用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1 30志願是否都比B2第一志願先派?
樓主: orangee
go

B1 30志願是否都比B2第一志願先派?   [複製鏈接]

回覆 orangee 的帖子

我的情形跟你有點似!我沙田區13間band one,雖然我小朋友小學不太出名,但佢係級1(平均分都95),我交比學校初稿是乙1及2心儀band1,乙3-5比較冇咁熱門band1,乙6-13便是餘下band1;但老師改回初稿後,乙7開始已經要放band2,我都好唔明點解會咁?唔通我小朋友唔會係band1,但如佢認為佢係band2,咁1-6又點解會放band1呢?

sammag 發表於 17-4-22 22:12
我地星期一要再交模擬表(之前填左一次除第一志願外,全被彈回),星期三見家長

...
我都係星期一再交模擬表,唔知我仍然填哂band1先,老師會點呢?

joyjoyparent    發表於 17-4-23 00:02

Ktfk 發表於 17-4-22 22:55
咁...A與B 都係 band 1, 隨機號碼A前些...

咁A第三志願與B第—志願相同, 而A第—及第二志願已落空,呢個情 ...

不是,B 先入,因他放在第一志願。

隨機碼先是代表佢可以先派第一志願,落空與否,就會跟著去派下一個隨機碼的第一志願,如此類推,到所有同 Band 嘅第一志願都睇過,就到回最前隨機碼的第二志願(在第一志願時未能派到位),如此類推,直至所有同 Band 嘅同學都派到位再去派下一 Band 嘅同學。

YmOra 發表於 17-4-22 23:01
當然有,我們不理會,我們一早決定咗在"草稿"表上改幾次作為""交差""而矣!!!在最後一填的"正稿"上填了我們最 ...
成功是指?派了第幾志願?

YmOra  成功係指沒有被學校擺佈,自決成功呢!  發表於 17-4-23 00:40

回覆 cherrie802 的帖子

其實到最後, 我們子女入了B1學校, 小學也會歡喜接受, 什至會以此推銷自己學生的成就!

cherrie802    發表於 17-4-23 00:20

lm251099 發表於 17-4-22 23:44
不是,B 先入,因他放在第一志願。

隨機碼先是代表佢可以先派第一志願,落空與否,就會跟著去派下一個隨 ...

如此類推,直至所有同 Band 嘅同學都派到位再去派下一 Band 嘅同學 <----應該係派晒同Band 1既30個統一位...就開始派Band 2...依隨機號碼先後去派...如此類推...唔理是否所有Band 1生都是否派到位

舉例...有某B1生...只填乙1乙2乙3...隨機號碼又唔靚...乙1乙2乙3都派唔到...就变相會停止處理佢既派位...直至30個位派完...先處理佢派位 ~~~

joyjoyparent  
十分清楚!  發表於 17-4-23 00:23

回覆 亞旺媽 的帖子

一開始派同一組別時,先處理每人的第一志願就睇隨機no.先後入,到派第二志願時未有學位的又按no.先後入,再到第三志願時未有學位的又按no.先後入,如此類推。所以除了隨機no.外,也就是點佈陣,總之係一格食一格玩法。

亞旺媽 發表於 17-4-22 23:29
唔好意思, 我唔係好明點解B最後可能會派得好過A, 可唔可以詳細少少講多D俾我知~

...

我建議你去教育局個網站睇佢個VIDEO會明白好多,9分鐘。我都睇左幾次,因到關鍵時候會一時對D關鍵位有疑問。

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/

https://youtu.be/axMMfzBsTis

大家唔明可以lum吓呢條片

Ktfk  Thank you...  發表於 17-4-23 00:23

唔好意思, 我唔係好明點解B最後可能會派得好過A, 可唔可以詳細少少講多D俾我知~

...

一個簡單嘅例子希望幫到你:

假設A同B嘅1-30志願完全一樣,A一定派得好過B,因為隨機號碼較前。假如B放棄第一志願嘅學校,將2-30志願順序改為1-29,那麼,結果有兩個可能,一係A入到第一志願,當然算係派得好過B,另一可能係A派唔到第一志願,那麼B就一定派得好過A,因為一定係派完B嘅1-29志願至到A嘅2-30志願。

回覆 cherrie802 的帖子

你老師已算仁慈,7先叫你開始Band2。你作為學校第一,根本唔洗太擔心喇,如果唔係入一二志願,都會嘗試去叩門吧。同埋我有種另類想法,如果你萬一萬一唔好彩派入B2,反而會增加同情分,增加你叩入心儀學校的機會呢。

cherrie802  THX  發表於 17-4-23 00:54

Ktfk 發表於 17-4-22 22:55
咁...A與B 都係 band 1, 隨機號碼A前些...

咁A第三志願與B第—志願相同, 而A第—及第二志願已落空,呢個情 ...
例如B第一志願LS有位入左,A第一同第二志願XY中學都冇位,到處理未有學位的A第三志願時LS已有其他人放第一同第二入左,咁到第三志願LS已冇晒位,就算A的no.前都冇用就會跌去之後的志願。

...

以樓上的題目為例,

已知:
## A隨機號碼比B靚,A優先過B.
## A與B有著相同心儀的中學,只是A放在乙3,B放在乙1.
## A的乙1和乙2皆落空了.

配對學位的先後次序為::

乙1:A::先被配對--->結果落空了
 乙1:B::跟著配對--->"XX中學",可能1:有位且被派入;可能2:無位了B落空了.
 乙2:A::先被配對--->結果落空了
 乙2:B::跟著配對--->"YY中學",可能1:已經在乙1上咗岸無需繼續玩;
              可能2:乙1落空了仍需繼續被配對.
 乙3:A::先被配對--->"XX中學",可能1:XX中學仍有位,故有著與B相同結果入讀該中學,但遲過B被派入;
              可能2:XX中學在A在乙3配對之前已額滿,故A落空了,
                 B被取錄,由於B先於A放置在乙1且仍有空缺;
              可能3:A落空,因為當B在乙1先過A在乙3被配對也落空了,咁!A更加啦!
 乙3:B::跟著配對--->"ZZ中學",... ...視乎B在以上結果如何... ...

結論:::
A有著"優先"於B的選校優勢,但只要""佈署""得宜,B亦可以有著"首先"被派入的機會.

換言之,
我們常常只著眼於("A乙1優先過B乙1")...("A乙2優先過B乙2")... ...,
但別忘記("B乙1亦優先過A乙2")呢!

mcl203 發表於 17-4-23 00:09
應該係派晒同Band 1既30個統一位...就開始派Band 2...依隨機號碼先後去派...如此類推...唔理是否所有Band 1生都是否派到位

電腦會先按照第一組別學生的選校意願次序派位,如學生的所有學校選擇未獲分配學位,電腦會從網內剩餘的學位中,為他們分配一個學位。

當學校網第一組別的學生均獲分配學位後,電腦再按同一程序處理第二派位組別的學生,最後為學校網第三派位組別的學生。

YmOra 發表於 17-4-22 22:12
我會補充一點,較好的band2已經被這部分的band1學生搶走了,但是,未被搶晒,不然,該bnad2中學就變為有bnad1生 ...
多謝解答。我另有一個疑問:當我想睇返D叩門經驗POST的時候,發現一D CASE係即使填晒BAND2,BAND3學校都入唔到,派左去隨機學校的CASE,亦有傳聞係話志願5之後是亂派,咁如果到時有咁的CASE,是否可向教育局查詢或者投訴呢?

例如:

元朗區有無成功叩門嘅學生?(32樓)

阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左.

cow 發表於 17-4-23 00:39
電腦會先按照第一組別學生的選校意願次序派位,如學生的所有學校選擇未獲分配學位,電腦會從網內剩餘的學 ...

- deleted ~~~~~~~~~~~~~~

回覆 mcl203 的帖子

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Leaflet_SSPA1517_TC.pdf
第四頁

cow 發表於 17-4-23 01:02
回覆 mcl203 的帖子

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/sec ...
對...睇番隻EDB CD...我搞錯了....

kkhon  咁教育局都人性化吾一定比B3校  發表於 17-4-23 01:16

BallBallMaMa 發表於 17-4-22 22:50
就係獲派中學個名單唔見得人,咪唯有公佈頭三志願率來混淆視聽囉

揀小學,我會睇埋學校有冇貨真價實發佈派獲嘅中學,有幾多學生入左。冇嘅就唔諗!
‹ 上一主題|下一主題