

keropi1688 發表於 17-5-1 15:18
我囝囝下年K1,已有幼稚園收了,但也是係傳統型,現有D後悔,想轉一間活D。

上星期六我有去,我很喜歡Dr.  ...

我都有興趣想去聽聽,有冇啲資訊會啲資料?

簽名被屏蔽

回覆 keropi1688 的帖子

唔好意思,今日才看到你的訊息我今日都有去到個 information day,教學方法同傳統的幼稚園很不同呀,我希望可以培養小朋友的自信同語言能力、創造力,相信呢間學校小班教學會有多些機會比小朋友嘗試。

Btw, 我已經報咗名啦

聽落好似幾好

回覆 Hoyinleung20166 的帖子

Yes!! My girl enjoys the school life and learning a lot!Teachers and the founder Dr. Chan are very caring, they try every effort to make learning interesting and fun.

已經開左學??

開咗啦~~開學之前都有啲擔心新學校唔知係咪真係教得好
宜家上咗差唔多三個星期,啲老師同校長都真係好有心,每日見到家長都同我哋講吓小朋友今日表現點、做咗乜、學咗乜,感覺很貼心,而且知道佢哋會因應小朋友學習進度去教。

不過當然新學校自不然少人讀,亦未係好多人認識。對我哋家長學生而言就師生比例相當充裕,小朋友就較多機會跟老師(英普)交流。

fifiplay 發表於 17-9-13 23:25

請問呢間學校係上IS 還是 local 小學呢?

回覆 junlymom 的帖子

學校希望學生可以兩條IS / Local School streams 都可以配合到因為學校行雙班主任制,一個講全英,一個全普,小朋友喺自然環境提升語言能力、自信心等

不過如過家長喜歡學校多功課同谷,呢間學校就不是這路線了

你自己的心水係去邊類型學校?

回覆樓主

How's the campus of Kendall like? It seems v v small!

fifiplay 發表於 17-9-13 23:25

請問有沒有英粵班?
‹ 上一主題|下一主題