用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基同piccolo monte其實係乜野關係?
go

樂基同piccolo monte其實係乜野關係? [複製鏈接]

本身係樂基waiting, 收到信話俾個piccolo monte offer, 會用返樂基既課程。其實係乜野玩法?

咁老師同學生係咪都係樂基轉過去呢?

同埋話有3年agreement, 如果PN開始讀,咁K3會係點?

滿腦子疑問......
   1    0    0    0

回覆 wendee 的帖子

我都收到信, 之前係K1 waiting, 3年係咪for K1-3?
唔知果間學校係點, 應該唔考慮

回覆 chengfsl 的帖子

You can choose to be promoted to Harts in K3 if you are concerned with the brand name since the school is applying to EDB to change the school name of Harts to add the word "Hong Kong Preschool" into it.

回覆 SarahGil 的帖子

And Piccolo may change its school name to be related to HKPS next year as well.

SarahGil 發表於 17-4-20 11:37
回覆 chengfsl 的帖子

You can choose to be promoted to Harts in K3 if you are concerned with the bra ...

I don't think it's feasible. harts has its own N students this year too I don't think it can have enough classes for its own k3 students and those from piccolo.

chengfsl 發表於 17-4-20 11:27

我都收到信, 之前係K1 waiting, 3年係咪for K1-3?

雖然手上冇其他名幼offer, 但係再睇其他有關樂基的post都覺得學校好多野都未落實就應承家長,好冇保證

而家又未confirm係咪真係改到名,又唔知K3會點

相信除非係一早accept左HKPS而放棄晒其他offer就會讀,如果唔係都唔考慮

反而我覺得PN才值得博,因為正K1又來個大兜亂,好多人再轉校ga la. 妳到升K1見對路先再轉都未遲. HKPS d 師資同課程真係好好ga.  先再轉先再轉

我覺得有太多不明朗因素,本身有樂基offer, 已放棄轉去piccolo

我亦有此offer,原先係k2插班waiting

封信交代得又唔清晰,前路不明朗因素太多,頭痛緊轉唔轉不過應會先卑留位費,希望大家share多D消息

Sailor-Moon 發表於 17-4-23 23:33
我亦有此offer,原先係k2插班waiting

封信交代得又唔清晰,前路不明朗因素太多,頭痛緊轉唔轉不 ...

都係要先比留位費再看變化

馬高文 發表於 17-4-24 19:00
都係要先比留位費再看變化

我都係甘唸!

但問過話5月初就要卑大訂,都無幾多時間唸

回覆樓主:

但得3年,到時剛好K3,無得讀咪企係度?

馬高文 發表於 17-4-25 12:48
但得3年,到時剛好K3,無得讀咪企係度?

(emoji)

學校校長家長會時講得好清楚.K3會轉去HARTS
既然咁驚..係都唔信校長講..不如唔好讀..放返位出來
唔好勉強
亦請勿將自己單方面的揣測就當事實..危言聳聽搞到其他用家家長
存感恩的心

回覆 晞晞爸b 的帖子

同意. 雖然學校處理今次事件係有不足之處,但不能抹殺黃校長係有心想繼續辦好學校, 配合埋她領導下咁優秀
教育團隊同
課程,實在難得.
今次事件的確令好多家長對學校作出
安排作出質疑及無謂
的揣測,

的確會影響到其他本應想支持及想繼續讀HKPS/Piccolo/Harts
家長,
希望這消息淡化後家長們冷靜落來後想清楚自己想比什麼教育比小朋友而不是只係識得睇校名 (好多經歷過考小一

家長都分享考直私都係

睇interview表現, 同校名無關,

Pods

就係最好

例子,

況且HKPS

本來都不是太多人認識ga la)
.
學校講過話如果有足夠學生及能同業主續租約,PN學生可照升上Piccolo K3, 不一定要去Harts.

回覆樓主:

其實留位費已付,5月份都差不多要塵埃落定
‹ 上一主題|下一主題