用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 出國留學還是留港升學
go

出國留學還是留港升學 [複製鏈接]

想問大家, 小兒在港有幾個好 offer, 本打算留港先完成 Bachelor degree, 再決定出國讀 master, 但最近有朋友認為應該先出國讀 Bachelor 以擴闊眼界, 小兒現在難以決擇. 究竟這個年代出國讀書是否比留港仍有優勢呢?
   8    0    0    0

好看子女性格,沒有一定標準。

我仔由初中出國到大學,和由香港剛去讀大學的一班,已經有很大分別。master 去讀的話,如果內向性格就未必容易融入當地生活。

noel2010 發表於 17-4-23 11:43
好看子女性格,沒有一定標準。

我仔由初中出國到大學,和由香港剛去讀大學的一班,已經有很大分別。master ...
請問他們的分別在那方面呢?

Rachethew 發表於 17-4-22 20:47
想問大家, 小兒在港有幾個好 offer, 本打算留港先完成 Bachelor degree, 再決定出國讀 master, 但最近有朋 ...

是否手上也有海外offer, 如現在才考慮出外,未必有好offer, 倒不如留港

poonseelai 發表於 17-4-23 21:48
是否手上也有海外offer, 如現在才考慮出外,未必有好offer, 倒不如留港
是的,英美各有不錯的 offer

Rachethew 發表於 17-4-24 01:16

是否有優勢我不清楚,普遍認為入到三大好過出國,個人意見有機會去見識對個人成長有幫助,這基於假設孩子能投入當地生活,聽過去到外國只跟香港孩子一起,英文都少講,咁可能無什麼得着,另外睇你自己點睇香港各大學在目前氛圍能否保持自己

如果香港和英美各有好offer, 家裏沒有經濟顧慮, 那就不用考慮前途,優勢這些外在條件, 先問孩子意願, 出國或留港, 他傾向那一方面多些.   

我兒是四年前出國升讀大學, 他成績優異, 當年我卻是希望他留港升讀大學, 讀master才出國, 但他一心一意赴美升學.  結果是, 我後來就跟他說, "媽媽很高興你當年做了赴美升學這個決定".  

如果經濟條件好,就由孩子自己決定。如果以employer的立場,係香港搵工反而三大畢業甚至八大的神科(如理大Physio,城大Law, Marketing, 浸大傳理)更有優勢。不過如果佢打算係外國工作,或者想入MNC,當然係外國讀書較有優勢。

我做某上市公司HR,其實Trainee post香港及外國畢業起薪點都是一樣。反而有主管係三大/City/Poly畢業有著數。

dlam141231 發表於 17-4-24 10:37
如果香港和英美各有好offer, 家裏沒有經濟顧慮, 那就不用考慮前途,優勢這些外在條件, 先問孩子意願, 出國或 ...
阿仔正正就是心大心細唔識揀,始終一讀幾年, 驚揀錯

Rachethew 發表於 17-4-24 19:15
阿仔正正就是心大心細唔識揀,始終一讀幾年, 驚揀錯

介意講下邊科和考慮那些學校?

Rachethew 發表於 17-4-24 01:16

香港和英國的是 conditional offer。
要看各 offer 的 condition,有些大學要求十分高,要有 Plan B。
另外,大學排名,有否 scholarship 也是考慮因素。

要睇下係咩科同埋咩大學,個個系都有唔同。

我 JUPAS 放榜派到讀英文系,阿媽話留低係香港都唔錯,但係當時我突然意念浮現-去英國升學。阿媽唔想,但係阿爸話:「佢 18 歲啦,自己條路點走,自己決定。」我屋企係小康之家,經濟條件唔算好好,不過不失,去留學其實用好多錢。以我個家庭狀況,其實留係香港係最適合。

融入當地,其實只要你肯,就唔難。我個系細,又冇亞洲人,我唔融入就等於自我隔離。我依家外國朋友係多過香港朋友,基本上日日都要講英文。選擇邊個國籍嘅朋友係自己可以控制,我當初都係上 FB 搵 Freshers,結果畀我搵到一班唔蒲嘅英國人,我地有時候去玩 Laser Tag、睇電影、聚餐,你要搵外國朋友,一定搵得到。

我覺得我呢個決定係好,因為我係香港都係父母幫我處理所有野,去英國就咩都要自己處理,銀行卡、買日用品、洗衣服、學業,所有野都要自己學識處理,我甚至畀以前更鍾意讀書,我同父母關係都好左。

如果經濟條件唔差,去留,等佢自己決定,畢竟大個仔,人生要自己掌握。

我女三大和海外都有 Conditional Offer:
1. HKUST - Business
2. CU - Quantitative Finance
3. HKU - Asset Management & Private Banking
4. BU - Music
5. Canada UBC - Commerce
6. Canada UWO - Music
現在我們只交了HKUST的留位費,其餘的香港各大學都放棄了。阿女一心想出國,而且志願讀音樂。但我真怕她讀完返來難揾工作,條路會好難行。我不知應不應該給她選擇自己興趣而行一條難行的路,而且論排名,UWO ranking 低又少人識。

佢既意願係重要考慮因素

vf_mom 發表於 17-5-8 15:15
我女三大和海外都有 Conditional Offer:
1. HKUST - Business
2. CU - Quantitative Finance
其實要睇女兒的意向同埋你們的經濟能力。如果有心讀音樂BU唔差。UWO (Western Ontario)其實係加拿大ranking唔差,名氣唔及UT, 不過都係一間好學校。佢應該係Business比較出名, Music唔知。你預供佢去讀音樂係滿足佢意願同訓練獨立,投資未必有回報。

出國讀書同本地畢業生, 眼界已不同, 這是上市公司HR朋友講

AhiruNoPekkle 發表於 17-9-18 17:10
我都煩惱緊, 仔想出國讀MUSIC, 但我都擔心畢業後前境問題...

去邊讀?外國多機會好多,西方國家可以 absorb 到音樂人。無論 classical 或 pop ,香港都一潭死水。

‹ 上一主題|下一主題