用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有間精英制補習社, 但驚大壓力, 求意見! ...
go

有間精英制補習社, 但驚大壓力, 求意見! [複製鏈接]

小兒今年在一間band 1讀中四, 想補英文,為DSE做好準備!朋友個女最近去了中環一間新補習社補英文, 成績進步很多!

他們的老師在美國讀名牌大學, 以前又是ibanker。過往大部份學生的成績都是level5以上
所以我覺得真的很吸引。阿仔試完堂都很喜歡, 但我擔心仔仔會追不上他們的進度, 因為他的成績只是中游。我好怕補習社過分催谷和身邊都是比他叻的同學,導致仔仔會壓力太大。

好煩惱
我應該點做好? 你們有沒有聽過這間補習社,可以給我意見嗎? 去試一試好嗎?如果有類似經歷
可以分享嗎?

0    0    0    0

ckaying 發表於 17-4-20 18:25
小兒今年在一間band 1讀中四, 想補英文,為DSE做好準備!朋友個女最近去了中環一間新補習社補英文, 成績進步 ...

So what is the name of the tuition center?

ckaying 發表於 17-4-20 18:25
小兒今年在一間band 1讀中四, 想補英文,為DSE做好準備!朋友個女最近去了中環一間新補習社補英文, 成績進步 ...

我覺你可以俾小朋友試一個月睇下點先。。如果佢抗拒就停囉。。有時加強催谷下雖然成績會好, 但分分鐘搞到佢連讀書都失去興趣。。當然如果仔仔上落去覺得ok又冇所謂啦
‹ 上一主題|下一主題