用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沒有band 3 生的小學
go

沒有band 3 生的小學

可能嗎?

judy  點解無可能呢?  發表於 17-4-21 17:57
憫母  國際學校  發表於 17-4-21 16:43

醒目開學勳章

sunnygirl 發表於 17-4-21 15:22
可能嗎?

宣道

回覆樓主:

小學冇分banding,只有家長自己評分,如happy school排尾尾,中學好似有 但家長只有估估吓。。。

可能嗎?

禮賢 好似是

Yanamami  無可能……  發表於 17-4-21 17:50

brother4 發表於 17-4-21 16:24
小學冇分banding,只有家長自己評分,如happy school排尾尾,中學好似有 但家長只有估估吓。。。
...

我意思唔係學校 banding,  而係有無小學係只有 band 1, 2 學生,而無 band 3 學生

lovebb2 發表於 17-4-21 17:27
禮賢 好似是

原來真係有架? 朋友個女讀有直屬中學的小學,老師話佢女上唔返直屬中學,但就話佢知佢地小學係無band 3 組別學生的,叫佢可以進取d 揀學校

回覆樓主:

我一直以為每間學校都係1/3 係 band 1 生,1/3 係 band 2, 1/3 係 band 3

sunnygirl 發表於 17-4-21 17:33
原來真係有架? 朋友個女讀有直屬中學的小學,老師話佢女上唔返直屬中學,但就話佢知佢地小學係無band 3  ...

講大咗既機會係存在既~

Yanamami    發表於 17-4-21 17:51

sunnygirl 發表於 17-4-21 17:39
我一直以為每間學校都係1/3 係 band 1 生,1/3 係 band 2, 1/3 係 band 3
呢个係“-般”小学既成績~好d既有四、五成band1, 有d成績再好d既私小有七、八成同学入band1中学,总有起碼5~10%係band3,係比較上既問題而矣~0 band3我只听过APS夠胆講~

sunnygirl 發表於 17-4-21 17:33
原來真係有架? 朋友個女讀有直屬中學的小學,老師話佢女上唔返直屬中學,但就話佢知佢地小學係無band 3  ...

你朋友讀直屬小學,去問吓老師若係本區B2生,係咪可以乙1照揀中學部吖嗎,咪答案呼之欲出囉 ~

回覆樓主:

老師講左唔洗揀,因為中學部只收頭xx 名學生

sunnygirl 發表於 17-4-21 18:04
老師講左唔洗揀,因為中學部只收頭xx 名學生

學生家長有權問多D吖, 問清楚機制下係依校內名次 定 本區組別 去派位 ~~~

mcl203 發表於 17-4-21 18:10
學生家長有權問多D吖, 問清楚機制下係依校內名次 定 本區組別 去派位 ~~~
...

坦白講我覺得佢學校安排得好差,只係話你知唔洗揀中學部 + 學校無 band 3 生 + 唔會教你填/幫你睇統一張表

sunnygirl 發表於 17-4-21 18:16
坦白講我覺得佢學校安排得好差,只係話你知唔洗揀中學部 + 學校無 band 3 生 + 唔會教你填/幫你睇統一張表 ...

呢個係學校問題,我已提示若唔清楚自己可能位置,問多D係會好D,問左唔答就無計~

可能嗎?
沒有為學生呈分既學校, 就一定無B3學生.

有呈分學既學校之中, 比較有可能接近"沒有"B3學生既學校, 恐怕只有APS一間.

因為APS近年入B3學校極少(個位數字人數), 前年更試過"沒有人入B3中學"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-21 18:24
沒有為學生呈分既學校, 就一定無B3學生.

有呈分學既學校之中, 比較有可能接近"沒有"B3學生既學校, 恐怕只 ...
直私小學...有見學生入B2/直私中學...就有機會係B3生 ~~~

sunnygirl 發表於 17-4-21 17:29
我意思唔係學校 banding,  而係有無小學係只有 band 1, 2 學生,而無 band 3 學生
...

可以想像學校要求一定很高,跟不上一定冇得留低,所以不要1就是2。。。想問神校?

brother4 發表於 17-4-21 18:32
可以想像學校要求一定很高,跟不上一定冇得留低,所以不要1就是2。。。想問神校?
...

是神校

sunnygirl 發表於 17-4-21 18:37
是神校
你講果間係收頭XX位....定...頭XXX位...??....

sunnygirl 發表於 17-4-21 18:37
是神校

想起低x喜劇,杜文澤同 神校校長的對句。。。哈哈,點解家長要孑女入讀神校。。。哈哈