用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Richard Huish college uk
go

Richard Huish college uk [複製鏈接]

請問有沒有人在這學校學習?想了解多d, thank you
   2    0    0    0

hellosharon 發表於 17-4-23 16:25
請問有沒有人在這學校學習?想了解多d, thank you

是少數有boarding house的政府書院,我仔師姐也是讀呢間,聽聞教得麻麻,主要係靠自己讀同找資料,可能佢唔好彩請果科遇着麻麻的老師啦,門檻不高,此校成績好可能主因是收得多華人學生啦,因為華人學生成績差極有限,除非唔肯努力讀,所以拉高了學校的成績

我也想知。學校網這樣寫:Each year, around 5% of our students come from all over the world to study at Huish, living with local families in Homestay accommodation and new for 2017, Oak House, our prestigious boarding facilities.

有多些學生和家長的分享嗎? 教學質素 / 國際學生支援好嗎?

回覆 pattison 的帖子

Richard Huish 收的學生大多都係16 - 19歲. 全考人數大約有1500 人左右. 聴返之前讀過的人遘返都有香港學生Non-Jupas返到香港的大學讀 (大部份都係讀返數同科學). 學費比起其他學校真係好平, 好似舊公務員仲有費discount. 希望幫到你.

pattison  Thank you!  發表於 17-4-29 21:44

用家意見:2016年AL成績合格率99%, 港生3A*,2A*1B/1C,AAA亦有,他們大都來自本地band1中學。師資方面,經常都有hw/assessment/pass paper做。老師教得好唔好真係睇彩數,有heart有跟進嘅有, 上堂你唔明,你自己搞掂嘅又有。
活動方面,學生可以揀有關選修科嘅活動,
、enrichment course, 當中也有運動。有些學科會繳請在職人仕到校分享,事前會通知學生做定準備,亦有study tour. 知道最近佢地有學生上BBC電台接受訪問。
感覺上呢間學校都提供platform,俾學生見識/體驗吓唔同層面人/事。

最後沒有往richard huish
‹ 上一主題|下一主題