用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 瑞士酒店管理大學集團 籲港怪獸家長放手 ...
go

瑞士酒店管理大學集團 籲港怪獸家長放手 [複製鏈接]

■瑞士酒店管理大學SHMS  互聯網

今年中學文憑試屆尾聲,有開辦酒店管理課程的集團總監分享面試文憑試畢業生的經驗,指本港近年湧現「怪獸家長」,亦有學生在面試時哭泣。她促家長適度放手,讓學生獨立成長。

學生抗逆力低面試哭泣

負責大中華區收生的瑞士酒店管理大學集團(SEG)大中華區總監陳麗儀指,集團每年全球招收約2,000名新生,其中約170名為香港學生。陳指收生着重語文能力、對行業的熱誠及面試表現;但據她觀察,近年面試的文憑試考生抗逆力一般較低,曾有學生被問為何某一科成績特別差時哭泣。她每天面試數十人,當中有數名學生也在面試期間哭泣。

陳把情況歸因於怪獸家長,指他們除了為子女完成所有入學手續、親身陪伴開學,甚至要求取得學生所收電郵的複本;又指有學生曾向父母表示實習辛苦,家長便致函酒店,要求為子女轉部門。她慨嘆家長過份着緊未必是好事,應適度放手讓學生成長。

SEG旗下的瑞士酒店管理大學SHMS亦公佈新獎學金計劃,合資格學士、碩士生最多可獲19萬港元獎學金,名額20個。

0    0    0    0

試數十人,當中有數名學生也在面試期間哭泣.......terrible.....

小朋友壓力很大

ckaying 發表於 17-4-21 17:12
小朋友壓力很大

大學生18歲了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

作為父母,真係要定時自省一下,十八歲已經是成人,  我都時常提醒自己要放手。

面試期間哭泣, 唔一定係學生問題.

都18歲人,面試時被問及點解有些科目考得唔好,就即時哭泣?比較難想像,其實呢d係咪應該入父母數呢?

成熟度當然因人而異,亦因環境而異,呢輩小朋友都未"捱"過,係差啲!
剛睇完地獄厨神講教仔女,佢自己兩公婆搭頭等,但仔女就冇,因為佢要佢地學要享受先必付出,但眼見身邊中產,動不動去旅行幾4、5歲就嚷著要搭頭等,溫室中嘆慣,點攪?

Doray 發表於 17-4-22 18:16
佢自己兩公婆搭頭等,但仔女就冇,因為佢要佢地學要享受先必付出 ...

我唸我呢世都無呢種享受。
你身邊啲中產都好有錢,小朋友都好成熟,4、5歲就知道飛機係有頭等。

elbar 發表於 17-4-21 13:49
■瑞士酒店管理大學SHMS  互聯網

為何揀酒店管理, 咁怕辛苦!

Doray  Agreed!!!  發表於 17-4-24 09:50

cow 發表於 17-4-22 18:38
我唸我呢世都無呢種享受。
你身邊啲中產都好有錢,小朋友都好成熟,4、5歲就知道飛機係有頭等。
...

佢可能係胡鬚曾嗰類中產。我細路頭等「港鐵」就可以。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-4-23 06:05
佢可能係胡鬚曾嗰類中產。我細路頭等「港鐵」就可以。
就係未到胡鬚曾咁嘅level 先令人不以為然,專然係專業人士,佢有自已"life style", 但我就覺得有啲over law.

我個女搭機经過B-class 同頭等,好羡慕咁話佢都好想坐,我就話俾佢聽如果要坐,請自已俾心機努力工作,搵份媽咪呢啲要飛嘅工作,咪有機會公司俾錢你搭,跟著我就話佢知價錢嘅差異,佢就心裏有數,冇再講話要搭la,

Doray 發表於 17-4-24 09:48
我個女搭機经過B-class 同頭等,好羡慕咁話佢都好想坐,我就話俾佢聽如果要坐,請自已俾心機努力工作,搵份 ...

帶佢去搭港鐵頭等止渴先。

Doray 發表於 17-4-24 09:48
我個女搭機经過B-class 同頭等,好羡慕咁話佢都好想坐,我就話俾佢聽如果要坐,請自已俾心機努力工作,搵份 ...

識教!

「要求取得學生所收電郵的複本;又指有學生曾向父母表示實習辛苦,家長便致函酒店,要求為子女轉部門…」

我覺得依樣先攞命....如果我係學生去酒店做實習,阿爸阿媽咁搞法,我都唔知點面對啲同事...大佬...你估我係小學生咩,就算想轉部門都自己講啦...

Terr宜aarona 發表於 17-4-27 14:30
「要求取得學生所收電郵的複本;又指有學生曾向父母表示實習辛苦,家長便致函酒店,要求為子女轉部門…」

...
但弊就弊在宜家啲子女唔覺有問題先係最大問題

回覆 Doray 的帖子

咁又係呀,依啲野父母和子女都有責任,唔可以靜係賴晒父母。不過想送個仔出國讀書,去瑞士讀酒店管理,都係想佢見識世界。都讀到大學,乜鬼都擔心一餐,咁送佢去外國讀書把鬼咩...

其實啲怪獸家長眼中咩家長先係「怪獸」呢? 竟然可以覺得自己冇問題。

我諗佢地可能唔係覺得冇問題,係唔抵得,覺得佢去未夠班或handle 得唔夠好,於是忍唔住出手。
心態可能係同幫小學生的仔女做勞作做project 一樣,因為在父母眼中,仔女永遠都係長唔大

人進化左咁耐都保留住淚腺,哭泣有咩問題,覺得唔適合入讀/入行你有權唔收,唔應該去假設同學哭泣背後係父母有問題。Hospitality Industry 唔係應該人性化啲對客同從業員咩?服務行業都要有自己嘅尊嚴。
‹ 上一主題|下一主題