用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學收了,是否不用填大抽獎派位表? ...
go

直資中學收了,是否不用填大抽獎派位表? [複製鏈接]

已交了小六學生資料表給中學
   2    0    0    0

egg.plant 發表於 17-4-21 09:31
已交了小六學生資料表給中學

Pls refer to EBD FAQ P.8 http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/QA_2017_TC.pdf

問(10)
已獲不參加本年度中學學位分配辦法的直接資助計劃學校取錄並已完成註冊手續的學生,是否仍須填寫《中一派位選擇學校表格》?

答(10)
如學生已獲不參加本年度中學學位分配辦法的直接資助計劃學校(非參加派位直資學校)取錄,其家長亦已和有關學校簽署同意書及呈繳《小六學生資料表》,又或者已被其他學校(例如國際學校或私立學校)取錄並決定放棄參加統一派位,家長應在《選校表格》上簽署及劃去選校部分,以表示放棄參加統一派位(請參考下圖)。如家長不在《選校表格》上填寫任何學校選擇及沒有表示放棄參加統一派位,而學生並沒有獲非參加派位直資學校取錄,學生會按既定的派位程序獲分配學位。

Pls refer to EBD FAQ P.12 http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/QA_2017_TC.pdf

問(9)
參加中一派位的學生在獲得「不參加中學學位分配辦法」的直資學校取錄後,應特別留意哪些與派位有關的問題?

答(9)
如學生獲「不參加中學學位分配辦法」的直資學校取錄,而家長又選擇讓其子女入讀該校,家長須與學校簽署一份同意書,表示其子女願意放棄其他獲政府資助的中一學位,並將其子女的「小六學生資料表」呈繳校方。這些學生不會再獲派其他學校的中一學位。

請按此處瀏覽二○一五/二○一七年度「不參加中學學位分配辦法」的直接資助計劃中學名單。

教育局
學位分配組
二○一七年四月

2jkidsfather  Your concept is very good!  發表於 17-4-21 10:01

如已註冊直資,不可參加抽獎。

但份統一form 也要交,在表上註明  ->
「學生xxx已獲 xx中學取錄,放棄統一派位。」

小時了了 發表於 17-4-21 09:50
Pls refer to EBD FAQ P.8 http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-syste ...

完全明白,thank you!

meisieyip 發表於 17-4-21 10:12
如已註冊直資,不可參加抽獎。

但份統一form 也要交,在表上註明  ->

Thank you

egg.plant 發表於 17-4-21 14:32
Thank you

想問一定要係表格上面註明那一間直資收了?

不用。

q-mama 發表於 17-4-21 14:48
想問一定要係表格上面註明那一間直資收了?

看過小時了了提供的教育局資料,只須刪了選校表格便可

回覆 q-mama 的帖子

只填個人資料,排位格只需劃去便可。

kkhon 發表於 17-4-21 15:49
回覆 q-mama 的帖子

只填個人資料,排位格只需劃去便可。

收到啦!唔該哂各位(emoji)(emoji)

回覆樓主:

假如直資係交表給教育局過程中出錯,例如遺漏錯左輸入該學生紀錄。同時家長又在統一表上劃左大斜綫。結果會點樣?
反過來説,直資過程冇出錯,同時又照填統一表格,結果又如何?

回覆樓主:

呢段係教育局網頁找到,似乎直資收左的話,就算填左統一表也冇相干。

EarlySun 發表於 17-4-21 20:40
呢段係教育局網頁找到,似乎直資收左的話,就算填左統一表也冇相干。

您試下先,試完話俾大家知呀!今年7月11日等您通知大家後果如何,等您的好結果及好消息!.

Eat_Sleep_Play    發表於 17-4-21 23:40

小時了了 發表於 17-4-21 21:22
您試下先,試完話俾大家知呀!今年7月11日等您通知大家後果如何,等您的好結果及好消息!.
...

好提議,考慮下。

EarlySun 發表於 17-4-21 20:33
假如直資係交表給教育局過程中出錯,例如遺漏錯左輸入該學生紀錄。同時家長又在統一表上劃左大斜綫。結果會 ...

就算直資學校出錯,已被錄取的學生,總有offer letter喺手吧?

我相信應該唔會咁符碌,否則一早上曬頭條。家長同學校/教育局死過。

如果咁容易可以一腳踏兩船,升中何來煩惱?

2jkidsfather 發表於 17-4-21 23:04
如果咁容易可以一腳踏兩船,升中何來煩惱?

哈!哈!機會及成功係留俾勇於嘗試及 Think outside the box 嘅人!

好似買樓咁,為咗避稅,竟然有人可以諗到一約多伙又或者用盡18歲親友首次置業名額。所以人哋可以成為千萬富翁,自己只會安於本分做樓奴。

可能教育局人手及電腦無我哋想像中咁精密,可能有好多漏洞呢!係漏洞未被發現及堵塞前,有人肯及敢博,佢哋咪博到成功囉!

P.S. 我份人循規蹈矩, 我唔會咁大膽攞我女前途去博!

醒目開學勳章 王國長老

我仔女學校係龍校直升(直資),已經簽晒undertaking,學校一樣有派派位表要家長填。就好似樓上講,要劃左份表話已有直資學校取錄
我又唔明,都咁多年啦!點解唔可以在份表上面正正經經有個選項俾家長tick話已有直資offer唔參加派位呢!係要攪到咁多家長問

Eat_Sleep_Play  一個字:懶  發表於 17-4-21 23:41

EarlySun 發表於 17-4-21 20:40

唔處理當然無相干,如果 萬一 佢依你最後指示,刪除你直資既相關資料,去進行統一派位,自己評估風險。申請統一派位,是否已代表呢個係最終決定??

小時了了 發表於 17-4-21 23:25
哈!哈!機會及成功係留俾勇於嘗試及 Think outside the box 嘅人!

好似買樓咁,為咗避稅,竟然 ...

相連單位咪係其中一約多伙既例子,專業人仕無理由唔一早已知,只係問題嚴重與否~
‹ 上一主題|下一主題