用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 2歲11個月cac評估结果
go

2歲11個月cac評估结果

之前健康院確診過度活躍+尃注失調,轉介去cac評估,
評估结果正常,各方面發展超越同龄小孩至4歲,
目前擔心己為管教問題.....
望找到同路人倾訴下.....

2歲11個月會確診ADHD?

picalo 發表於 17-4-21 11:12
2歲11個月會確診ADHD?

評估結果,正常

KUNG3388 發表於 17-4-21 10:31
目前擔 ...

其實有甚麼實質問題?反叛?硬頸?怕輸?

964000 發表於 17-4-22 15:57
其實有甚麼實質問題?反叛?硬頸?怕輸?

實質問題就如你所謂,反判,硬頸,好勝,對抗性好强,不愿服從,自我中心!

KUNG3388 發表於 17-4-22 22:48
實質問題就如你所謂,反判,硬頸,好勝,對抗性好强,不愿服從,自我中心!
...

我個女都係咁好誇張tim,請問你去邊度做測試?

billylaw 發表於 17-5-1 23:21
我個女都係咁好誇張tim,請問你去邊度做測試?

佢心智4歲5歲,有以上問題都是一樣咁教,我直呈當我女好大個咁教,所以都不用評估。

964000 發表於 17-5-2 14:01
佢心智4歲5歲,有以上問題都是一樣咁教,我直呈當我女好大個咁教,所以都不用評估。
...

我都當佢好大個咁教,但成效好似不大,好鐘意挑戰,講乜駁乜,連陌生人都唔驚,唔識ge姨姨都可以吵一餐,今日食飯整到隔離個姨姨,唔道歉不特止,仲好無禮貌咁話係人地自己撞到佢,又話間餐廳唔係佢一個人ge,洗乜同佢道歉咁話,都唔知點教佢好

講多D故事比佢聽,找些大個D小朋友的書,可從中學習同人相處和同理心。
玩多D role play, 例如煮飯仔,餐廳遊戲,你扮自己撞到佢跟他道歉,不要只說教。

billylaw 發表於 17-5-3 23:50
我都當佢好大個咁教,但成效好似不大,好鐘意挑戰,講乜駁乜,連陌生人都唔驚,唔識ge姨姨都可以吵一餐, ...

你女幾大呀?佢的行為,同我女好相似,頭痛真糸唔識教!!!
我糸健康院介去做評估的!

KUNG3388 發表於 17-5-4 10:37
...

5歲半

KUNG3388 發表於 17-5-4 10:37
...

老師話叫我搵個醫生寫轉介信去政府排,但話都會排好耐下,叫我負擔到就搵私家

billylaw 發表於 17-5-4 17:50
老師話叫我搵個醫生寫轉介信去政府排,但話都會排好耐下,叫我負擔到就搵私家
...

糸呀!5歲半,要盡快去排,
當時我女被健康院醫生懷疑過度活躍,及専注不足時,我比較積正面去處理,一邊排cac一邊揾訓練中心,同時積極去听呢方面的講座,家庭,學校,訓練中心—齊配合,幾個月后效果好明顯,(可能我女較细個易的調教),在學校及在外面都好左好多,在家依然好反判及喜歡對抗,

KUNG3388 發表於 17-4-22 22:48
...

我女都係,而家兩歲四個月。想問下邊度可以check

TracyKwong 發表於 17-5-22 23:44
我女都係,而家兩歲四個月。想問下邊度可以check

健康院

KUNG3388 發表於 17-5-24 12:24
健康院

Thx

964000 發表於 17-5-2 14:01
...

我地遇到小孩子有錯處,就要用反佢既年齡黎教,唔係就越黎越難教,怕唔明白…錯d咩…點解係錯…點樣會唔再錯同樣既錯,我屋企個位大小姐,好硬頸已上小學了

TorresChow 發表於 17-5-31 02:28
我地遇到小孩子有錯處,就要用反佢既年齡黎教,唔係就越黎越難教,怕唔明白…錯d咩…點解係錯…點樣會唔再 ...

其實大大下真係好好多,我女而家4歲半,講道理好多,雖然都成日辯論咁好攰

KUNG3388 發表於 17-4-21 10:31
目前擔 ...

邊間cac排到咁快?我仔之前排咗差不多成年先見醫生!
cac照理亦唔會做iq test喎,同埋,咁細個,好難亦好少咁快確認adhd喎⋯⋯

vanityfair 發表於 17-5-31 23:08
邊間cac排到咁快?我仔之前排咗差不多成年先見醫生!
cac照理亦唔會做iq test喎,同埋,咁細個,好難亦好 ...

沙田cac
而家快左,排半年