用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區B1
go

北區B1 [複製鏈接]

請問大家,對田家炳,李嘉誠有咩睇法?學校話,乙3已經要放風采

elbar  馬明   發表於 17-4-22 15:45
   1    0    0    0
http://mmbb423.my.babysky.hk

mmbb423 發表於 17-4-22 12:57
請問大家,對田家炳,李嘉誠有咩睇法?學校話,乙3已經要放風采

睇你排乙一二係田家炳/李嘉誠,我估你小朋友B1中/尾吧!風采有兩班英文班,都唔錯呀!

有無諗過填埋大埔撥俾北區B1執雞位呀?
迦密柏雨: 4
莫壽增    :   4
王肇枝   :10
沐恩      :  6
恩主教  :10

唔知可唔可以填埋大埔B1執雞位才填北區B2呢?咁樣會唔會太博呢?

以下純我自己個人喜好(自己鍾意大埔B1中學多啲) 及有基督教信仰考慮因素填表次序

乙一: 陳融 / 田家炳  
乙二: 王肇枝
乙三: 沐恩
乙四: 風采 / 馬錦明 (呢兩間都係有2班英文班)
乙五: 大埔救恩 (呢間都係有2班英文班) (有8個學位俾北區)

咁排位唔知會唔會太博呢?

利申:小女今年考到直資中學,不會參加中央派位大抽獎。(故此,不要盲目相信及跟從我喜好)

mmbb423 發表於 17-4-22 12:57

嗯!現實貼地啲,咁排會唔會合理啲呢?請賜教!

乙一: 田家炳  
乙二: 李嘉誠
乙三: 風采 / 馬錦明 (呢兩間都係有2班英文班)
乙四: 王肇枝
乙五: 沐恩
乙六: 大埔救恩 (呢間都係有2班英文班) (有8個學位俾北區)
之後就填B2, OK 嗎?

好多謝你俾咗咁多意見其實我小朋友係b1a,我甲一係莫同甲寅,乙一係甲寅,乙二學校叫我田家炳同李嘉高誠二選一,乙三已經係風采,我本身其實不太喜歡風采,但係放其他,學校又話太進取

小時了了  乙三入中文中學純我個人情縮感覺係唔甘心,如果執雞成功乙三都仲有入讀大埔B1學位機會嘛。   發表於 17-4-23 07:02
小時了了  坦白講,學校叫你咁填無可厚非,因為北區超級唔阿學位,咁填講真係好穩妥嘅。   發表於 17-4-23 06:59

其實我如果乙三填大埔執死雞位,係咪已經萬份一機會,而且太博呢?

elbar  Pls check pm  發表於 17-4-24 10:25

mmbb423 發表於 17-4-23 00:15
其實我如果乙三填大埔執死雞位,係咪已經萬份一機會,而且太博呢?

咁排又得唔得呢?(再次利申,我女唔會參加大抽獎,我係估估下咁填及無經驗架,唔好信晒我。)

乙一: 甲寅  
乙二: 李嘉誠 / 田家炳
乙三: 迦密柏雨 / 莫壽增
乙四: 王肇枝 / 沐恩 / 恩主教
乙五: 風采 / 馬錦明 (呢兩間都係有2班英文班)
乙六: 大埔救恩 (呢間都係有2班英文班) (有8個學位俾北區)

or

乙一: 甲寅  
乙二: 李嘉誠 / 田家炳
乙三: 迦密柏雨 / 莫壽增/王肇枝 / 沐恩 / 恩主教
乙四: 風采 / 馬錦明 (呢兩間都係有2班英文班)
乙五: 大埔救恩 (呢間都係有2班英文班) (有8個學位俾北區)

P.S.
1) 純我自己博嘅想法及心態,如果我女B1A, 問心,我唔甘心乙三已經有機會被派去中文中學而需要考好成績才可以入英文班。

2) 坦白講,以上兩個排法係博嘅,真係要承坦一定程度派唔到頭三位願志願後派好後志願風險,一定要想清楚。風采 / 馬錦明呢兩間放乙四/五/呢個位,其實相信好大機會無位。聽阿女,佢間學校B1尾B2好多時乙一係陳融/田家炳/李嘉誠;乙二已經係風采 / 馬錦明.

3) 我相信你填乙三/四係大埔B1中學,老師都會彈返你,因為學校都要保住入頭三個志願%。

小時了了 發表於 17-4-23 06:52
咁排又得唔得呢?(再次利申,我女唔會參加大抽獎,我係估估下咁填及無經驗架,唔好信晒我。)

乙一: 甲寅  ...

那麼,風采及馬錦明是否全收 B1 生無收 B2 學生,起不是已成 B1 校?不然就算 B1 生將他放在30位,而前29個都落空,佢都入硬啦!

ar_mak 發表於 17-4-23 10:22
在於家長,入到間心儀中學,唔理係自行收又好,抽中又好,第30志願又好......呢D野根本就冇所謂.

但在於學校.. ...

怎會對學生無分別呢?佢越早填 B2 校即越早放棄自己是 B1 生這得來不易的條件。

小時了了  越早填 B2 校即越早放棄自己是 B1 生這得來不易的條件 --- Agree  發表於 17-4-23 17:44

小時了了 發表於 17-4-23 06:52

乙一: 甲寅  ...

簡介會風釆個校長講有3班英文班

小時了了  多謝修正  發表於 17-4-23 17:38

ar_mak 發表於 17-4-23 10:57
是咁的,勝利係分兩種,一種係現實上勝利,另一種係精神上勝利.
個問題就係,估同肯定之間,兩者係有分別. 假設是肯定B1,學校就更加肯定學生在乙三已經玩完遊戲;而在於學生,當然係唔甘心乙三就去投降.故此,假設就算去到乙三十,但派到一間心儀中學,呢個係實際勝利,而唔係學校要既精神勝利.
不過從數學上而言,B1生係絕不可能派乙30,你諗下點去塞飽之前29間中學既學額???
PS:學校老師同學生家長去研究呢D野,當中有道德風險,所以我係唔會將某種情況去睇成心必然.

絕對認同您觀點,我就係要實際勝利, 唔要學校嘅精神勝利。

呢個帖:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3396712&extra=&highlight=%E7%BE%85%E5%AE%9A%E9%82%A6&page=3

北區保良局馬錦明中學 http://www.plkmkmc.edu.hk/plk_xscj.asp 呢間係微調中中, 有2班英文班, 呢間係北區B1C-B2A 好熱門的, DSE 3322 (core subjects) - 41.1% (HK:36.6%) 我都覺得 DSE成績麻麻.  

呢個帖:請問長沙灣基崇是band幾?http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3402399&extra=page%3D2: DSE 3322 - 56.3% (HK: 42%) 基督教崇真中學直資俾EK 網友評為 Band 2B, 但DSE成績仲好過北區B1C-B2A 熱門馬明,我實際勝利,寧願阿女考EK網友口碑B2B直資但實際仲好過北區嘅B1C-B2A中學

P.S. 上月呈三後, 最後阿女B1B-B1C, 今年3月中考入EK網友口碑B1B-B1C直資,等於北區B1A-B1B津校同Level (DSE成績低甲寅少少,但高B1B好多好多。)

mmbb423 發表於 17-4-23 00:12
好多謝你俾咗咁多意見其實我小朋友係b1a,我甲一係莫同甲寅,乙一係甲寅,乙二學校叫我田家炳同 ...

你可以參考其他校網嘅網友大抽獎填表意見。

B1 30志願是否都比B2第一志願先派?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3441839&extra=page%3D1&page=1
sammag # 11
如果係咁理解,我想知,點解老師要一個band 1頭學生,第二填基元/盧中(band 1尾),第三就要填羅桂祥/天官(band 2).
點解唔可以排晒全部band 1學校,先再排band 2學校? 反正排一間band 2學校都會比band 2學生早派位。
求解,謝謝大家。

joyjoyparent # 12
全中! 所以家長要醒目, 學校的目標不一定對你自己的子女最有利!

mcl203 #13
咁就要問番老師了.......

kkhon #14
咪学校想做靚塊饼,頭3志愿

YmOra #15
十分認同,嚟到升中填表最後一步,係好睇家長們是否能夠"堅持"自己所選所排的呢!最大的""阻力""是從學校而來呢!

多謝晒

回覆樓主

今年我校有人放田家炳第一志願都入不到,所以田家炳今年如第二志願很定死晒了

mwm116 發表於 17-7-16 14:32
今年我校有人放田家炳第一志願都入不到,所以田家炳今年如第二志願很定死晒了
...

请问是b1生放第二入唔到吗?

瑩希媽媽 發表於 17-7-16 16:06

放第一入吾到,咁派左去边?

瑩希媽媽 發表於 17-7-16 16:06

一定是B1生啦,派了鳳溪,可能隨機號碼很後

mwm116 發表於 17-7-16 16:17
一定是B1生啦,派了鳳溪,可能隨機號碼很後

咁鳳溪是b3嗎
‹ 上一主題|下一主題